91 НЕГ "Професор Константин Гълъбов" - тема 7

• 64 706
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Хората не разчитата на бг мама само, Зигизаги, бъди спокойна.. Ако изборът им e информиран,  ще са прочели тук мнения на харесващи училището ( но говорещи свободно и за кусурите му), такива на недолюбаващите го от А до Я, на по-скоро негативно настроените към него, но все пак неотричащи и неоспоримите му плюсове, но ще са намерили непременно  и други канали (близки, надеждни хора, а не само виртуални събеседници) да  се осведомят. Понеже в масовия случай това са заинтересовани от образованието на децата си хора, четящи образователните теми активно, задаващи въпроси..И когато получат противоречива информация, като имащи глава на раменете си  ще разпитат и другаде, не им бери грижата. Излъгани, излъгани деца , ама някак все първи и на олимпиадите по немски, и на ДЗИ по БЕЛ ( сърдечни поздравления за Испанската, която макар и с малко, успя да ги изпревари след години първенство), и на ДЗИ по немски,  с повече от прилично представяне на ДЗИ по мат.. Виждала ли си някога класация от национален кръг по немски конкертено - що се отнася до  софийско присъствие, то е изцяло на НЕГ... С уроци ще кажеш е постигнато, затова. Нима другаде не ходят на уроци обаче? Wink

МагиСвета каза нещо много вярно, важна е и настройката, с която едно дете отива в дадено училище. Трябва да го иска, не да го бутат натам, защото балът му е висок. А то с цялото си сърце да иска друго. Следват 5 години мъка...
Скрит текст:
В този ред на мисли, макар  и  да сме се дърлили из разни теми с друг акцент, шапка свалям на Дъждец, че явно ще се вслуша в гласа на дъщеря си. Simple Smile Преди няколко години бях възхитена и от Санака за същото.  

Преди две години Шарлот ме попита на лични за НЕГ в колебанието си между 2-3 училища, написах й всички негативи и позитиви от моята гледна точка на родител, и от тази на децата ми (невинаги е била еднаква, каква изненада..). Не й спестих минуси. Преценили са с детето, че изборът ще е НЕГ, виждам, че не са недоволни. Нали не мислиш, че досега не са им се паднали къси клечки, а само  някакъв късметлийски dream team  от учители? По-назад във времето и Галимар ме  е питала подобни неща преди окончателния избор, не виждам и нейното дете да се оплаква. А е в горните класове и със сигурност е нацелило "къси клечки"..И още немалко потребители тук. Да не говорим колко "балами' има с второ/трето дете в училището - аз, Лиани, Айяла,  сигурно има и още +  куп други извън форума..Явно не могат да преценят ли, що ли? И Ок, аз нямам сега деца, Лиани е обаче с осмокласник (опс , вече деветокласник). Simple SmileКолко е  заблудена, "горката".

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 01:44 от пенсионирана русалка

# 196
  • София
Права си, Русалке, аз бях далече назад в идеите за ЕГ изобщо и за кусурите на НЕГ научих след записването. Така или иначе,досега на уроци не е ходила, за МУ са неизбежни (не го и очаквам от гимназията). Сега чета тук и там за НГДЕК - ами същото е - от "Супер е!" до "Бягайте от там, не става!".

# 197
Е за четири години нивото падна толкова много, че тази година удариха дъното, толкова, че се чувствам гадно заради всеки на когото съм препоръчала училището като добро. Винаги ще има доза късмет при този разпад в образованието.
Именно затова е важно да се предоставя актуална информация на интересуващите се родители. А не как е било преди 2-3-5 години.
Някои потребители толкова самоотвержено бранят положителния имидж на училището, независимо, че нямат осмокласници в него, че започват да изглеждат като високоплатени адвокати и ПР-и на гимназията.

# 198
  • София
Омг, много се вживавяш, Зигизаги, че и си вярваш очевидно, няма лошо. Кого да браня (говоря лично за себе си), като съм първата, която ще каже, викайки с пълен глас "Оле, най-накрая", когато Верчето Катранджиева (тук без инициали, нарочно, понеже освен като кофти директор я "видях", макар и задочно, по преразказ на родител, на чието мнение се доверявам напълно,  в светлината и на непроявяваща грам разбиране/човещина при нужда, което е много по-лошо от това да си лош ръководител)  си тръгне,  дай боже още от този 15.09! На кого точно адвокатствам тогава,  би ли ни светнала, на притиснатите  в ъгъла  или даже прогонените учители от горната персона ли? Смях в съдебната зала докарахме  - "адвокатът" на гимназията е срещу директорката й, главен виновник за  случващото се с иначе много добро училище с прекрасни деца и с добри учители (разбира се, не всички).

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 23:30 от пенсионирана русалка

# 199
  • София
А аз ще добавя - дори и в 8 клас да не попаднете на някой от хвалените преподаватели по немски, български или математика, имайте предвид, че е много вероятно в 9 клас децата да бъдат с друг преподавател, който ще ги мотивира и ще помогне да дадат най-доброто от себе си и ще ги подготви на ниво. Имайте предвид и че понякога преценката кой преподавател става и кой не става е субективна и пречупена през очите на конкретния родител/дете.
По общо мнение в 8 клас дъщеря ми беше изтеглила "късата клечка" с учителката по математика и донякъде с учителката по немски. В 9 и 10 клас пък с учителя по български. Няма да крия - беше й много трудно и не се чувстваше добре през първата година. Отдавам го на това, че дотогава не беше имала никакъв досег с немския език и че като повечето умни деца, поставени в неконкурентна среда, беше свикнала да постига отлични резултати с минимум усилия. В 9 клас имаше и личностен проблем с учителката по немска лексика, заради която бях готова да я преместя в 73-то. Тя беше тази, която в крайна сметка реши да остане.
И постепенно нещата си дойдоха на мястото. След 5 години обучение в НЕГ, въпреки всички критики към училището, и тя и аз сме доволни, че я поставихме на първо място при подредбата на желанията. И то именно, заради нивото на обучение, средата и възможностите, които има да продължи вишсето си образование в чужбина, след като го завърши.

П.П. Зигизаги, осми клас не е достатъчен, за да имаш пълен поглед върху нивото на обучение, защото в НЕГ учителите след 8 клас се сменят. За разлика от други училища, където веднъж изтеглил "късата клечка" си оставаш с нея до 12-ти клас. На това аз му викам лош късмет.

# 200
  • столицата
А аз се замислих, Зигзаг, кое езиково училище бихте препоръчали на сега кандидатстващите?
И мен всеки ден ме питат колебаещи се  деца и родители. Аз мога да посоча - и + на НЕГ, но като  нямам преки наблюдения над другите училища, само препредавам думи на познати.
Но най-важното е детето да иска да учи НЕ, защото ако е само да се усвои високия бал, не е достатъчно и следват доста трудности.
В моите класации след НЕГ следва 73-то и лично съм го препоръчала на наколко деца, на който не им стигаше бала, и те останаха доволни. В същото време от други познати чувам толкова лоши отзиви за същото училище, че независимо от високия бал на детето им от тази година/който няма да стигне евентуално само за НЕГ/ изобщо няма да поставят 73-то в списъка.
Колкото и да е жалко, с нивото на бг образованието се налага да се приемат някои "къси клечки" в името на общата картина.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 05:57 от galimar

# 201
Не мога да препоръчам други езикови училища, защото нямам преки наблюдения над тях.

# 202
  • София
Нека се прочете мнението ми и за "класните ръководители" в Немската. Ние сменихме трима, всичките апатични, безучастни. Фигуранти на родителските срещи. Никога и с нищо не влияят върху деца, дисциплина, някакво съвместно събитие. Функцията им е само да съберат бележниците в края на срока,  за ефекта Уау! Напомням, електронен дневник няма! Така празният хартиен бележник и празният хартиен дневник изведнъж оживяват, като африканската савана след дъжд - напълват се с шестици и със слаби оценки - петици. Да, в Немската това са слабите оценки. Има и мъничко двойки, тройки и четворки, но само текущи оценки, всичките справедливо написани. При истинските учители. Ние сме срещнали за 5 години само трима такива - Симеонова (по химия), Василева (по математика) и Стоева (по немски). Но за да се крепи имиджа на НЕГ, ефектът Уау работи и при тях.
Часът на класа е свободен час и в това също виждам намесата на Катранджиева. Ако няма сплотени класове това улеснява нейното и на нейните протежетата безхаберие..

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 08:00 от ЗаСлон

# 203
А в края на тази година дори не се запълниха бележниците. Останаха си с по няколко оценки за двата срока - в нашия случай 15 оценки за първи срок по немски, математика и БЕЛ и 5 оценки по немски и математика за втори срок.
Разликата идва от това, че първият срок неколкократно "тормозих" класната докато най-накрая се нанесоха някакви оценки.
Някой писа, че господинът по български не бил взискателен, което е много елегантно казано. Господинът не различава или поне не не дава признаци, че различава, дали по време на изпитване онлайн едно дете наистина разказва урока или просто го чете. А и по други предмети, рядко се изискваше от децата да си пуснат камерите, за да се види дали хитруват по време на изпитване.

# 204
  • София
То пък щото от другаде не хитруват, дори и с камери.. Дъщеря ми заради пандемията и дистанционното си е в БГ и  не знам колко тестове или поне отделни задачи на познати деца реши  през изминалите месеци - от НЕГ, 73-то, Испанската, Ломоносов, 12-то, 35-то, 22-ро, НТБГ..За тези се сещам, сигурно има и още. Не са похвални опитите й  за "услуга", но я питаха общо взето можещи, учещи и умни деца, у които  явно дистанционното остави дупки. Щом такива са се престрашили да искат помощ и да заобикалят правилата, какво остава за хитреците и в присъствено време. Сега ще наскачат разни родители да казват как тяхното дете никога не търси такава помощ,  че разчита само на себе си , че не подсказва.. Друг път,  в многобройни групи се обсъждат контролните, че  в групите и семегейци-приятелчета  присъстват. Но нека си пеем рефрена, че такъв разграден двор беше само НЕГ  през онлайн обучението. А другаде - железен контрол..

# 205
Темата е за Немската гимназия. Не за други училища.
И за пореден път ти се втурваш да опровергаваш негативно мнение, което според мен е ненужно. Всеки има право да споделя впечатленията си от училището и аз специално не ангажирам никого с тях.
Самият факт, че отрицателни мнения се споделят главно на лични, е достатъчно показателен.

# 206
  • София
Ти май не четеш, само търсиш спречкване  - първото училище, което упоменах сред тези с търсилите помощ ученици, е НЕГ. Върни се  да видиш, щом четеш по диагонал в стремежа си да нападаш. Какво опровергаване те гони.. Да я помоля ли  дъщеря ми да ти пусне от хисторито  си в Месинджър или Вайбър задачи за 9 клас от изпитавания на ДП или на 8 клас на  Х? На кое ли от децата  ви обаче оценките са с такава помощ, а,  кой ще признае? Никой, нали? Само учителите виновни, че  не следят достатъчно и са безхаберни, децата - като капчица сълза, съвестни, никога не послъгват и дори в пандемично време геройски се справят сами за отличен. В един от 8-мите класове, паралелка няма да издам, макар че я знам от девойката,  цял клас беше преписал една конкретна задача от семегеец. И нима Христова мислиш, че не  е разбрала, щом решението е  завързано и с вектори, а тя я е дала  за решаване с друг текущ материал? Според казаното от дъщеря ми, тя много-много разписване Х не искала (така й казало детето от въпросния клас), но в тази задача с вектори няма  как да пропуснаш стъпките, ако ще я поднасяш с този материал решена. Нали не искате недомлъвки, давайте сега в прав текст. Децата ви от преписващите и търсещи помощ  навън ли бяха? Или от съвестните? Или не знаете какво точно са дробили..Да оставим тези от другите училища какво са правили, че да сме баш по темата. И не в графата позитиви в добавка.. Но сега ще настъпи, преполагам, мълчание, понеже трябва да се влезе в оправдателен режим...

И за да не съм голословна и в стил една ЕЖК, пускам (поисках от дъщеря ми) извадка от тест на Х тази година. Изтрих писанията в частта с решенията, за да не се проследи детето, възползвало се от услуги навън..Отличник иначе, с  максимален брой точки на въпросния тест Wink

Ако искате и друг ще пусна,  пак с изтриване, има доста в колекцията си...

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 09:28 от пенсионирана русалка

# 207
  • София
Моето дете не е търсило помощ навън.  Прекрасно си преписваше "вътре". Даже се чудя, че е имало нужда от външна помощ от типа подсказване.
Господинът по БЕЛ изискваше преписване онлайн, пишеше шестици за най-бързо преписване! На останалите - също шестици.

# 208
Аз да нападам?
Само излагам факти, които ти веднага започваш да опровергаваш. А дори нямаш деца в училището, палиш се все едно ти си му директор.
Не мога да разбера защо не ме оставиш свободно да изразявам мнението си, независимо, че не съвпада с твоето?

# 209
  • София
Аз да нападам?
Само излагам факти, които ти веднага започваш да опровергаваш. А дори нямаш деца в училището, палиш се все едно ти си му директор.
Не мога да разбера защо не ме оставиш свободно да изразявам мнението си, независимо, че не съвпада с твоето?

Репликирам твое обръщение към мен - остави ме значи първо ти да изразявам свободно мнението си, нищо че не съвпада с твоето, нали така? И да, пак ще ти кажа  - нямам деца в НЕГ, но пък имам (тоест дъщеря ми има, но то е същото) достатъчно материал за показване и разказване, даден й от децата, които вие имате в училището...

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 09:26 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт