На море в Гърция 2021 - II

• 51 013
  • 779
  •   1
Отговори
# 240
  • София
DiscoBiscuit, искам да те помоля да обърнеш внимание как са пътищата (особено тези до плажовете) и подходящи ли са за лека кола. Аз също съм наела едно кабрио за Септември, но ме наплашиха,че част от пътищата са черни и е по-добре да наема висока кола.
Черен е пътят до Балос, и лош. Всички обаче ходят с обикновени коли (на своя отговорност, защото в договорите н рентакарите пише, че черни пътища не са позволени). Има алтернатива - корабче от Кисамос. Ние практикувахме този вариант, защото бяхме с нашата собствена кола, която е ниска. С нито един друг път в западната част на Крит не сме имали проблеми.
Ох, Балос! Още въздишам по това място - може би най-красивото и впечатляващото, което съм видяла досега. Аз имах големи притеснения за пътя до там и чуждата кола, но се оказаха напразни. Пътят е прашен, но добре заравнен и всички коли го минават, ако се внимава. Ние бяхме с Фиат Панда. Разбира се, кара се на първа и втора и тези 8 км. отнемат около 30 мин. Остава и рискът от пукане на гума, заради камъчетата, но мисля, че не е голям. И си заслужава. Ако отидете към 9 - 9,30 има и места на паркинга. Оттам се върви още около 30 мин. по пътечка, така че не е добре да сте с джапанки, а с аква обувки или маратонки. Балос е защитена територия и е забранено забиването на чадъри - долу има известно количество шезонги и чадъри, но не са много. Цената беше 10 евро на сет през 2019г. Недостатъкът на отиването по вода е, че корабчетата пристигат към 12 ч. и тогава настава пълната лудница. А в 10ч. сутринта беше направо спокойно.
А днес като се събудих, телефонът ми напомни, че точно на този ден, преди 2 години сме били на Балос.

# 241
  • София
Балос наистина е прекрасен, ние го видяхме в късния следобед и накрая почти по залез, пътят не беше драма наистина, ако се шофира бавничко.

# 242
Писах в темата за Тасос, но тя не е много активна, затова си копирам питането и тук:

Някой има ли отзив за тези студиа - https://www.annmari-thassos.gr/index.php/en/, много ми харесват по снимките и цената е приемлива, на крачка сме да резервираме.
До сега не сме ходили на Тасос, приемам всякакви съвети.

# 243
Недостатъкът на отиването по вода е, че корабчетата пристигат към 12 ч. и тогава настава пълната лудница. А в 10ч. сутринта беше направо спокойно.
Това не е непременно така. Когато ние ходихме с корабче, тръгнаха от пристанището на Кисамос няколко едновременно и някои отидоха първо на Грамвуса, а нашето - първо на Балос. Така бяхме там около 10:30-11 без нещо и бяхме единствен кораб в този момент. Имаше си доста хора, дошли с коли, и чадърите бяха пълни, но там не би ми и допаднало да седя. Намерихме си място ниско на хълма, под една скална издатина, и имахме сянка почти до тръгването обратно. Наистина в последните (може би) 30 минути преди отплаването ни се пренасели осезаемо плажът.
На о. Грамвуса, който не може да се види по суша, ходихме след това и също много ми хареса.
За мен голямо предимство на корабчето е, че стои на док и осигурява сянка, напитки и прилична тоалетна по всяко време - опции, които дошлите с кола нямат. На плажа има скромно барче и отвратителна тоалетна.

Хубава снимка на Балос може да се направи и с лека разходка по хълма, не е нужно да се бие цялата пътека чак до горе.

Обаче залезът наистина е нещо, което може да се види само идвайки с кола.

# 244
  • София
Параход, може да не ти се вярва, но при нас беше така. Ние стигнахме на плажа малко след 10 ч. и нямаше много хора. Чадърите бяха почти изцяло свободни. Ясно видях как по обяд започнаха да прииждат хората от корабчетата.  И заедно с пристигащите по пътеката напълниха плажа. Ние ползвахме чадър и шезлонги (като цяло не съм им фен, но печеше яко), защото малката се къпеше пред тях и трябваше да я наблюдавам. Със сигурност натовареността на плажа не беше максимална по това време, защото все пак беше началото на юни, а и водата беше леко хладна. Ние стояхме на плажа до към 15 часа, защото ни беше достатъчно. По принцип издържаме без тоалетна и напитки, така сме свикнали. Но за тези, за които е проблем липсата им, това наистина си е довод. В края на краищата всеки сам си преценява кой вариант е по-подходящ за него, важно е да се знаят плюсовете и минусите. Пътят не е толкова лош и пътечката не е екстремна - за човек на средна възраст и в добро здраве, екипиран с подходящи обувки и шапка, не е никакъв проблем! И не на последно място - дошлите с кола пристигат и си тръгват от плажа, когато пожелаят и не се съобразяват с разписания. А и май билетите за тези корабчетата не бяха много евтини, особено ако е за цяло семейство.

Вαнuлuя, на мен ми изглеждат добре студиата. В тази част плажът обаче не е много хубав (каменист и тесен, с много шезлонги и чадъри), ще трябва да ходите малко по-далече в посока съм Скала Панагия. Но пък сте близо до магазини и заведения. Разгледай на street view, за да се ориентираш сама. И имай предвид, че всеки харесва различни неща, а и доста време мина от нашата почивка на Тасос през 2014г. На мен лично най-много ми допадна средната част на плажа между двете селца, защото обичам свободна зона и да не е претъпкано.

# 245
В края на краищата всеки сам си преценява кой вариант е по-подходящ за него, важно е да се знаят плюсовете и минусите.
Така е - наистина не бяха евтини билетите, но не помня колко. Все пак добре е хората да знаят, че спукана гума ще им излезе по-скъпо Simple Smile (не познавам никой, спукал гума, обаче все пак има купчина изхвърлени гуми до пътя).

Каквато и да е цената и предпочетената организация, Балос е едно от най-красивите места на Крит - дори и с много хора. Виж за Елафониси, докъдето има асфалтиран път и можехме да си нагласяме часовете на пристигане и отпътуване както искаме, не мога да кажа същото - от неговата комерсиализация изпитах огромно разочарование (и това беше единственото място на Крит, което ме е разочаровало).

# 246
  • София
На мен и на Елафониси ми хареса, но водата беше ледена. Както каза обаче, това е един напълно урбанизиран плаж с всички негативи от това. От друга страна има заведения и прилични тоалетни. Въпреки че е лагуна като Балос, няма същото величие на природата, поне за мен. Със сигурност Балос е защитен до някаква степен от човешкото нашествие именно, защото няма асфалтиран път. Но като плаж Елафониси си е супер. За съжаление трябва да се  отнасяме с разбиране към хилядите желаещи да го посетят, тъй като и ние сме от тях. Е, пандемията даде известна възможност да природата си отдъхне от наплива, но вероятно след време пак ще стане като преди. Това лято обаче няма да е толкова натоварено, така че който има възможност да хваща самолета за Ханя. Със сигурност няма да съжалява!

# 247
Миленка Д,
вие ходихте ли на Кедродасос?

По форумите съм чела постове за ледена вода на Балос и през август-септември и просто не мога да повярвам. При вас в началото на сезона - хайде, възможно, но след цяло лято жега... явно има течения някакви, които объркват работата. При нас беше чай, както бих очаквала за такава плитка лагуна (на Елафониси също). Това в началото на септември преди няколко години.

Но най-топлата вода, която съм виждала ПРЕЗ ЖИВОТА СИ (не съм ходила никога по́ на юг от Средиземно море) е на плажа Пахия Амос в Палеохора.

# 248
  • София
Миленка Д,
вие ходихте ли на Кедродасос?
Не, за съжаление нямахме време - имахме 3 дни за западната част -  един за Елафониси, един за Балос и един за Фаласарна до обяд и после се отправихме на юг към Плакиас. Не знам защо на Елафониси беше толкова студена водата - може би около 18 градуса, но щом и малката не искаше да се къпе... сигурно е имало някакви течения. На следващия ден на Балос беше доста по-приятна. А на Ставрос бяхме при пристигането и преди отпътуване, там беше най-топла от всички плажове на Крит, които посетихме. За Палеохора също нямахме време. По южния бряг също варираше температурата, най-студена беше на Превели.

# 249
Да, на Превели е винаги по-студена заради р. Мегало Потамос, която идва от планината, дори не се натопих там Simple Smile Но пък хубава разходка си направихме по реката под палмовите сенки.

На Ставрос е много топла, вярно. Аз пък там получих някаква алергия, но беше първия ден от почивката и може да е било от силното слънце. После две седмици нищо ми нямаше Simple Smile

# 250
Кедродасос и една туршия от вкусните снимки на теодоричка са ми в листа за сбъдване това лято. Още малко, надявам се, че ми се изплъзнаха миналия септември отново.

# 251
# 252
една туршия от вкусните снимки на теодоричка са ми в листа за сбъдване това лято.
За "моята" туршия говориш! Stuck Out Tongue Неповторима е!

Sandstorm,
за съжаление за момента не се въвеждат данните от антигенни тестове в his.bg, така че май не могат да се използват. Иначе е добра новина най-малкото от финансова гледна точка.

Но пък по-кратката валидност ги прави по-неудобни за ползване И на ферибот/вътрешен полет.

# 253
Я покажете тая туршия за проспалите я.

# 254
  • София
За тази ли иде реч?

Кръчмата на Върджин Мери Полиризос е страхотна.

Общи условия

Активация на акаунт