Седмокласници 2020/2021 - Тема 14

• 34 090
  • 729
  •   1
Отговори
# 120
Ние също имахме родителска среща, на която учителката по МАТ обясни, че на НВО се проверявали черновите. Никой не й опонира, то и смееш ли. Освен това е казала на децата, че за годината ще взема предвид точките от матурата-над 86т. щели да имат 6. Изпитът е изпит все пак, всичко става. По МАТ и БЕЛ всяка година сменят учителите и, имайки предвид ДО, не знам доколко въобще познават възможностите на децата. Както и самите деца. Първия срок на моя му заби 5-та и сега пълзи към върха. Кой знае, може и да правилен педагогически подход. Иначе вече е супер изморен и единственият му стимул е обещанието за най-якото лято:)
Имам двама сина и са толкова различни като себеусещане-баткото е само “споко, мамо”, а малкият-“мамо, ще се справя ли”. Единият го окуражавам, другият го приземявам. Абе, лудница🙂

По БЕЛ черновите се проверяват. По МАТ не зная.

Здравейте,
И ние сме под пара за НВО тази година. Готвим се, но да видим.

Моля за малко помощ - синът ми се интересува от паралелки с профил Природни Науки ... с фокус върху химия и биология. В тази връзка към кои училища да се насочим при реденето на желанията ... за НПМГ знам, но там и математиката е доста застъпена, а и имат допълнителни изисквания освен точките от НВО - с една дума за там сме закъсняли Sad
За София става въпрос !!

Ами доста места има с профил природни науки... пък и зависи за училище от коя "категория" говорим. Но от "средните" категории мога смело да препоръчам настоящото училище на Врячо - конкретно този профил - много съм доволна от учителките му и по химия, и по физика, а това, честно казано, е доста трудно постижимо. В смисъл - много висока ми е летвата за "харесване" и "доволност". Само ще спомена, че учителката му по химия заведе 3 (по спомени) деца от 7-ми клас на национален кръг на олимпиадата... от 12 или нещо подобно класирани.
Негатив: учи се иврит. Не мисля, че има вариант без.

Скрит текст:
Да не казвам голяма дума,но в нашето училище е сравНително спокойно и не ги тормозят кой знае колко много преди НВО.
katiABV, толкова е хубаво очакването за ново попълнеиние в семейството,било то и кученце Simple Smile И аз бях много въодушевена първоначално,защото ми беше обещана помощ от децата,но уви...няма такава.Анашата прекрасна Мая иска доста разходки и като не им се разхожда на тях,аз се "жертвам" и ми е така хубаво.Но...после започват обвиненяита защо няма наготвени 2 манджи,а защо няма десерт?Няма и да видят скоро Simple Smile
Ще се радвам да споделиш снимков материал на Вашето сладурче.Каква порода е?

Шитзу. Понеже много вярвам на тати и бати как ще го разхождат... търсех целенасочено "мързелива" порода, която да има нужда от по-малко движение и при нужда да може сутрин да ползва вътрешна тоалетна, понеже почти сигурно е, че за сутрин изобщо няма да има желаещи.

Кати, за 134-то ли говорим ?!
Покрай тази пандемия и уж за мотивация на младежа и ние се уредихме с домашен любимец /въпреки че доста се опъвахме години наред с мъжа ми/. Така че сега си имаме едно страхотно малко топче обич - пуделче !!

# 121
  • България, София
marini, beb40_fb, MianaNia, благодаря Hug

Кати, честит нов член на семейството Simple Smile Много щастливи моменти заедно да имате Simple Smile
Ние си имаме котарак. Взехме го от село, тъй като зимата сам нямаше да оцелее и уж за малко.
Вече пета година е с нас и не си представям да бъдем без него. Човек страшно много се привързва към животинчето и то си става част от семейството. Даваме им не само подслон, пускаме ги в сърцата си.

Аз нямам сили вече да се ядосвам и притеснявам. Много емоции имам напоследък и то не положителни.
Тази сутрин гледам две нанесени четворки от устни изпитвания по АЕ и ТП.
Да приключва вече тази година, да минават изпитите и да става, каквото има да става.

# 122
Наистина ли черновите се проверяват? Нали тук беше обсъждано, че вече не се проверяват. Или греша?

# 123
При нас другата седмица освен класното по БЕЛ и контролни по всички разказвателни.
Нямат право!
За справка:
Скрит текст:
НАРЕДБА No 11 от 01.09.2016 г. За оценяване на резултатите от обучението на учениците Обн. - ДВ, бр. 74 от 20.09.2016 г., в сила от 20.09.2016 г.; изм. идоп., бр. 78 от 29.09.2017 г., в сила от 29.09.2017 г. Издадена от министъра на образованието и науката
Чл. 20.(1) Контролните и класните работи се провеждат по график при спазване на следните изисквания:
1.   Заедна и съща паралелка не може да се провежда повече от една класна или една контролна работа в един учебен ден;
2.   За една и съща паралелка в една учебна седмица не могат да се провеждат повече от две класни и/или контролни работи
;
3.   Не се провеждат класни работи в последната седмица от учебния срок.
(2) Графикът по ал. 1 се изготвя по предложение на учителите по съответния учебен предмет, утвърждава се от директора на училището до две седмици след началото на всеки учебен срок и се поставя на общодостъпно място в училището.
(3) За графика по ал. 1 учителите по съответния учебен предмет информират учениците, а класните ръководители – родителите (настойниците, попечителите, представителите на непридружените малолетни и непълнолетни лица, търсещи или получили международна закрила).
Вчера уточнавях това - за пореден път - в училището! И страшно се ядосвам, защото това не им е за първи път.

Kally May, когато имаш подобна ситуация към кого се обръщаш - към класната директно, или към учителите по отделните предмети? В класа на сина ми имаха по няколко контролни в една седмица (а в някои от дните и по 2) в първите дни след ДО. Много се зачудих, към кого да се обърна по напред, но детето ме спря.

Да ви питам за нашата драма - първия срок 6 по БЕЛ, сега втория нещата клонят към 5. Как се оформя годишната в този случай? Ако беше друг предмет може би нямаше да ме вълнува, но точно БЕЛ-а...гадна ситуация.

# 124
  • Варна
Щом не влизат в плика, заедно с беловите, значи не се сканират, а от там значи и че не се проверяват.
Има си го написано в инструктажите на първа страница кое къде се поставя.
Преди около 2 седмици се наложи да обяснявам на една седмокласна мама, че няма никакъв шанс "да види баловете тази година" преди да излезе класирането... Така й били казали: "всяка година от РУО обявяват минималния бал за годината по паралелки" и като го видела, тогава щяла да реди желания... Мисля, че не успях да я убедя как стоят нещата, защото това й го била казала класната... Тепърва очаквам и темата да се напълни с подобни въпроси, породени от "авторитетни изказвания".

# 125
  • Пловдив
Тази година указанията са, че черновите не се прилагат в пликовете, та няма как да се проверяват.

Dive, колко му е на тази майка да са й казали, че може да се ориентира приблизително спрямо миналогодишните балове. А тя да си го е интерпретирала както на нея й изнася.

# 126
  • София
Относно това дали може или не може да се правят контролни и класно в една седмица, може ако контролните са под формата на писмени изпитвания. В нашето училище се е случвало да правят класно + контролно в един ден, но контролното се води писмено изпитване.

И ние си имаме домашен любимец. Децата искаха куче, но тъй като аз нямам желание да го разхождам, а знам че те на обещания са велики и им поставихме ултиматум или друго животинче взимаме или оставаме без дом. любимец. В крайна сметка склониха за коте и от 2 1/2 години се радваме на един пухкав котарак.

Бобец, във вашия случай може да е само по преценка на учителя, въпреки че средноаритметично е 5;50. Дано оценката да е във ваша полза.

# 127
Писмено изпитване на цял клас не е ли контролно или е опит само да се заобиколят правилата, защото някой учител се е събудил в края на срока?!

# 128
  • Пловдив
Честно казано, по това време масово са заложени изходни нива по повечето (да не кажа - всички) предмети.

# 129
  • В центъра на моретата
Да ви питам за нашата драма - първия срок 6 по БЕЛ, сега втория нещата клонят към 5. Как се оформя годишната в този случай? Ако беше друг предмет може би нямаше да ме вълнува, но точно БЕЛ-а...гадна ситуация.

Бобец, и дъщеря ми е в същото положение, но по математика - първия срок 6, втория - 5. Ходих да говоря с учителката за това какви са й нагласите за годишна оценка. Каза, че  ще й пише 6-тица, нооо аз съм с нагласата, че ще би могла и  5 да й остави. От това, което видях през годината и най-вече втория срок - за съжаление, всичко мога да очаквам от тази жена. (Казва едно - прави друго). Лошото е, че и с класната няма никакъв смитъл да говоря, защото знам, че нищо няма да направи. Изобщо, попаднахме на учители тази година - пълно разочарование...
Пробвай се, говори с учителката - поне да видиш какви са й намеренията.
В крайна сметка 11 точки е разликата в балообразуването.

# 130
  • София
Kally May, когато имаш подобна ситуация към кого се обръщаш - към класната директно, или към учителите по отделните предмети?
Класната обикновено нищо не прави. Обръщам се към отделните учители. Ако не срещна разбиране от тяхна страна, (което е било много рядко, но все пак се е случвало), съм се обръщала към зам. директора. Стигна ли до него, всичко после се е оправяло. Но страшно си зависи какви хора имаш насреща.
А за оценките - по принцип би трябвало да се пише в полза на ученика, т.е. I-ви срок - 6, II-ри срок - 5, Годишна - 6. Но пак си зависи дали и каква гад е учителят.

Писмено изпитване на цял клас не е ли контролно или е опит само да се заобиколят правилата, защото някой учител се е събудил в края на срока?!
А, баш! За мен всякаква форма на писмено изпитване е контролно, без значение дали е тест/преразказ/тема/въпроси със свободен отговор/5-минутка и пр.

# 131
Не ги жалете толкова тези деца, не са се преучили, особено пък тази година... По-скоро загубиха трудовите си навици.

# 132
  • София
Здравейте и от мен днес!
На работа съм, кашлицата намаля, но хремата си е още тук. Отчитам трети отрицателен антигенен тест (така ходя на работа, нищо че всички в моята катедра са го прекарали новото чудо или са ваксинирани, двете без корони си боледуваме от градински вирус, работим в една стая, но за да не "сдъвчат" началника - всеки ден първо тест при доки и тогава... голям сме смях.
Преди много време помолих в училището да качат някъде график на котнролните и класните - имам писмено обещание във ФБ, още го чакам... Все пак сравнително се съобразяват (без географката), при каката не се съобразяват изобщо, но те и без това ги действат като студенти.
Ние в къщи имаме много домашни любимци - ММ има жако, което всяка сутрин с моя глас ми казва нежно "кокошкооо", наборът има заек, каката има гекон и куче (уж, кокершпаньол, но си излезе врачанска подобрена)... пък аз си имам мъж и три деца...
Тези дни хич не ми е НВО настроението. Работя, боледувам, приготвям малката за бабиндом, мен за командировка (от 2018 не съм пътувала никъде сама, шест нощувки сама и на тихо... мечта), домашните любимци имат план как ще се забавляват без нас - подозирам, че ще го спазят, още като видят гърба на майка ми да се оттегля с малката...
Приготвях каквото мога за нейния РД. Като академична майка за ДГ поръчах торта, балони и книжка за всяко дете (вместо шапки, маски, свирки и т.н.) - нали вече учат буквите малките дивачета.
Прежалих морето в смисъла на почивка и колкото и да ми е тъжно, ще можем да отидем до Бургас (в на свеки апартамента - поне засега празен и от нея) за седем дни... Шантава година...
Днес си намерих четирилистна детелина... дано да ни е на късмет...

Цитат
Не ги жалете толкова тези деца, не са се преучили, особено пък тази година... По-скоро загубиха трудовите си навици
О, а ако знаеш колко е трудно със загубването на трудови навици... Казвам го от мой опит. От 6 март 2020 сме в някакъв шантав режим - ту работим, ту от къщи, отпуски, без студенти... е свърши... от 10 май сме плътно на работа всеки ден по осем часа... няма такъв ужас...Днес 17ти ден, за мен реално е 14ти (заради малката стоях три дни в къщи) и ще се побъркам, нито ми спори работата, пропускам задачи, записвам си елементарни неща като идиот, хората ми пречат (а те станаха рязко твърде много), градският транспорт пак е препълнен, не смогвам с пазаруване и готвене (а апартаментът, благодарение и на неидващото топло време, е в безобразна разтуририя)... Така че, не само ми е жал за децата, ами напълно съм наясно колко зле се чувстват...

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 11:42 от magi_sveta

# 133

Бобец, и дъщеря ми е в същото положение, но по математика - първия срок 6, втория - 5. Ходих да говоря с учителката за това какви са й нагласите за годишна оценка. Каза, че  ще й пише 6-тица, нооо аз съм с нагласата, че ще би могла и  5 да й остави. От това, което видях през годината и най-вече втория срок - за съжаление, всичко мога да очаквам от тази жена. (Казва едно - прави друго). Лошото е, че и с класната няма никакъв смитъл да говоря, защото знам, че нищо няма да направи. Изобщо, попаднахме на учители тази година - пълно разочарование...
Пробвай се, говори с учителката - поне да видиш какви са й намеренията.
В крайна сметка 11 точки е разликата в балообразуването.

И аз така съм решила да направя, защото моето диване не иска да говори с нея. Да тъпото е, че един от балообразуващите предмети и всяка точка си е ценна (какво остава за цели 11 т.)

Не ги жалете толкова тези деца, не са се преучили, особено пък тази година... По-скоро загубиха трудовите си навици.

Жал ми е, и то много. Който си е съзнателен и учи, му идва в повече по 2-3 контролни на седмица, отделно всички други домашни, проекти, задачи от школата. На който не му пука и 10 писмени изпитвания да има, му е все тая.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 11:48 от Бобец

# 134
  • София
Дали? Лично моето си скъса д-то от учене. Ако аз имах такава седмична програма като неговата тази година, щях да се гръмна на първия месец. Никакви трудови навици не е загубил, дори иска да се яви на още 3 изпита освен НВО, въпреки че не са му задължителни. Нека не обобщаваме, защото децата са различни.

.... ММ има жако, което всяка сутрин с моя глас ми казва нежно "кокошкооо" ... пък аз си имам мъж и три деца...
Жестоко!
Маги, оздравявай бързичко! И детелинката да ви донесе много здраве и късмет Flowers Four Leaf Clover

Общи условия

Активация на акаунт