(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 400
  • 762
  •   1
Отговори
# 675
Аз преди седмица насадих рукола в една от дългите, продълговати саксии. Бързо се показаха и хубаво тръгнаха, докато една вечер не ги намерих клюмнали и сякаш поизсъхнали, та ги преместих на постоянна сянка. Сложих и лук от семена, понеже и той се е показал малко, вчера сложих още и отделно в една саксия салатки....за есен-зима....

# 676
Кой от всичките сайтове, наричащи се Сортови семена, препоръчвате?
Или друг български сайт за семена? Ще бъда благодарна за препоръки.

# 677
  • София
Можете ли да ми помогнете да направя списък, какво може да се сее сега?
Доколкото разбирам.
1. Рукола, салата и тн
2. Семена от лук
3. Скоро спанак
Предполагам, може и лук от арпаджик за зелено?
Миналата година пробвах есента да сея и манголд, нищо не поникна, както и моркови, буквално 2-3 корена, които в момента са огромни и цъфтят. Манголда от по-миналата година също целият е в семена, ама много семена и предполагам че нещо ще се самонасее от него.

# 678
  • Варна
За списъка - тези дни сложих с голям мерак копър, пак чой и китайско зеле.

ОБАЧЕ влизам с въпрос. Заинтересувах се от черен боб - бил здравословен за диабетици. Конкретният въпрос е - бобът Черен Старозагорски става ли за сух боб или са ценни само прекрасните му шушулки за зелено?

# 679
Кой от всичките сайтове, наричащи се Сортови семена, препоръчвате?
Или друг български сайт за семена? Ще бъда благодарна за препоръки.

https://www.sortovisemena.bg/?gclid=Cj0KCQjwg7KJBhDyARIsAHrAXaEF … gAGQaAtEeEALw_wcB

http://sortovisemena-bg.com/

Поръчвала съм и от двата. Изключително доволна съм от първия. Семена, литофски торф, био тор.
От втория съм доволна от цветята и лозовите пръчки.

# 680
  • Бургас
Манголдът ще се самонасее. По всяко време тръгва. В момента един ъгъл в оранжерията е гъсто  насят с него. Листата са по-малки от длан, но дръжчиците са много дълги, защото му е тясно, но.....не можем да смогнем да го опасем.

# 681
  • Русе
Чета ви тук задълбочено и все откривам нови неща. ето например, това китайско зеле и тоя Пак Чой никог ане съм ги гледала, а определено ги харесвам като вкус. Отворих да си поръчам семена , да не остана назад ,но чета, че се сее юли..нещо друго ли гледам? Иначе копър и аз ще опитам Simple Smile

# 682
  • София
Nothinger! Най-вкусните чушки,  които някога сме опитвали,  това са сорт Куртовска капия от теб! "Нямат" люспа, само вкус и сочност! Чак сега за пръв път брахме червени и само се възхищаваме, омитаме ги на три-четири хапки и остава само дръжката:)
Иска ми се всичките да ги изям сурови Simple Smile))

# 683
Заслон, и моите чушки са куртовска капия. Нямам зелени вече, но пък са много, много вкусни. Не станаха едри, но това няма значение, вкуса компенсира. Сиврията също стана много крехка и вкусна и започнахме да късаме от нея доста рано.

# 684
  • София
Nothinger! Най-вкусните чушки,  които някога сме опитвали,  това са сорт Куртовска капия от теб! "Нямат" люспа, само вкус и сочност! Чак сега за пръв път брахме червени и само се възхищаваме, омитаме ги на три-четири хапки и остава само дръжката:)
Иска ми се всичките да ги изям сурови Simple Smile))
Колко са големи?
Страхотна реклама им направи. Явно стават и за събиране на семена, може и аз да помоля за догодина.

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 12:01 от Aila

# 685
  • София
Среден размер са моите.
За печене - не знам Simple Smile

Пак се заклевам да не купувам семена от Опал Зи. Камбите им са люти!  От няколко пакетчата станаха около 10-15 растения! Първо не покълваха (само 2семенца от пакетче!) ,  после не растяха, накрая хванаха листни въшки (а Куртовската капия не, въпреки че беше на много по-добро за мравките и въшките място).
И не са месести,  което може да е мой проблем,  но все пак са тотално разочарование!

# 686
Съгласна за Опал Зи. Много народ се опари от техни семена последните 2-3 години.

# 687
  • Варна
За пак чой го дават от май до септември. Взела съм такъв сорт, на който сега му е времето. Освен това съм във Варна - тоест дълга и топла есен. Но да си кажа - за първи път ще гледам.
Обаче вижте това клипче и ще се зафените да си сложите китайско зеле, а пък пак чой му е братовчед.
https://www.youtube.com/watch?v=eQiiHCxa94g

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 13:45 от amica2

# 688
  • Русе
Може ли линк за сорта? А клипа е много зарибяващ:)

# 689
  • Варна
Сорта след два дена, като се върна на вилата.
Ама беше майтап като го купувах. Искам пак чой. Казват "няма". "Ами хей това какво е, не е ли пак чой?". "Да бе, пак чой било - ама кой да си разгледа стоката?"

Общи условия

Активация на акаунт