Отговори
# 435
Младежа е намерил НОК Simple Smile и после писал че за първи път са в 9,30-на самия старт 😂

# 436
Младежа е намерил НОК Simple Smile и после писал че за първи път са в 9,30-на самия старт 😂
Ами да, важно е да се уточнява! На мен пък ми направи впечатление, че не беше уточнено, че питат в колко часа за първи път и тримата отново заедно ще пресекат стартовата линия.
Едно време в учебника ни по аналитична геометрия пишеше, че положителната посока на въртене е тази, обратна на часовниковата стрелка, ако сме застанали с лице към циферблата на часовника. Ако сме с гръб към часовника, няма да е така - факт. 🤷 Joy

# 437
  • София
Аз имам един въпрос, нещо се разминаваме с учебника, но не знам аз ли съм в грешка. Това е задача от сборника на Архимед 5 клас, материала за НОД.

Тъй като доставките са през, а не на 2 и 3 дни, се търси НОД на 3 и на 4 и отговорът е 12. Така го разбирам аз, така е и решението в сборника. Но в учебника на внука има задача

Според мен трябва да се търси НОД на 3, 4 и 5, решението обаче е друго.  Ако обяснението от учебника го приложа за  задачата от Архимед, според учебника трябва да търся НОД на 2 и 3, а не на 3 и 4.
Някакви мнения?

# 438
За мен това е поредният пример за хора, невладеещи елементарни структури на езика, но иначе съставящи учебници. "През 2 дни" би трябвало да означава цикъл от 3 дни - на първия цветята се поливат, а после - 2 дена не се поливат и след това всичко се повтаря отначало. И т.н...

# 439
  • Бургас
Явно всеки го разбира различно. За мен "през" и "на" са ми еднакви. И винаги съм си мислила, че е едно и също.

# 440
  • София
Не знам, за мен са различни. Ето задача, в която се използва "всеки ден", а не "през ден".     

# 441
  • Варна
През ден е същото като веднъж на два дни. В учебника яко са се омотали. Много зле, напълно съм съгласна с Алисса. Бих пратила един мейл на издателството със снимки на двете неразбории, като не разбират смисъла на словосъчетанията поне да си изберат един вариант и да карат всички задачи по него, а не едната така, пък следващата иначе.

# 442
  • София
Месечинка, от учебника е задача Работен пример 2, където използват "през",  но всъщност смятат на всеки 2, 3 и 4 дни. Другите две задачи са от сборника на Архимед - в зад 106 работят с "през 2 и 3 дни" и смятат с НОД на 3 и 4, а в зад 107 използват "всеки трети и четвърти ден" ,т.е. "на" и смятат с НОД на 3 и 4. За мен Архимед са прави, дали са  двете задачи за да се види разликата.

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 15:01 от sali

# 443
  • Варна
А, ясно, разбрах. Помислих, че всичко е от един учебник. Архимед са прави, да.

# 444
Здравейте!
Моля за помощ с решението на тази задача за седми клас:

Благодаря!

# 445
a+b+c+d=208
a+3=b-3=3c=d/3
Изразяваме всички чрез с' което е най-малкото
a=3c-3
b=3c+3
d=9c
3c-3+3c+3+с+9с=208
16с=208
с=13
Отг Г)

# 446
Много благодаря, Invisible! Хубав ден!

# 447
  • На брега на реката
Не е ли d най-малкото, или аз бъркам?
То няма значение за резултата, всъщност!

# 448
Не е ли d най-малкото, или аз бъркам?
То няма значение за резултата, всъщност!
d e най-голямото d=9c
a и b  се въртят около 3c +-3
с е най-малкото' защото трябва да се умножи по 3 ' за да стане толкова' колкото ако разделиш d на 3

# 449
  • На брега на реката
Ама то по условие, d трябва да се умножи.

Общи условия

Активация на акаунт