(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 45)

• 40 428
  • 762
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Орнажерийката ми лека- полека си заминава,но има 15-на корени домати, които започнаха да се развиват, имат завръз, но продължават и да цъфтят. Да им прекърша ли върховете с цел това,което има все пак да успее да узрее?
Аз се опитах на няколко, но те си пускат нов връх и култуци и не мога да се справя. Ако някой друг го е правил, как процедира?

# 586
Ох, при мен тази година тиквичките  много зле. Някой знае ли защо както си расте плода изведнъж пожълтява края и загнива? Преполивам или поливам малко? И други години е имало така, но тази почти всеки плод.

# 587
Ох, при мен тази година тиквичките  много зле. Някой знае ли защо както си расте плода изведнъж пожълтява края и загнива? Преполивам или поливам малко? И други години е имало така, но тази почти всеки плод.
И при мен така. Късах малко, ама очаквах от толкова много цвят, който поддържат постоянно, да има доста повече плод.. Падат малки и жълти 🙄

# 588
  • Бургас
. А аронията я видях една сутрин зряла, на вечерта само голи клончета. Подозирам косовете, имаме си много от тях.
Днес обрах последните мини краставички. Догодина ще насея повече от тях.
Аронията откакто я имам, а покривам със старо дантелено перде. Това е спасението.
Може ли да споделиш защо ви харесва  тази мини краставичка? Това нали не е т.н. бодлива мексиканска краставица?
Благодаря.

# 589
Чери краставички и чери доматчета задължително ще засадя догодина!
Много ми харесват как изглеждат Simple Smile

# 590
. А аронията я видях една сутрин зряла, на вечерта само голи клончета. Подозирам косовете, имаме си много от тях.
Аронията откакто я имам, а покривам със старо дантелено перде. Това е спасението.
Може ли да споделиш защо ви харесва  тази мини краставичка? Това нали не е т.н. бодлива мексиканска краставица?
Благодаря.
Максикански са, ама не са бодливи. Имат свеж вкус на краставица с капка лимон. Много атрактивни като добавка към салата, придават екзотичен вид. В саксия на терасата се развиват също идеално, само им трябва нещо, по което да се катерят.

# 591
  • София
Моите им трябваха 10 тина дни след като откъснах огромните тиквички, които бяха станали да почнат да раждат нормално. Предвид че не се поливат почти никак, да не кажа никак, а имам прилични количества, за нас повече отколкото ни трябва и за една приятелка редовно от 3-4 корена надали ще е от засушаване. По-скоро преполиване може би. Единият корен, който съвсем не се полива, очевидно не винаги успява да изхрани тиквичката и не изглежда много свежа, но не и по описаният от теб начин. Между другото имам няколко сорта, най-доволна съм от едните, но не съм сигурна какви са. Твоите какъв сорт са?
Аз сериозно се чудя, защо гледам толкова домати, като не виждам кога ще ги консервирам. Разбрала съм се с приятелка да дойде този уикенд и да си набере. Аз специално откъснах само 10тина домата този уикенд за да има за нея, тъй като ние и ще пътуваме и няма кога аз да се занимавам. Голяма част от сортовете не ми допадат и догодина няма да ги има, но забелязвам че ми липсват като цяло едри домати. Дотук само един оранжев и биволско сърце червен са по-едри, Албенгата нещо не е много едра, макар че по-новите доматчета откакто поливам са с по-добри размери.
Пипера има страхотни корени с много чушки и изглеждат много добре, но отново точно за тях табелките липсват. Ще се опитам като възстановя останалите сортове да преценя тези какви са и да си садя само от тях догодина. Корените, които са по-близо до дувара обаче, очевидно са по-дребни и имат по-малко пипер. Там забелязах че тиквичките ми виреят, така че догодина ще има и реорганизация на местата на зеленчуците.
Миналата седмица насях краставички, там където е по-навътре в оранжерията и се е събрала повече вода са поникнали добре. В началото на реда обаче, явно бързо се е засушило и няма поникнали, но все пак имам едно 7-8 коренчета. Предвид че само за 2-3 дни поникнаха и вече се виждат добре над земята, надявам се че и бързо ще пораснат и ще успеят да заместят старите корени. Не са никак добре те, но все пак за нас и за една приятелка успявам да набера все още.
duhi_puhi и аз ги харесвам черитата, но и тази година вече ми се изпари ентусиазма след няколко касетки черита. Мързи ме да ги бера, оставила съм ги част от тях да презреят, но това е положението. Ако на дружката ми и се берат уикенда ще я оставя да си набере всички.

# 592
Чери краставички и чери доматчета задължително ще засадя догодина!
Много ми харесват как изглеждат Simple Smile
Краставичките са сорт Мелотрия

# 593
  • София

В  група във ФБ един господин показваше в клипче 4-5 хвърчила - птици, сложени на високи колове на лозе. Казваше, че действат безотказно Hands V

# 594
  • дядовата ръкавичка
Черита и аз имам много, основно жълти и черни. Чудя се дали мога да ги изсуша.

# 595
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
можеш Simple Smile
полуизсушени във фурната, заляти съз зехтин, може с добавка подправки...
или напълно сухи (трябва повече време) и прибрани в буркан с плътно затворена капачка. след това само кълцаш на по-дребно или по-едро и слагаш в яденето.
пробвала съм и двата варианта, съвсем сухите траеха повече.
нямам уред за сушене на зеленчуци, сушах във фурната на около 40 градуса на вентилатор. трябва си време обаче.

# 596
  • дядовата ръкавичка
Мерси, Добри! И аз суша във фурната. Не че не ги бях свръхизсушила една забравена нощ.

# 597
Армерия, мини краставичките ми харесаха, защото са непретенциозни. Тази година бяха в едно най-обикновено сандъче за цветя и още две коренчета в една сакия с диаметър около 20см. Пораснаха около 2м. високи, просто нямаше накъде вече да се катерят, и дадоха много плод. Можеше и още да раждат, но ги оставих без поливане доста време, и листата пожълтяха. Самите краставички са ми вкусни като са по-млади, ако застареят кората става дебела. Тези последните ги изпуснах. У нас не стигнаха до салата, хрупат се така на всяко минаване край тях Grinning

# 598
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Мерси, Добри! И аз суша във фурната. Не че не ги бях свръхизсушила една забравена нощ.

Simple Smile и аз имах едни почти кремирани. Simple Smile страхотни бяха смлени, като пипер, но от домати. Simple Smile

# 599
Айла, по темата за едрите домати бих ти предложила да обмислиш Момини сълзи. Наистина заслужават всички похвали, изклюително красив плод, без чуканче или воднисти семена и сокове, богат цвят. Просто за украса да си го нарежеш и гледаш! За съжаление не устоя добре в градината ми, но то си майсторка, ще успееш.
За тиквичките не мога да взема отношение. Ние имаме Изобилна и не мога да хвана зависимост кои плодчета изгниват, и кои не. За късмет, узрелите успешно са повече от достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт