операция на дискова херния!

• 233 349
  • 604
  •   1
Отговори
# 300
Ванилия, дано новия терапевт успее да се справи напълно с болките.Интервертебрален форамен е междупрешленен отвор/диагнозатата ми и изцяло на медицински език/.Добре, че намерих един мед.речник-arsmedica.bg

# 301
Здравей, Елпида и аз бях при него и да ти кажа честно, сам меко казано озадачен ,че не му трябва МРТ за операция, а херниите се оказаха на две различни нива.Не съм специалист ,но ми се стори несериозно /а и не съм сигурен, дали могат и трябва да се махнат и двете едновременно/.

# 302
До скоро операциите се правиха и само със скенер.Да не говорим за преди години.А ЯМР винаги можеш да си направиш ако искаш да си сигурен.Макар че като си гледам скенера и ямр няма много разлика.Ако някой си мисли че   кой знае какво ще се види на ямр.Доколкото знам могат да се оперират и двете ДХ макар че са на различни нива с две операции естествено.\според  мен\Аз съм с две и ме болят и двете не можеш да разграничиш едната от другата.Ако оперират едната има голяма вероятност да натоварваш другото ниво.. и да те боли пак.Първо начално на мен ми казаха че може да се оперира само едната по болковия симптом но после се оказа че другата стенонизира канала.Доколкото знам в Иван Рилски оперират на няколко нива.

# 303
Да,, могат да се правят операции само със скенер ,но у нас/и в Албания примерно/.В Белгия ,Франция и Гемания-не/сигурно, защото не са ни стигнали нивото/?. .  А колкото дали има разлика м/у скенер и ЯМР-има и то голяма.Ако си прочел/а предния ми пост ще видиш че МРТ-то ми дава херниите на две различни нива, а не на едно както е според скенера.Ти сам/а отбелязваш, че това 2 операции ,така мисля и аз /без да съм 100% сигурен/но като се има впредвид, че разреза при операциите е 2-3см-по вероятно е да е така.

# 304
Dzupo, и аз съм на същото мнение. Peace Между скенер и ЯМР разликата е огромна. Между ЯМР, правено в клиника "Темелков"-Варна и ЯМР, правено в Института по неврология-Будапеща също има голяма разлика. Представям си как е в Германия. Thinking В случая на съпруга ми, колкото по-ясно е изследването, толкова по-зле изглеждат нещата и не можем да преценим дали се е влошил от първото изследване със скенер до последното ЯМР или разликата идва от техниката. Rolling Eyes

# 305
Aha ,
как да няма разлика между скенер и ЯМР ! Виждала съм доста такива снимки , така че разликата е голяма и в полза на ЯМР. Все пак зависи и от апаратурата ! Но определено ЯМР е по прецизен и прави по-тънки срезове , респективно диагнозата е по прецизна и точна .На запад май работят предимно  с ЯМР .

# 306
dzupo ,  не съм специалист и не мога да ти кажа дали херниите ти могат да се оперират наведнъж или не .АКо намеря нещо в световния нет ще ти пиша .

# 307
elpidaelpida, ако намериш нещо, благодарните ще са трима!  Hug И при съпруга ми херниите са 2 и ако реши да се оперира пред нас стои същия въпрос. Надяваме се докато се накани да не станат 3, че вече има и една протрузия, а то така се почва. Sad

# 308
elpidaelpida, ако намериш нещо, благодарните ще са трима!  Hug И при съпруга ми херниите са 2 и ако реши да се оперира пред нас стои същия въпрос. Надяваме се докато се накани да не станат 3, че вече има и една протрузия, а то так
а се почва. Sad
Здравейте,
Включвам се да поясня като опериран човек преди 5 месеца.
1. Моята ендоскопска операция беше на двете хернии едновременно - л4-л45 и -л5-с1. Предварително ме питаха дали искам да се оперира и втората или нея с озон, която процедура се правела под пълна упойка и пак с лежане в болница. При операцията на двете хернии времето е по-дълго - дават час на първата и половин за следващата. Моята беше 2 часа от приспиването до събуждането. И разрезът, който на една е около 2 см на две е около 4 см. Но трябва да се има в предвид, че този разрез е подкожен и е безобиден в сравнение с нормалните операции. Ендоскопът влиза подкожно и обикаля всичко по тътя си до хернията. Така няма нараняване на мускулатура и това е готиното.
2. Задължително искаха ЯМР и по него оперираха. Не признават скенер.
3. За всички около Варна  -  В клиниката на Темелков качеството на ЯМР е лошо, а цената е два пъти по-висока. Аз ходих до  Шумен и за 160 лв ми направиха на целия гръбнак. Нямах никакви забележди от хирурзите.
Можете да питате ако искате за опдробности. А пък ако има някой друг да чете и да е опериран е интересно как се чувства след операцията. Мисля, че за всички е полезно.

# 309
АМи разказвай с подробности ,ОК ! Как заболяването започна при теб , откога , с какво се лекува преди това , къде се оперира - всичко .И не е лошо да споменеш и цената ,защото и това все пак има значение .

# 310
ОК , ти си писал по -напред във форума .

# 311
Но въпросът за цената си остава  Peace

# 312
Здравейте, съжалявам, че чак сега откривам темата.
И аз като ОК съм с ДХ на две нива L4-L5-S1 с изтръпване на десния крак.
Веднъж годишно имам силна криза, стискам зъби 2-3 седмици, насиняват ми дупето от инжекции, а иначе през 2-3 месеца имам болежки, ако се пресиля или постоя на студено, но с носене на колан, с много пазене и с малко Милгама се оправям.
Според моя невролог няма оправяне, от това не се умира, но се живее с него до живот Rolling Eyes
За операция не съм се решила. Имам познати доста влошени, парализирани след 2-3 операции и ме е е страх. Но много се радвам на разказите за успешни операции. Дано са повече  Peace
Явно си имам някаква наследствена слабост на междупрешленните пространства, защото от скоро ме мъчат абсолютно същите болежки на шийните, но там още не съм си правила ЯМР, а по снимка леарите се двуумят между шипове и херния.
Егати бабешките болежки, на 32 и вече баба Blush

Искам да питам някой дали може да ми препоръча рехабилитация в Центъра. Аз съм ходила само в ИСУЛ. Там съм доволна от Димитрова, но имат някакви междуособици и не е добре организирано.

# 313
Някой оперирал ли се е с апарат за перкутанна нуклеотомия.?Да обясни по подробно за какво става въпрос и дали е по добре от ендоскопската операция?Или е едно и също?

# 314
Ло , как може да се чудят между тези две диагнози ,които веднага "изскачат " на ЯМР ?!
Ако нямаш такова изследване - направи си !
Започни упражнения , за укрепване на коремната мускулатура - шиатцу или МакКензи ! Два пъти годишно на санаториално лечение !Упражненията се правят до живот .

Общи условия

Активация на акаунт