91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 7

• 64 692
  • 752
  •   1
Отговори
# 165
  • столицата
За мен това е най-важното- че децата тук се чувстват на място.
Дано да продължи да е така!

# 166
Може ли накратко да разясните разликата между лайстунг и ДСД паралелките. Доколкото разбирам те се формират след изпит в края на 8 клас, т.е. има пренареждане на класовете.
И още един въпрос - има ли "къси клечки" при учителите по езика в 8 клас или подбират силни преподаватели като за начало? За шапката и за по-късния етап видях отзиви Simple Smile

# 167
В предходни теми има отговори на тези въпроси. Най-общо, за да не виси въпросът Ви: паралелките към Немския отдел учат едновременно по програма на МОН и програма на немска провинция (СРВ -?) и завършват с две дипломи - немска и българска. Към Немския отдел ппреподават повече носители на езика. Там се съсредоточават най-амбициоцните и целеустремени деца, които най-вероятно от момента на кандидатстването имат концепция за следване в Германия. Няма избор на профил през втория гимназиален етап - преподава се с акцент на природоматематическите науки. Изучаването на английски започва от ниво В1 (?).

ДСД паралелките следват програмата на МОН за ЕГ, като завършват с дипом за владеене на езика, след оценка от комисия, вклчваща германци. Защитава се ниво, постигнато от детето - В2 или С1. С тази диплома се избягва нуждата от домогване до езиков сертификат. Признава се в немскоезичните страни. Децата се ппрофилират в 11-ти  и 12-ти кас според интересите си. След приемането ни за чен на ЕС с БГ диплома може да се кандидатства във всички европейски висши учебни заведения.

Ако има неточност, моля да бъда коригирана - отдавна изяснявах за себе си разликите между двата вида паралелки.

# 168
Благодаря, Шарлот Flowers Tulip
Ще съм благодарна и за отвизви за учителите. НЕГ е в полезрението на детето, ако му стигне бала.

# 169
Трите преподавателки, заварени от бъдещите деветокласници, са перфектни. За новите учителки (3 бр.) не е писано в темата. Ако някоя майка склони да Ви пише на лични - очевидно няма желание за публична оценка.

# 170
Тъй като в тази тема често се говори с недомлъвки, с кодови имена или инициали, и аз ще отговоря така: Късите клечки по НЕ в 8 клас тази година бяха много повече от дългите. Същото важи и за българския.

# 171
При три предходни и три нови и масова преценка за старшите учителки, че са добри, как стана неравенство? А не води ли Христмова целия випуск? Тя е учител - мечта. Моля Ви, нека говорим поне с инициали и за нас е важно да се ориентираме - питат ни, нека сме достоверни.

# 172
Не, не води Христемова целия випуск. Има един мъж учител, който води част от паралелките.
Шарлот, отговарям на родител, който няма дете в училището. Ти имаш и може да информираш за много неща.

# 173
Стига недомлъвки. Имаше 3 нови - на Б, В и Д клас. Преподавателят на Б постигна прилични резултати, което за първа година е добър атестат. Преподавателят на В клас - груба грешка да бъде привлечена. Ако има добре подготвени деца от този клас това се дължи на започнатите частни уроци още от октомври при най-добрите и доказани учители,  което изискваше съответните инвестиции от родителите и беше огромно напрежение за децата, които съзнаваха ощетеността си. Част от тези деца страдаха истински, за което имам преки наблюдения. Преподавателят на Д клас беше сменена, но причините не са ми известни. Преподавателят по БЕЛ НМ е много мил, оценява ги високо, но не е изискващ. За В клас обаче беше чудесен избор, защото беше възможно справянето с немския език чрез самоподготовка и уроци. Признавам,  че като родител съм отвратена от това, което преживя детето ми като ученик в НЕГ и благодаря на учителя с главно У, която ни даде нужната подготовка.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 10:14 от FBID10213035118978480

# 174
  • София
Никога няма да се постигне единомислие по въпроса с учителите. За ИВ масово негативи се чуват, та вероятно крушката си има опашка. Особено когато последните са подкрепени и от негативни мнения за нея от деца в 73-то.Но когато преди време се заговори за това, майка от темата ми писа на лични, че детето й е при една от новите учителки, каза ми името й, не беше ИВ. Детето било съвсем доволно, нямало никакви оплаквания Simple Smile За третата не зная нищо. Народът съди по броя влезли в лайстунг, а той не е винаги показателен. Коментирахме назад, че в класа на ЕК много деца въобще не са се явили..И не знам чисто математически как изкарвате късите клечки повече. Дори и всичките нови 3 да са слаба бира, какъвто може би не е случаят, останалите 4 в годините са се доказали. И то не с броя приети в лайстунг, а с това, че децата, минали през тях, ги споменават само с добро..

За българския е същото. Първия срок разговарях  с една дама, чието дете е  8 клас. За мен  е върховен късмет едно дете да се обучава по БЕЛ при НХ. Но не, според нея въпросната учителка не била дори педагог.. Масово режела, пишела петици на деца, които били влезли в НЕГ с резултати по 95 + точки. И? Гимназияте е друго, оценяваното е друго...Ама, уви, у нас бележкарството е водещо. И не е важно, че дори и с 5, но написана заслужено, си придобил  знания.

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 10:34 от пенсионирана русалка

# 175
А по колко върви един частен урок по немски?
Ние ще търсим частен учител. Може ли да ми препоръчате на лични?
Искам да може да преподава онлайн. Това ми е почти най-важното условие. Става въпрос за започване от А и Б, така че не ни трябва някое гуру за подготовка за ДСД.
За съжаление детето не иска да избере НЕГ. Извинявам се, че тук пиша, но ми се струва, че ще бъдете най-наясно с учителите.

# 176
  • София
Дъждец, пиша ти на лични.

# 177
Русалка, доколкото разбирам, ти отдавна нямаш деца в училището и впечатленията ти са или стари, или такива от "една жена каза".
Миналата година се отказах да пиша в темата, но след всички съобщения, които си размених на лични с други недоволни родители, размислих.

# 178
  • София
Нямам там деца, права си, но по друга линия имам достатъчно контакти с деца от гимназията в различни випуски и с техните родители. Включително и с немалко форумки Simple Smile Отделно съм достатъчно близка с един-двама  НАСТОЯЩИ учители в училището, та всъщност знам доста актуални неща от кухнята, пречупени при това не през детската призма. Интересно, ако не съм наясно  и уинформацията ми е стара, как точно аз в началото на годината написах имената на 3-те нови дами по немски за 8 клас.. Че и знаех коя откъде идва. Wink За целта не е нужно да имам там деца, нали? А и колко пък да е стара за БЕЛ примерно информацията ми? Нима  НХ е била по-различна тогава, вършела си е рабоатата, а днес  не го прави според претенциозна майка.. Или П.Динева за мат? Или Н.Василева? Wink

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 11:14 от пенсионирана русалка

# 179
И аз имам предварителна
 информация за рокадите в Управителния съвет на една от най-големите компании в България, но нито работя там в момента, нито мъжът ми или детето ми, така че не се наемам да коментирам каква е средата там, нищо че контактувам със служителите.

Така че аз лично предпочитам информация на хора с преки, лични, непосредствени впечатления.

Общи условия

Активация на акаунт