Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Астрология - 20 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

 • 10 855
 • 306
 •   2
Отговори
# 45
 • SF
 • Мнения: 12 836
Аспектът на Плутон продължава приблизително 2 години.

# 46
 • При децата ми
 • Мнения: 3 907
Плутон опозиция Слънце  и след това още няколко плутонови транзити. Самота, загуба на чувство за радост от живота, нов началник, много конфликти, болници, бременност, през която се чувствах безпомощна и ми ставаше постоянно лошо. Смачкване на егото, самоувереността, самочувствието.

По същия начин се чувствах и аз преди около 10-12 години. Далеч по-късно разбрах, че транзитен Плутон ми е минал през натална Венера. Чувствах се, като в задънена улица, и много искам да разбера кога точно е бил този транзит, но не знам как мога да го изчисля, така, че да разбера кога е било това? В astro.com дали може да се види?

# 47
 • Мнения: 331
Да, можеш да отвориш ефемериди по години, за да видиш кога е бил точният контакт. Аз обичам да ползвам -еxtended chart selection - special- transit calender with progressions. Там подчертава предполагаемото действие на транзита във времето.

  # 48
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 13 748
  Юпитер тръгва назад, Меркурий тръгва напред. Управляват осите при мен, тегаво усещане. Усещам се в някаква безпътица и липса на сили.

  # 49
  • Мнения: 331
  Да, точно, буквално ни напред, ни назад.

  # 50
  # 51
  • Мнения: 4 385
  И при мен.
  Напълно изцедена се чувствам.

  # 52
  • София
  • Мнения: 7 936
  Как може лесно да си свериш кога си точно роден?
  5мин е колебанието, та исках да съм сигурен.

  Може ли да се каже за твоя асцедент и т.н. - кои са ти най-благоприятните "сродни души" /като профил/ или трябва индивудуално да се прави за даден човек? Или примерно кои са ти коренни противоположности и само ще си губите времето...

  # 53
  • Мнения: 3 011
  В момента имам много трудни действащи дирекции /Сатурн и Уран към Слънце, Плутон към Юпитер и Марс, Нептун към Луна/, на всичкото отгоре съм в Саде Сати, и антардаша на Кету. От това по-зле едва ли може да има. Снишила съм се и чакам да мине. Нищо не ми се прави и нищо не правя.

  # 54
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 13 748
  Как може лесно да си свериш кога си точно роден?
  5мин е колебанието, та исках да съм сигурен.

  Може ли да се каже за твоя асцедент и т.н. - кои са ти най-благоприятните "сродни души" /като профил/ или трябва индивудуално да се прави за даден човек? Или примерно кои са ти коренни противоположности и само ще си губите времето...

  Лесно няма Simple Smile Обръщаш се към професионален астролог, който прави прецизна ректификация.

  Още за ректификацията

  Скрит текст:
  Ректификация – как да намерим точното време

  В тази статия бихме искали да запознаем читателите с една от най-важните стъпки при анализ на натална карта (рожден хороскоп), която поради едни или други причини или се прескача от самия астролог, или се пренебрегва от клиента. В практиката си често попадам на такива случаи и оставам с впечатлението, че е тенденциозно явление.

  За какво е нужна и какво представлява?

  Ректификацията представлява проверка и прецизиране на часа на раждане, при което се извършва и настройване на хороскопа за работа – както за аналитичната част, така и за прогностичната.

  В повечето случаи клиентът рядко разполага с много прецизен час. Спомените на майката и близките дават някакъв ориентир, но рядко гарантират необходимата точност, а има и случаи, когато могат да бъдат объркващи, противоречиви. При записи, които се извършват в гражданския отдел на местната община, също има закръгляне.

  Много редки са случаите, когато часът е фиксиран с точност до броени минути. Изключение има при деца, родени с оперативна намеса (цезарово сечение), но и там не винаги има гаранция, че всичко е фиксирано с точност до половин-една минута.

   
  Имах такъв случай в практиката си, при който при родена със секцио клиентка – с час на раждане, записан с точност до минута – знакът на Медиум Цели се сменяше в интервал от около половин минута, затова също беше необходима внимателна и прецизна проверка. Особено имайки предвид, че анализът беше много конкретен тематичен и оценката на сигнификаторите трябваше да бъде извършена и въз основа на техните връзки със знака на Медиум Цели.

  В процеса на ректификация ние не само проверяваме и уточняваме часа на раждане, а фактически извършваме фина настройка на наталната карта за анализ и прогнозиране с помощта на различни астрологични методи и техники. В тази връзка следва да се спомене едно водещо правило: с каквито техники се ректифицира часът на раждане, със същите техники се прави прогнозиране на бъдещи тенденции и събития.

  А сега стигнахме до същинската част – какви са методите за ректификация?

  На първо място следва да се спомене техниката, известна като Везни на Хермес (Трутина Херметис). Това е най-старата известна техника, която Птолемей нарича ”правило на Петозирис”.  Тук ще отворим една скоба и ще уточним, че египетският жрец Петозирис (живял в края на 4 век пр. Хр.) е бил един от първите астролози от античността. В най-ранни елинистични източници се споменава за фараон Нехепсо и неговия жрец Петозирис, но техни трактати не са били запазени, учението вероятно се е предавало като устна традиция и само се цитира от по-късни астролози.

  Птолемей изтъква два важни момента, свързани с началото на човешкия живот. Първият, който се приема за естествено начало (arche), е зачатието. Този момент предопределя редица водещи характеристики (idiomata) на всяко човешко същество. Второто начало (katarche) е раждането, то дава развитие на тези характеристики и на индивидуалния потенциал, който включва целия спектър физически и ментални качества на натива.

  Методът Трутина Херметис представлява изчисляване на хороскопа на зачатието, който се счита за своеобразен начален момент, когато се изграждат физическите, психологически и духовни характеристики на бъдещото човешко същество. Хороскопът на зачатието помага да се предвиди пренаталното и вътреутробното развитие на плода. Това е важно и от астромедицинска гледна точка.

  Моментът на зачатието може да бъде известен по случайност (symptomatikos) или в резултат на наблюдение (parateretikos). Птолемей разглежда втория случай, когато моментът на зачатието не е известен. Търси се аналогия между звездните констелации в първия и втория случай, т.е. при зачатие и при раждане. В античността е имало и друга астрологична традиция, при която моментът на зачатието се е установявал посредством изчисления. Всички методи за изчисляване се базират на предположението, направено от Птолемей, че трябва да има сходство между звездните констелации в момента на зачатието и в момента на раждането.

  Още през най-ранна античност астролозите са приемали зачатието, а не раждането за отправна точка при изчисляване на рожден хороскоп, т.е. за символично начало. Тази традиция е била позната още във Вавилон. Първият източник, в който тя се споменава, датира от 257 век пр. Хр. – запазен хороскоп от Селевцид (глинена плочка с клинописно писмо), който съвременни астролози определят като първи хороскоп на зачатието. Началото на тази практика датира от времето, когато започват да се сливат вавилонско-халдейската предсказателна традиция и гръцката наука.

  Трутина Херметис може да се използва за изчисляване на ориентировъчен час в рамките на по-голям часови интервал. Методът не дава точност до минута, обикновено се получава отклонение средно от 10-15-20 минути спрямо истинския час, но може да се използва за ориентир, след което се работи с други методи за по-фино прецизиране.

  На второ място следва да се спомене методът Анимодар (от персийски an-namudar – образец, показател). Понякога това понятие се използва като синоним на Трутина Херметис – хороскопът на зачатието, Анимодар на Хермес (Ибн Езра го нарича ”метод на Енох”). Има и други методи. Най-разпространена и известна техника е Анимодар на Птолемей, за който античният астролог споменава в своя Тетрабиблос. Тук за отправна точка се взема преднаталната сизигия, т.е. последното новолуние или пълнолуние, което се случва преди раждането.

  Има и още един, по-малко известен метод – Анимодар на Заратустра.  При този метод за ректификация се използват Примарни дирекции, за целта се определя Хилег. Тук обаче трябва да разполагаме с ориентировъчен, макар и не много точен час на раждане, тъй като за работа с примарни дирекции трябва приблизително да се знае градусът на Асцендента; примарните дирекции не са надежден метод при по-големи времеви интервали.
  Оттам нататък могат да се използват и други техники, част от които е навлязла и в модерната астрологична система.

  За събитийна проверка се използват различни видове дирекции в комбинация с вторични прогресии и транзити. Но има и още една – обстоятелствена проверка, която изисква правилно определяне на тематични сигнификатори и оценка на силата на тяхното влияние, на техните ефекти. Във ведическата астрология (Джьотиш) такава обстоятелствена проверка се извършва с помощта на производни тематични карти (известни като ”варги” на санскрит), а в западната традиционна астрология за целта се използват тематични сигнификатори. И основният водещ принцип се състои в това, че наталната карта трябва да дава точно и вярно описание на съдбата на индивида и на житейските му обстоятелства в различни сфери на битието. Тази проверка, съобразно житейските обстоятелства, може да потвърди или отхвърли резултатите от събитийната проверка, при която има подчертан субективен момент – в зависимост от опита и усета на астролога се определя кои дирекции или прогресии резултират в едно или друго житейско събитие. Непознаването на сигнификациите – както естествени, така и индивидуални – в такъв случай може да изиграе много лоша шега на астролога, също така и при непълна/неточна преценка на ефектите, които дава един или друг сигнификатор. Повечето грешки при ректификация се дължат именно на този момент, т.е. неправилно определени сигнификатори за дадено тематично събитие.

  Така че, както вероятно ви е станало ясно от написаното дотук, ректификацията на часа на раждане далеч не е толкова бързо и лесно занимание, че да отнеме 10-15 минути. Бързата работа – срам за майстора. Не е и нещо, което може да се прескочи, без да рефлектира върху качеството на анализа и точността на прогнозата. Отговорността би следвало да стои в основата на етичния кодекс, от който се ръководи консултиращият астролог. За да се реабилитира астрологията като вид научна дейност, изискваща години упорит труд и обучение, отношението към нея трябва да бъде сериозно.

  На изображеието по-долу е представен един от първите запазени до днес хороскопи на зачатието от вавилонския период (селевцидските артефакти). Първата плочка съдържа информация за зачатие, което се е случило на 17 март 257 г. пр. Хр., а на втората плочка съответно са данни за раждането, което се е случило на 15 декември 257 г. пр. Хр. Периодът на бременност е 273 дни – 10 сидерични (звездни) месеца. Плочките съдържат информация за годината на събитието, вавилонския лунен месец, времето на събитието, движението на Луната, за положенията на останалите планети в небето  (включително и хеалиакални фази, ако има), както и за някои астрономически събития, които скоро предстоят – в случай, ако е близо до равноденствие или слънцестоене.
  Надяваме се нашата статия да ви е била полезна и да внесе повече яснота относно начина на работа при анализ на рождения хороскоп и задължителните стъпки, които се извършват от астролога, преди да се ангажира с анализа.  Митовете в прогностичната астрология

  Скрит текст:
  Митовете в прогностичната астрология
  В тази статия ще ви запознаем с някои водещи митове и заблуди относно възможностите на прогностичната астрология. Ще разгледаме казуса от двете му страни – през очите на клиента и през очите на астролога консултант.

  Мит Първи: Прогноза се прави с часа, подаден от клиента.
  За тъй наречената ректификация на часа на раждане, тоест процес на проверка и прецизиране, вече сме написали подробна статия. Тук само ще допълним, че точна прогноза не може да бъде направена с ориентировъчен час на раждане, без никаква проверка от страна на астролога. Нито е разумно клиентът да настоява, че не желае такава проверка и че тя не му е необходима. Информацията от акта за раждане може да се използва като ориентир и за по-нататъшна проверка, особено ако говорим за по-стари актове, в които има масова практика за закръгляне на часа.

  Мит Втори: Правена ми е ректификация от авторитетен астролог, защо да се прави повторна проверка?
  Ще ви разочароваме, но и да си авторитетен астролог не ти дава гаранция, че си застрахован от човешки грешки. Безпогрешни астролози няма. Освен това всеки консултиращ астролог използва различен набор от методи и техники, работи по различни школи и системи. В такъв случай как очаквате да се довери на проверка, извършена от друг негов колега? Ако изобщо е била извършена. Или пък незнайно с какви методи.

  Мит Трети: Транзитите са основен метод за прогнозиране.
  Пълна безсмислица! Това твърдение го има само в астропсихологическите студиа и школи. Не става ясно защо такива големи очаквания се възлагат само върху транзити и прогресии като техника. Транзитите са само допълваща техника и заемат последно място в йерархията на прогностичните методи.  Те определят тайминга на събитията. А дали един транзит ще сработи и в каква степен, транзитите на кои планети в рамките на годината ще бъдат най-ефективни (и събитийни), това вече се определя с помощта на други астрологични техники, които за жалост рядко и на много малко места се преподават.

  Мит Четвърти: Бях на устна консултация, астрологът ми направи ректификация за 10 минути и след това за 20 минути ми направи пълен анализ на наталната карта и дългосрочна прогноза.
  Нонсенс, както казват англоезичните. В статията ни за ректификацията сме направили подробно разяснение на методите, които се използват, и за това, че ректификацията е трудоемък процес, който изисква малко повече време. Що се отнася до продължителността на консултацията, за 15-20 минути не може да се направи дори достатъчно задълбочен психологически профил на личността, да не говорим за детайлен анализ на всички теми (или поне няколко по-важни) от наталната карта. Особено когато това се прави в режим на импровизация, без никаква предварителна подготовка преди консултацията от страна на астролога (при работа на ”поточна линия”). И още една често срещана заблуда при хора, които са слабо запознати с аналитичната част на астрологията: ”Може ли да хвърлите едно око на хороскопа и да ми направите бърза прогноза?”. Не, не може. Това не е работа, която да отнеме 10-15 минути, за толкова време дори не може да се направи проверка на часа. Дори сме чували изказвания от клиенти, че щом астрологът ги е ”ректифицирал” за 10 минути, значи наистина е изключително добър професионалист. Не, напротив – претупал ви е и нищо не  е направил както трябва. Направете си съответния извод за името и професионализма.

  Мит Пети: Астрологът ми направи прогноза за 10, 15, 20 години напред.
  Наистина ли го мислите? Тъй като в прогнозирането се използва широк спектър от различни техники (от 4-5 до 10 и повече, това зависи от възможностите и знанията на астролога), дори едногодишна прогноза е доста трудоемък процес. А още повече детайлна средносрочна. Тогава как си представяте астрологът да извърши подробен прочит (или описание) на всички възможни тенденции и очаквани събития, във всички сфери от живота, в диапазона от 10, 15, 20 или повече години? За да се направи прогноза само за 1 година напред, някои астролози използват десетина различни метода. И всички те трябва да бъдат синхронизирани и синтезирани в едно цяло. Това не става на прима виста. Освен това, дори ако за дългосрочно прогнозиране се използва методът Дирекции, астрологът рискува да допусне сериозни грешки, тъй като този метод е съобразен с други техники. И за да може да се види как ще се изяви един или друг дирекционен аспект, дали ще сработи в апликация или сепарация (сходящ или разходящ аспект), по кои сигнификации може да се очаква най-силна събитийна изява, трябва да се разгледат още няколко техники и отново да се направи подробна годишна прогноза. Вероятно се досещате, че за следващите 10, 15, 20 години напред физически не е възможно да се направят детайлни годишни прогнози от астролога? За всяка година поотделно. Особено пък в рамките на 1-2 часа устна консултация. Не е възможно и в писмен формат.

  Мит Шести: Искам обща прогноза, да ми кажете какво ще ми се случи.
  Няма такова нещо като обща прогноза, особено по натална карта, която астрологът вижда да пръв път (на нов клиент) и все още не я е проверил как работи във времето. За да се направи по-комплексна прогноза за новодошъл клиент, първо трябва да се анализира и разгледа цялата натална карта в детайли, по всички житейски теми. Без предварителен анализ на темите не може да се направи точна прогноза, правят се само стъкмистики и се говорят общи приказки. Немалко клиенти отиват на астролог за по-обобщена прогноза само от любопитство, има и такива случаи. Прогноза без тематичен фокус, напосоки. В крайна сметка всеки астролог сам преценява какви казуси да обслужва.

  Мит Седми: Астрологът ми каза, че ако отскоча за рождения си ден до друга дестинация, мога да променя това, което е заложено в годишната прогностика.
  Още една често срещана заблуда, вследствие на която има немалко спекулации. Наистина е спорен моментът дали годишната слънчева революция трябва да се строи само за рожденото място, или работи с релокация при условие на трайно преместване в друго населено място или държава. При трайна емиграция наистина е възможно да работи и новата локация. Но съветите на някои съвременни астролози, че при смяна на дестинация само за рождения ден можеш да си промениш годишния хороскоп (и това, което е предначертано), нямат солидна основа. Соларът никога не работи изолирано и винаги се разглежда с още няколко прогностични техники. А всички те се изчисляват за рожденото място на човека (с неговите географски координати), без релокация. Така че тук е въпрос на наблюдение и практика. Магически формули за промяна на съдбата няма. С релокация на солар не се променят останалите техники за годишна прогноза.
  Могат да се изброят още много митове и съмнителни практики в астрологичното консултиране, тук сме разкрили основните видове заблуди, които се срещат най-често при клиентите, поради незнание и неосведоменост. Клиентът има право да бъде информиран.


  Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 15:55 от a.l.e.n.a

  # 55
  • Мнения: 2 256
  А тези 5 минути защо са от такова значение? Граничен Асцендент или гранично МС?
  Обикновено за любителски интерпретации час с точност до 5-10 минути върши работа, стига да няма гранични ъгли.

  # 56
  • Мнения: 6 321
  Сетих се колко пъти имаше в темата на случаи, в които различните астролози правят различни ректификации, понякога  с отклонения над 5 минути.
  Не съм си правила експеримент със себе си, но съм сигурна, че и при мен ще е същото🙂

  # 57
  • Мнения: 2 256
  Ако е само 5 минути отклонението, с мед да ги намажеш. На мен с повече от 2 часа са ми местили часа по един казус, поради неспособност да разчетат картата на човека.

  # 58
  • в 1001-та нощ
  • Мнения: 13 748
  Аз правих доста подробна първия път, като ходих при Илияна. От разговор с майка бях запомнила 11:50, но като я попитах преди консултацията, тя настояваше, че е 11:45. Илиана потвърди този час, който майка ми помнеше и настояваше. След това, като родих двете деца и има още събития - исках да прегледа ме и пак ст потвърди. Вероятно това е моят час и картата си работи с него по западната.

  За аспекти към осите - е хубво да се знае, дирекции, ингреси и т.н.

  # 59
  • Мнения: 2 256
  При мен след ректификация от двама колеги, много добри астролози, часът мръдна с 3 минути. Той изначално беше точен, за целите на западната астрология (там няма гранични стойности). Но според ведическата се променят някои производни карти, включително и Саптамша – картата, която отговаря за децата и потомството. И по-късният вариант много по-добре описва реалната ситуация. Интересното е, че наскоро при разговор с консултиращ и преподаващ джьотиш астролог по тази карта не получих потвърждение. Незнайно защо тя пък е на мнение, че по-ранният вариант работи. Така че, както разбирате, всеки астролог е с различен прочит, дори ведиците. Затова не приемам ректификации, правени и от колеги с ведическата, без да съм направила своя независима проверка. В някоя от производните карти може да се яви разлика, която да е от съществено значение за анализа. С готови часове, гласени от друг астролог, никога не рискувам да работя. А и когато го нагласиш сам, проследяваш как работи наталната карта по различни прогностични техники – именно в това е ползата, така я настройваш за по-нататъшна работа.

  Общи условия

  Активация на акаунт