(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

  • 40 402
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
  • Русе
  • Мнения: 2 717
И аз се ентусиазирах да купувам семена, но се ограничих със салата и спанак. За нашия регион /Русе/ малко късно ми се вижда за разсад за домати. Много ми се иска корнишони да сложа сега, гледам в групите хората слагат, но акъла ми не го побира как ще станат, ще имат ли време. Иначе място в оранжерията имам, тъй като махам малко по малко домати.

# 661
  • Мнения: 20 019
Имам такива люти чушки. Едните не са много люти. Кажете как да ги направя в бурканчета? Досега не съм затваряла такива.

# 662
  • София
  • Мнения: 5 350
Има супер лесна рецепта за сурови люти чушлета в чист яб.оцет. Аз не вярвах, че ще станат и направих половината, а останалите с кипната марината и др.подробности. При консумация нямаше разлика Simple Smile)))
Листата на младия алабаш са много вкусни. Аз бях объркала разсадите и обобщих,  че ей този кейл е най-вкусен от всички видове. А като направи глави, се разбра, че сме измъчвали алабашчетата Simple Smile)

# 663
  • София
  • Мнения: 12 899
Аз още преди месец търсих разсад за зеле, но нямаше защото било късно, а Валерия сега е купила. Догодина мисля по-рано да се организирам или да си направя.
Сега есента със сигурност ще сея спанак, стора година става супер с есенно засяване нагъсто и ранно пораства е пролетта. Мисля само и пролетта да насея за да има по-дълго време.
Руколата не ми поникна миналата година, ще пробвам пак. Киселеца откакто го поливам расте много, но ние ядем малко и съседката, която си го готви намазва.
Руми мерси за информацията за поливането. И аз подозирам такова развитие и не ми се рискува.
За чушките, аз показва мисля и тук. Пускам ги на парти грила, после на котлона да се стопи захарта и да кипне маринатата от оцет и олио, 2 към 1, 600мл оцет, 300мл олио, 5 суп лъж захар и 2,5 лъжици сол. Заливам чушките и обръщам бурканите. Освен чушки има и моркови, чесън, копър и или магданоз.

# 664
  • Мнения: 17 116
a_alex, на системите не им трябва игла, може само да застопориш края на тръбичката към саксията с клечка за зъби да не мърда.

За поливането на разсади може "чиниката" да се постеле с капилярна постелка/подложка, така лесно ще има вода за няколко дни.

Може сега от семена да се сложат репички, наред с марулята, някои сортове репички растат много скоростно, есента ще са готови. Аз наслагах пак-чои навън, което се оказа грешка, защото охлювите веднага си направиха пиршество. Трябва да се прехвърлят останките в саксия сега, ама са много зле. Не искаме да слагаме гранули срещу охлювите защото развъдихме жабчета и трябва да си ги пазим точно сега ¯\_(ツ)_/¯ Гледахме едни оградки от мед, ама си останахме с гледането. Догодина определено ще се слагат, то сега и нещо химикалът в гранулите щял да бъде забранен, което значи че най-вероятно ще го заменят с нещо по-малко ефективно, та съвсем ще има нужда от механична преграда. Надявам се жабчетата да оцелеят и да ядат охлювите, но пък птиците кльопат жабчетата та може би това няма да е практичен вариянт Rolling Eyes

Листенцата за гарнитурки май преди две седмици ги сложихме, интересното е, че в оранжерията биват нагризани, а сега като са на земята навън не са.


Тиквичка спасих вчера, недорасла, ама поне ще я изядем ние. Краставицата обече се докара съвсем като супермаркетска, ММ обикновено няма търпение и ги бере кльощави, обаче няколко дни се улисахме в други неща и тази оцеля и надебеля. Онези бодливите не мога да ги нацеля кога са готови, пък и не знаех колко големи да ги очаквам да стават. Последната беше почнала да става гъбеста и с кухинка в средата, но поне събрахме семе за догодина от нея, иначе са вкусни.

# 665
  • София
  • Мнения: 2 457
Дъждец, вторите чушлета - рибки, много ги харесваме, снощи затварях от мамините Wink
Нареждаш ги сурови, плътно, в буркан, за тип омния или 680 мл слагам по непълни1 ч.л сол и 1 с.л захар и доливам с ябълков отцет. Затварям капачката, не се стерилизират. Запазват се и две години, много хрупкави и приятни Hands V

# 666
  • София
  • Мнения: 12 899
Аз имам 2 жълто - оранжеви крокодили за семена, но мисля да не ги садя повече. На един ред са с другите краставици и при еднакъв режим на неполиване само те ми горчат.
Миналата година пробвахме с репички, нищо не стана, освен да опитам пак.

# 667
  • Мнения: 20 019
Догодина ще сея само Гергана. Имам още един сорт сега, но горчи, ако го изпусна.
Дебелите краставици какво ги правите? Имам няколко и ми е жал да ги хвърля.

Дебела тиквичка направих на тесто за пица.

Ухапа ме оса вкъщи. Намазах мястото с кал и да видим ще има ли ефект. В началото така болеше, че помислих, че е стършел, но ММ ходи да види и каза оса.

# 668
  • Мнения: 22 068
За семена оставям най-дебелите.
Направила съм експеримент - 4 дебели корнишона ги закопах, за да видя дали ще се самопосеят. Живот и здраве догодина ще ви кажа резултата.
Тази година имах самозасадени - явно паднали в края на лятото миналата година и са се развили оставени на природата Simple Smile Хубави яки дебели растения, даже зеленината им е по-различна от тази на разсада, който правихме с детето Simple Smile Надявам се и догодина да имам разсад по естествен път, но да видим.

# 669
  • дядовата ръкавичка
  • Мнения: 3 967
За горчивите краставици четох, че като ги "масажираш" малко откъм дръжката, горчивината изчезва. Изпробвано е, работи.

# 670
  • Някъде Там
  • Мнения: 483
Eфибуш иглата бях забила в капачката на шише, което бях сложила нависоко Laughing явно не е правилно че не подейства особенно Simple Smile
Аз се чудя сега ли марулите или септември да ги бодвам - мислим в парника. Аз много обичам зелении - какви други мога да засея - ако може без разсад Simple Smile

# 671
  • Пазарджик
  • Мнения: 336
Горчивината идва от това че крастсвицата опира в земята и се"мачка" - този съвет ми даде една баба и тази година нито една не горчи, защото гледам да ги връзвам нагоре.

# 672
  • Мнения: 3 654
Горчивината идва от това че крастсвицата опира в земята и се"мачка" - този съвет ми даде една баба и тази година нито една не горчи, защото гледам да ги връзвам нагоре.
Нашите са по земята не горчат, аз знам,че като не се поливат достатъчно горчат Simple Smile.

# 673
  • София
  • Мнения: 12 899
Аз също знам, че е от неполиване, но явно зависи много и от сорта. Вътре имам Южна наслада и Тести кинг и нависоко и по земята, а навън само Южна наслада и крокодили на земята. При нередовно поливане само крокодилките горчат. Директно ги зачерквам за догодина, макар че се надявам да имам тогава вече капково.
Сега отново всички растения на село им се налага да оцелееят без вода седмица Simple Smile

# 674
  • София
  • Мнения: 12 899
Вчера отскочих набързо до село след почивката ни и набрах три касетки домати, като планирах днес да ги дообера, но заради дъжда не успях да  стигна до село.


Малката касетка е за една приятелка, като раздадох още на две комшийки, за да си намаля работата Simple Smile .
Половината чушки ги опекох за салата , другите ги ползвах смлени за бурканите с домати. Чакам да почнат масово да зреят, за да се заема с тях. Направих и сос за пица. Купих си голяма тенджера от Метро и този път мисля, че се получи стерилизацията Simple Smile


11 буркани белени домати.

15 бурканчета сос. Много време ми отне изваряването им, следващият път ще ползвам трика с маркуч и махане на отделила та се долу вода.

Цели две малки бурканчета сушени домати от изцяло зареден дехидратор и след 15 часа Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт