Трябва ли да заведа дело

• 3 141
  • 54
  •   1
Отговори
# 15
Един път пишеш за брат, после за сестра. Колко наследника сте?
Брат за брат става въпрос,нещо съм се отплеснала като писах в бързината.
staliq да точно така ми каза адвоката.
А за давността и свидетелите...свидетели бол,плащаш им и всеки ще свидетелства.Именно затова моят адвокат казва,да не губим време,а да заведем дело така ще има доказателство че се интересувам от имота пък дано се споразумеем пи време на делото да не губим излишни нерви време и пари.

# 16
Не става точно така с давността, особено пък при наследство. Смени адвоката като начало.

# 17
И аз това ще те посъветвам.

Именно за това става въпрос,затова се чудя какво да правя,да се съгласявам ли чрез адвокатите ни на продан на жилишето,но така губя време или направо да започваме дело така ме съветва моят адвокат
Естествено, че така ще каже. Wink

Имаш достатъчно време да пуснете апартамента за продажба. Даже най-добре ти да намериш агенцията, за да си сигурна как вървят нещата. А и ще бъде доказателство, че се интересуваш от имота.

# 18

И аз това ще те посъветвам.

Именно за това става въпрос,затова се чудя какво да правя,да се съгласявам ли чрез адвокатите ни на продан на жилишето,но така губя време или направо да започваме дело така ме съветва моят адвокат
Естествено, че така ще каже. Wink

Имаш достатъчно време да пуснете апартамента за продажба. Даже най-добре ти да намериш агенцията, за да си сигурна как вървят нещата. А и ще бъде доказателство, че се интересуваш от имота.
Смятате че адвоката казва да започваме дело,за да печели той ли?

# 19
Именно за това става въпрос,затова се чудя какво да правя,да се съгласявам ли чрез адвокатите ни на продан на жилишето,но така губя време или направо да започваме дело така ме съветва моят адвокат,казва че с брат ми няма да се разберем по др начин.
Отделно през 2019г той беше платил тол вода,парно до лятото на 2019г даде ми фактури,аз му изплатих всичко поделихме си сметките,но всичко това на ръка,аз нямам дефакто документ че съм му платил и сега той ми търси сметки да плащам от 2018г дори.
Неговите деца ползват жилишето,аз нямах ключ до миналата седмица..
Адвокатът говорил ли е с брат ти, та е толкова сигурен че без дело няма да стане?
Моят съвет е първо покана за доброволна делба. То и всеки свестен адвокат ще го направи това преди да завежда дело. А самата покана вече си е документ, който в твоя случай ще докаже твоята заинтересованост към наследствения ти дял.

# 20

А, това със сигурност. И да спечелите, и да загубите делото, или пък да няма смисъл от него, адвокатът не губи. Това му е хлябът. Помня как една адвокатка беше във възторг от възможността за дело срещу "силен на деня" човек. Супер щяло да бъде, много интересно дело... А като я питаха за последиците "Е, те със сигурност ще замразят всичките ви сметки, и много съдии са техни, но ВКС не е и след 5  години като се стигне до него имаме шансове и да успеем...".

# 21
Твърде бързо се "хвърля" на дело. Едната страна иска да продава, другата страна иска да продава, но адвокатът предлага първо да се съдите и тогава да продавате. Никаква логика няма в това.

# 22
Именно за това става въпрос,затова се чудя какво да правя,да се съгласявам ли чрез адвокатите ни на продан на жилишето,но така губя време или направо да започваме дело така ме съветва моят адвокат,казва че с брат ми няма да се разберем по др начин.
Отделно през 2019г той беше платил тол вода,парно до лятото на 2019г даде ми фактури,аз му изплатих всичко поделихме си сметките,но всичко това на ръка,аз нямам дефакто документ че съм му платил и сега той ми търси сметки да плащам от 2018г дори.
Неговите деца ползват жилишето,аз нямах ключ до миналата седмица..
Адвокатът говорил ли е с брат ти, та е толкова сигурен че без дело няма да стане?
Моят съвет е първо покана за доброволна делба. То и всеки свестен адвокат ще го направи това преди да завежда дело. А самата покана вече си е документ, който в твоя случай ще докаже твоята заинтересованост към наследствения ти дял.
Да така ще направя,ще му кажа това на адвоката,защото именно и аз това исках при положение ,че брат ми иска ако го вземе той да е по пазарна оценка ,но иначе е съгласен да го продадем по пазарна истинска цена.
Та първо ще предложа доброволна делба да видя.

# 23
  • Далечният изток
Пазарна оценка и пазарна цена е едно и също. Нещо бъркате понятията.
Доброволната делба как си я представяте? Имотът е апартамент и е неподеляем. При всички положения вариантите са 3 - вие ставате собственик и наплащате дела на брат ви; той плаща вашия дял или го продавате и разделяте парите. При дело за делба рискувате имотът да се продава на публична продан, където и цената му ще бъде по-ниска. Най-добрият вариант, щом не можете да се разберете кой на кого колко да плати, е да го продадете. Имате достатъчно време. Току-така не се придобива имот по давност. Дори и да го придобие брат ви с констативен нотариален акт, вие можете винаги да го оспорите и да си върнете вашата част.

# 24
Аз лично смятам, че не е много наясно конкретно с имотите, иначе може да си е добър в друга област.
Поне направете една втора консултация с друг и преценете.

# 25
Заведете дело,за да видят другите наследници  ,че претенциите Ви са сериозни.Ако го продадете по оценка на съда ,тя ще е ниска.Може в хода на делота да се разберете да го продадете.Не се бавете,защото ако се докаже ,че се е грижил за имота 10 год.може да го загубите.

# 26
Пазарна оценка и пазарна цена е едно и също. Нещо бъркате понятията.
Доброволната делба как си я представяте? Имотът е апартамент и е неподеляем. При всички положения вариантите са 3 - вие ставате собственик и наплащате дела на брат ви; той плаща вашия дял или го продавате и разделяте парите. При дело за делба рискувате имотът да се продава на публична продан, където и цената му ще бъде по-ниска. Най-добрият вариант, щом не можете да се разберете кой на кого колко да плати, е да го продадете. Имате достатъчно време. Току-така не се придобива имот по давност. Дори и да го придобие брат ви с констативен нотариален акт, вие можете винаги да го оспорите и да си върнете вашата част.
Давам цитати от статии от сайтове на адвокати:

" Правото на собственост може да принадлежи и общо на две или повече лица. Всеки съсобственик може да иска делба на общата вещ, освен ако законът не предвижда друго или естеството и предназначението на вещта не го допуска. Правото да се иска делба не се погасява по давност. Делбата може да бъде доброволна и съдебна. Когато съсобствениците не могат да постигнат съгласие за доброволна делба се пристъпва към съдебна делба.
Съсобствеността може да бъде прекратена също и чрез продажба, както и чрез отказ от право на собственост. "
В случай, че всички съсобственици са съгласни и се постигне споразумение, съобразено със закокновите изисквания, се пристъпва към реализация на доброволната делба. Това е най-удачния и рационален начин да се уредят отношенията между съсобствениците, защото другата алтернатива, а именно съдебна делба, коства много нерви, средства и време за всички участници. Ако някой от съделителите е малолетен, непълнолетен или поставен под запрещение за делбата е необходимо предварителното да се осигури разрешение от районния съд.

" Доброволната делба се осъществява чрез договор, в който се уговаря всеки от съделителите какво ще получи и по какъв начин. Когато предмет на делбата е неподеляема вещ (движима или недвижима), най-рационално е да се уговори единият съсобственик да придобие вещта, като уравни дяловете на другите с пари.  Това може да стане както с договор за делба, така и с обикновена покупко-продажба на дялове. Възможно е в договора за доброволна делба на имот да се предвиди, че лицето, което получава в дял недвижимия имот, няма да уравнява дела на друг съделител с пари, а чрез здадължение за издръжка и гледане. Но в договор за делба не може да се впише, че единият от съделителите не получава нищо (т.е. остава без пари и активи), тъй като се счита, че по този начин се прикрива дарение. Ако не се постигне договорка относно това кой да получи вещта, предмет на делбата, друга алтернатива е да се продаде същата в цалост на трето лице и всички съсобственици  да си разделят парите от продажбата според дела си. Когато предмет на делбата е поделяема вещ съсобствениците се разбират как да я поделят според дяловете си. "

# 27
  • Далечният изток
Emillia-m, защо ми цитирате поста? Не съм написала нещо по-различно.

# 28
  • София
Адвокатът или е некадърен, или вижда колко ненаясно сте и гледа да вземе някой лев.
При така описаната ситуация, в която братът е живял с родителите, а сестрата дори не е разбрала за смъртта им, шансът е на страната на брата. И един свестен адвокат щеше да започне от нотариалната покана за доброволна делба, за да има доказателства за проявен интерес към имота, а щеше и други съвети да даде.
Затова като първа стъпка сменете адвоката.

# 29
А кой плаща данъци за имота и как е подадена декларация 14?

Общи условия

Активация на акаунт