"Нека да е лято, само да е лято..." в НЕМСКАТА тема / 218

• 22 470
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
Аз в Италия и Испания издържам за кратко време. Много са ми шумни, емоционални, безхаберни. Особено сега покрай онази паднала гондола. Pensive
Може би на север да са по-различни, но и двете държави по манталитет са ми близки до българския.
Немците също ме дразнят с някои неща, но тук поне имам Privatsphäre и семейните драми рядко се чуват.
1 към 1..

# 391
В Италия все нещо пада. Малко след като падна онзи мост преди няколко години, на връщане от морето минахме през Италия. Първоначалният ни маршрут минаваше точно по падналия мост… бррр. Детето вече не ще и да чуе за минаване през Италия. То и аз не ща. Сега какво е наред… тунел? И на други места падат разни неща, но в Италия ми се струва прекалено често. Тук помня един срутен покрив на ледено хале.

# 392
моите са непрестанно с отпушени уши и ако ще се тръгва за някъде са в състояние да си подредят багажа и всичко необходимо по куфарите за нула време и да тръгнат. Веднага тръгват. Само е добре да им каже човек накъде , за да проверят ве нета какво да търсят да видят там.
Не бих си взела нищо в Италия или Испания да си карам пенсията , защото ще пуклясам от скука.
По-скоро в БГ или Гърция, отколкото в Италия или Испания.

В Швейцария оставиха два самолета да се сблъскат челно , единия пълен с деца. В Швейцария мисля беше и то именно в тунела Готард се разби цял автобус с немски ученици тръгнали за коледна ваканция от училище. И се разби в място за паркиране направено така, че се знае че е изключително опасно и е забранено да се правят такива места за паркиране в и май извън тунели. Години след това си стоят в Готард същите места за аварийно паркиране ... Въпреки катастрофата и експертизите.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 12:47 от bella_ciao

# 393
  • Germany
Еее, Бела, баш за Италия да кажеш, че е скучно - история, природа, храна, климат, всичко им е топ, за мен. От години ходим и винаги има какво ново да видим, но хората сме различни. За шума - да, шумни са, но по малко от испанците или поне тези на север.

# 394
Moni не ме разбра. В Италия не е скучно, докато имаш крака да пешиш като римски пехотинец и да катериш баирите като италианска коза ...
В пенсия бих пуклясала от скука там.

# 395
  • Germany
Не те разбирам, явно, да. Хич не се сещам какво толкова по интересно можеш да правиш, като пенсионер в БГ, от в Италия, ама както казах, хората сме различни. Колкото повече хора не харесват Италия, толкова по изгодно ще си купим имот там Simple Smile

# 396
Ако (изобщо) доживея до пенсионна възраст, смятам да съм супер фит здрава и пъргава баба. 🤪 Затова здравни системи не ме интересуват. Ако се потроша нещо, навсякъде трябва да могат да ме позакърпят. Нагласата, че възрастните задължително са болни, ми е непонятна. Не смятам да бутам количка и да пия хапчета с шепи.

# 397
Blеu ... ами всяка възраст си има изискванията. Аз ако сега изкачвам тоскански баир за да разгледам селцето на върха с 300 зора не знам след 20 години как бих се докопала до горе. А каране на пенсия в затворен комплекс където и да е за мен е едно и също.
Мони ... ами разбира се. Всеки си има начин на живот и разбиране и предпочитания.
Аз Италия я обикалям докато мога. Паралелно Франция . Сега съм метнала око и на Португалия.
Като се пенсионирам ще е каквото дойде. ЩЕ видим какво и как. Понякога нещата не са управляеми.
Доста драматична тема захапахме.

Аз се замислям дали не е най-добре ако си избирам местенце да си карам пенсионните години в него да не направя като записването на децата на училище. Да се поразходя и да поразпитам местните пенсионери колко им е интересно и как си карат пенсията. Защото седене на кварталнот окафене и игра на табла или приказки на пейката пред блока или и аз не знам какво ... ми се вижда все едно къде.
 Да не стане малко като в тази песен, но пренесено към по-друга възраст  https://www.youtube.com/watch?v=I90OhJStozw

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 14:20 от bella_ciao

# 398
Аз за пенсия хич не мисля отсега.
В Италия скучно няма как да ми е. Баири не обикалям и без това, а и там са измислили Dolce Vita. 😜

# 399
Ако (изобщо) доживея до пенсионна възраст, смятам да съм супер фит здрава и пъргава баба. 🤪 Затова здравни системи не ме интересуват. Ако се потроша нещо, навсякъде трябва да могат да ме позакърпят. Нагласата, че възрастните задължително са болни, ми е непонятна. Не смятам да бутам количка и да пия хапчета с шепи.

Ох, Синьо,
Не знам, как да ти го кажа. Но при моите родители, този, който пие шепа лекарства на 76 г., търчи, готви, чисти и пазарува, а другият, който е здрав и нищо не пие на 82 г., не може да ходи и ползва 2 бастуна, количка не иска да бута, а и няма кой да му я сваля за 9 стъпала между входната врата и първия етаж на блока.

# 400
Deni-meni и аз това имах в предвид. Майка ми, която обикаляше навсякъде , има интереси желание да види, да се разходи и да види ... не може сега да ходи , изведнъж стана , след 1 седмица боледуване . Борим се сега за нея да се пооправи дано.
Докато на мъжа ми родителите , даса живи и здрави, но непрестанно се гледат , ходят по лекари, домошари страшни може да не излизат с дни и не им липсва ... ами те могат да ходят, но не им се ходи ...
Съдба. Не бих я предизвиквала. В митологията е  мощна богня .

# 401
  • Немция
Има и други варианти за старините, всеки се решава за нещо различно.
 До нашето местенце на Черноморието има в съседство голяма къща, която гледа към морето. Там години наред живя българин-пенсионер, заедно с жена си германка. Нито здравеопазване го е вълнувало, нито неуредиците в страната. Носталгията му е била по-силна от всичко. Получи деменция, бяха ангажирали хора, които да се грижат за него и да помагат на жена му. Човекът почина един ден и жена му си събра багажа, и се прибра в Германия.

# 402
Ето още един вариант: SWR Fernsehen: Topfit mit 102. Wink

bella_ciao, дано се подобри майка ти!

Deni-meni, подвижността може да се подобри на всяка възраст, но знам, че няма как да накараш някого да направи нещо, без сам да е узрял за идеята. Как остаряваме е въпрос на личен избор. Да, винаги може да се случи нещо непредвидено, но в общи линии сами сме отговорни за здравето си.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 16:09 от Анонимен

# 403
Нашето училище от днес дава сертификати на децата за корона-тестовете в понеделник и четвъртък. Доволна съм, ще влязат в работа.

# 404
Как може някой да не се интересува от здравната система? Направо съм безмълвна.

Общи условия

Активация на акаунт