Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Трябва ли да заведа дело

 • 2 314
 • 54
 •   1
Отговори
 • Мнения: 212
Здравейте,обръщам се към вас със следния въпрос.
Родителите ни и баба ни,които живееха в един апартамент заедно починаха,с брат ми сме единствени наследници на имота,но с него не си говорим от повече от 20г.
Аз живея в др град,брат ми беше мн близък с родителите ми,те отгледаха децата му ,аз бях винаги на заден план,всичко беше за брат ми,както и да е.
Той не ми се обади когато починаха първо татко,след години майка и на края и баба ни.
Мен ме информираха роднини.
Сега разбира се трябва да се разберем за дадения апартамент,”комуникираме” чрез адвокати.
Обменяме си предложения ,но брат ми непрекъснато си променя искането.
Първо искаше той вземе апартамента,после искаше да го продадем по пазарна оценка,след като аз предложих да го купя на пазарната оценка той реши,че мога да го купя ,но по пазарната цена.
Има ли смисъл да продължавам да “дискутирам” и евентуално да чакам да се продаде по пазарната(истинска) цена и да делим парите или да заведа дело?
Моят адвокат казва,че ако незаведа дело брат ми ще се мотае ,така печелел време и после щял да каже,че не се интересувам от имота.
Просто искам да се приключи веднъж за винаги с този имот и да нямам повече ангажименти и данъци да плащам за нещо което не ползвам.
Съветите ви ще ми бъдат от голяма полза.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 17:05 от strawberry0302

# 1
 • Мнения: 1 386
Ние загубихме така къща на дядо ми. Бяхме се разбрали уж устно кой какво ще ползва с чичо ми и след няколко години като отидохме да плащаме данъците разбрахме, че той си я прехвърлил по давност с някакви свидетели. Той живееше там, ние сме на другия край на страната и така. Не чакайте и си заведете дело. В крайна сметка накрая и на публична продан да излезе поне ще вземете нещо, а така най-вероятно ще минете по нашия сценарий.

# 2
 • Мнения: 43 235
Преди делото направи всичко възможно да го продадете на пазарна цена и да си разделите парите. Преглътни гордостта си и я потърси директно, говори добронамерен и може да откликне със същото.

В най-добрия вариант ще приеме една среща с теб, иди в нейния град, седнете на едно кафе и обсъдете трезво ситуацията. Кажи, че без значение какво е било досега, този вариант е най-изгоден и за двете. Накрая пак ще го продадете, но ще сте на минус заради делата.

В най-лошия - ще откаже и ще преминете към дело.

# 3
 • Мнения: 212
staliq Благодаря ви много.
Точно затова моят адвокат ми каза че брат ми има интерес да бави всичко,за да мине давността.
Не се сърди човече,точно това говорих с адвоката ми както брат ми при поредното промяна на мнението предложи да се разберем и да продадем апартамента на пазарна цена,но адвоката твърди че така тя може да каже ок и да не се продаде скоро апартамента а времето минава и е в полза на сестра ми тъй като аз не ходя в тоИ апартамента тя може да каже че не се интересувам и затова било по-добре да заведем дело и дори след образувано дело можело апартамента ако той благоволи да се продаде на пазарна цена и да се прекрати делото.
Дефакто,той откакто почина и баба не ме е търсил,аз разбрах от роднини.
Нямах и ключ от жилището,но ми изпрати мин седмица,след като с адвоката ми поискахме ключ.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 17:01 от strawberry0302

# 4
 • Мнения: 43 235
Каква давност?

# 5
 • Мнения: 3 000
после искаше да го придадвм по пазарна оценка,след като аз предложих да го купя на пазарната оценка тя реши,че мога да го купя ,но по пазарната цена.
T.e. тя иска да го купи на данъчна оценка, но ако вие го купите да е на пазарна цена?

# 6
 • Мнения: 1 386

Придобиваш имота след определен брой години на основание, че си го стопанисвал, а другия не се е интересувал. Не цитирам точната формулировка, но смисъла е това.

# 7
 • Мнения: 212
после искаше да го придадвм по пазарна оценка,след като аз предложих да го купя на пазарната оценка тя реши,че мога да го купя ,но по пазарната цена.
T.e. тя иска да го купи на данъчна оценка, но ако вие го купите да е на пазарна цена?
Да точно така😁
Не се сърди човече,има давност определени години за имотите и ако не се интересуваш др наследник го получава и затова било хубаво да заведа дело да се види,че се интересувам от имота.
Комшии ми казаха,че децата на брат ми ходят в апартамента от време на време,а тя отрича.

Последна редакция: ср, 02 юни 2021, 17:16 от strawberry0302

# 8
 • Мнения: 654
Щом е дала съгласие, тогава го обявете за продан. Ако пък се откаже, преди започване на дело има вариант да се изпрати покана за доброволна делба.
Делото е като последен вариант, ако по никакъв друг начин сестра ти не иска споразумение.

# 9
 • Мнения: 20 531
Близък има част от имот и беше питал за давност и му казаха, че точно за това давност няма. Наследникът си остава наследник и след 20 години.

# 10
 • СИ
 • Мнения: 659
Един път пишеш за брат, после за сестра. Колко наследника сте?

# 11
 • Мнения: 654
Давност има, но не помня колко години беше. Ако не се потърси наследствения дял в този срок, после се губи правото върху него и остава за другия наследник /или наследници, ако са повече/. Тъпо, но факт.

# 12
 • Мнения: 212
Давност има, но не помня колко години беше. Ако не се потърси наследствения дял в този срок, после се губи правото върху него и остава за другия наследник /или наследници, ако са повече/. Тъпо, но факт.
Именно за това става въпрос,затова се чудя какво да правя,да се съгласявам ли чрез адвокатите ни на продан на жилишето,но така губя време или направо да започваме дело така ме съветва моят адвокат,казва че с брат ми няма да се разберем по др начин.
Отделно през 2019г той беше платил тол вода,парно до лятото на 2019г даде ми фактури,аз му изплатих всичко поделихме си сметките,но всичко това на ръка,аз нямам дефакто документ че съм му платил и сега той ми търси сметки да плащам от 2018г дори.
Неговите деца ползват жилишето,аз нямах ключ до миналата седмица..

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 3 080
Давността е винаги 10 години за имот, няма значение дали наследствен или друг, 3 ма човека трябва да свидетелстват пред нотариус, че имотът се владее от този човек и няма претенции от други лица, общо взето свидетели винаги се намират

# 14
 • Мнения: 1 386
Винаги може да прекратите делото след завеждането, ако се разберете. Даже и съда приканва към това при такива дела. То реално и целта на делото е другият да се съгласи на продажба или делба доброволно.

Общи условия

Активация на акаунт