Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 15

• 32 483
  • 802
  •   1
Отговори
# 675
Момичета, знаете ли дали Синево са ОК за изследване на витамини?

# 676
За изследване на хемостаза, д-димер и анти Ха мога ли да отида в лабораторията на Токуда на Вапцаров? Знам, че сте споделяли Сити Клиник, но тя хич не ми е удобна.
Трябва ли да са на гладно? За анти Ха ми казаха да ида в 12 ч. но това пропуснах да уточня.

# 677
нее нужно гладно , да може и в токуда Simple Smile В токуда просто не правят Аспи тест

# 678
Супер, благодаря!

# 679
Здравейте! Май месец след инвитро , забременях, но бремеността приключи в 4-5г.с. със зацапване , което премина в цикъл . Отидох на преглед на 10 ден от цикъла да видим дали всичко се е изчистило и АГ видя фоликули до 5-6 мм и лигавица 6.5мм и каза, че не очаква този месец да имам ову. Назначи ми  генетични и имунологични изследвания и разширен пакет тромбофилии. Миналия четвъртък за моя най-голяма изненада и щастие разбрах ,че  съм забременяла естествено с късна овулация (имала съм само още бременост - извънматочна преди 1 година). Правим опити от 3 години почти.
От изследванията за тромбофилия ми излязоха 4 мутации (Пай 4г/5г хетерозогот,  Ace i/d хетерозогот , factor 13 хетерозогот и MTFHR 677c>7 хомозигот ). Когато видях положителния тест се обадих на АГ и каза да пия астирин протект по 1 . Вчера бях на консултация при проф. Лисичков и ми изписа Клексан 0.4 за цялата бременност и за месец и половина след раждането и каза , да спра аспирина , че се пие само при нужда. Трябва да изследвам и хомоцистеин . Слагам и утрогестан 3х2 по предписание на АГ.В момента съм 6г.с и се видя плоден сак и жлъчно мехурче . Ще ходя на преглед след 3 седмици да видим ембрионче  и пулс надявам се . Запазих си час и при Вецев за 26.07 ( 10г.с, няма по-рано и мисля да се следя при него ) . Притеснява ме , че докторката от репродуктивната клиника , не знам дали ще измери кръвотока към бебето , а чета тук че повечето го следите от 8 г.с.
Мислите ли , че терапията ми с клексан 0.4 е достатъчна ? Какви изследвания да си пусна преди прегледа ( ПКК, Ддимер , Аптт , витамини и хомоцистеин и какво още ? ) Ще направя консултация и с Паскалева, но най-ранния час е август месец.
Извинявам се , за дългия пост, но съм много притеснена , изчетох 10 от темите и се наплаших още повече . Не искам да си изгубя чудото !! На 25год съм, не че има значение .

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 07:43 от PandaBanda

# 680
  • София
Панда, според мен за момента хомоцистеин и витамини са ти най-важните. Хубаво е че си на терапия с НМХ, аспирина е добре да се пие само ако е необходимо.

В по-късни седмици се мери антиХа, д-димер и фибриноген.

Аз почнах да се следя при Вецев от 10гс, всичко беше наред.

Стискам палци и при теб всичко да е наред!

# 681
Благодаря за отговора.

В момента приемам Б12 , омега 3, вит Д и спрях фолата, защото ми е над горната граница и АГ , каза да го спра за една седмица. Знам, че хомоцистина се влияе от б12 и ФК , но какви трябва са оптималните му стойности при бременност ? Скоро мисля да го изследвам.

# 682
До 5 трябва да е хомоцистеинът.

# 683
мой съвет е и В6 да се види защото е доста важен за мозъчето

# 684
Аз пак да се върна на темата с кръвотока, но сега се загледах в данните от първата фетална, прикачвам ги, и според това, което чета не са ок, а тогава ми казаха, че всичко е нормално. На феталната в 20г.с. тези стойности са вече около и под 1. Опитвам се да намеря логика, тъй като при мен има изоставане на плода, което започна към 25г.с., дотогава вървеше нормално, а пък кръвотока според данните от феталните е все по-добър и по-добър. Дали това късно изоставане е следствие на лошия кръвоток от първия триместър? 🤔 На Фраксипарин съм от 32г.с., друго не съм пила.

# 685
  • София
Не съм специалист, но с миналата ми бременност на първата ми фетална в 12 г.с тези данни за PI ляво са ми 1,890,а в дясно 2,160 (скалата е същата като при теб). На следващата в 17+2  са ми 0,810 и в двете. В 31+1 са ми 0,530 и 0,470. Родих живо здраво момиченце 3,560 кг ден след термин. Та мисля, че уж високите стойности в началото не са критерий (освен това твоите са в средната скала, което си се води добре).

Аз пак да се върна на темата с кръвотока, но сега се загледах в данните от първата фетална, прикачвам ги, и според това, което чета не са ок, а тогава ми казаха, че всичко е нормално. На феталната в 20г.с. тези стойности са вече около и под 1. Опитвам се да намеря логика, тъй като при мен има изоставане на плода, което започна към 25г.с., дотогава вървеше нормално, а пък кръвотока според данните от феталните е все по-добър и по-добър. Дали това късно изоставане е следствие на лошия кръвоток от първия триместър? 🤔 На Фраксипарин съм от 32г.с., друго не съм пила.

Последна редакция: ср, 30 юни 2021, 10:58 от Aisi_Popova

# 686
Не съм специалист, но с миналата ми бременност на първата ми фетална в 12 г.с тези данни за PI ляво са ми 1,890,а в дясно 2,160 (скалата е същата като при теб). На следващата в 17+2  са ми 0,810 и в двете. В 31+1 с ми 0,530 и 0,470. Родих живо здраво момиченце 3,560 кг ден след термин. Та мисля, че уж висоите стойности в началото не са критерий (освен това твоите са в средната скала, което си се води добре).
Благодаря ти, а ти приемаше ли лекарства от типа на Аспирин и нмх?

# 687

Аз не разбирам много, че са ми сложни тези персентили, но това което ми обясни докторът ми е че колкото по в центъра е точката, толкова по-добре. Ако е много вдясно е проблем. Моите бяха все вляво.

Но пак казвам - не разбирам много и може и да не съм права за посоките. Иначе бях само на НМХ, без аспирин.

# 688
  • София
Да бях на аспирин и на клексан 0,4. Аспирина Паскалева ми го спря в 8 г.с, но моето АГ държеше да си го пия и в 17 г.с почнах отново да приемам по 75 мг до 34г.с.

Не съм специалист, но с миналата ми бременност на първата ми фетална в 12 г.с тези данни за PI ляво са ми 1,890,а в дясно 2,160 (скалата е същата като при теб). На следващата в 17+2  са ми 0,810 и в двете. В 31+1 с ми 0,530 и 0,470. Родих живо здраво момиченце 3,560 кг ден след термин. Та мисля, че уж висоите стойности в началото не са критерий (освен това твоите са в средната скала, което си се води добре).
Благодаря ти, а ти приемаше ли лекарства от типа на Аспирин и нмх?

# 689
  • Sofia
До 5 трябва да е хомоцистеинът.
И аз така знам, че хомоцистеинът е хубаво да е под 5. Между 5 и 7 се води гранично.
А моят е все 8, и на фона на прием на витамини и без!
И Калчев и Лисичков са виждали тези стойности, не се трогнаха много. Само Калчев каза, че е леко завишен, но не е проблем.
Така че не знам къде е истината.

А освен с прием на витамини някой знае ли дали има друг начин за смъкване на нивото на хомоцистеина?

Общи условия

Активация на акаунт