Как сортирате дрехите за пране и как перете?

• 9 656
  • 128
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Благодаря за полезните идеи! Определено ще пробвам с топки за сушилня (че такива имам) и на 800 центрофуга.
Пера с био препарат, от който съм доволна и уж се препдолага, че е по-щадящ и към тъканите. Засега не мисля да купувам специален препарат само за завивките, не и докато не се наложи Simple Smile
Може и да си е наистина на късмет работата със завивките - лятната ми е икейска и нищо й няма, при еднакъв начин на пране със зимната (която вече не помня от къде беше, но не е икейска).

# 91
  • София
Завивките пускам на нормалната ми програма - 40 гр, 1000 об.
Бельото /в смисъл гащи/ пера с останалите по цвят - бяло/светло или тъмно. Не виждам драма или проблеми толкова години.

# 92
Добре, поне кажете, че не перете бельото, заедно с чорапи или връхни дрехи...
Това си е дилемата. Кое е по-мръсното - чорапа или това, което се търка в Дъ-то и Пъ-то цял ден?
Аз ги пера заедно, като една от причините е, че пералнята ми е с капацитет 9кг. Ако пусна под 2кг дрехи, програмата свършва много бързо и нищо не е изпрано както трябва. Връхните в по-голямата си част ги давам на химическо.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 12:11 от ⓑⓤⓑⓑⓐⓣⓐ

# 93
Предполагам, че ако бельото е фино ще отиде при деликатните, които пускам веднъж на високосна, тъй като нося основно памук. Най-вероятно ще предпочета да го изпера на ръка.

Масово бельото ми е памучно и нямам никакви проблеми да го пусна с чорапи и суитчър. Ако ме притеснява, че нещо ще изцапа друго нещо в пералнята значи имам съвсеееем различен проблем.

# 94
Всичко пускам заедно - бельо, анцузи, дънки, тишърти, пуловери, .... Навремето имах много фини вълнени пуловери и жилетки за зимата. Откакто се придвижвам основно с кола и седя по цял ден на парно, не ги нося. Само тях отделях и перях на програма за ръчно с две изплаквания, че едно не им стигаше. Имам едно пухено яке, което навремето ми го продадоха с три топки за тенис (само че бели) и така го пера. В интерес на истината от години не съм го слагала, че ми е много топло с него, даже го бях забравила.

Завивките пера като всичко останало - някаква синтетика от Икеа са, ама аз съм алергична и не мога да си завирам лицето в пух.

Изобщо гледам всичко около прането да ми е възможно най-лесно, че си имам достатъчно други грижи.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 18:46 от Nedinka

# 95
Тази тема не  е за това  , Nedinka ...
 Миеле-то е най- добрия вариант

# 96
Тази тема не  е за това  , Nedinka ...
 Миеле-то е най- добрия вариант

Ок, мерси, изтривам си питането, щом не може.

# 97
Не виждам нищо съмнително в цената на Канди, и в България са г/д толкова. Виж, ако Миле беше на 380 евро, щях да се усъмня вече. Третата отпада само заради класа.

# 98
  • София
Вкъщи делим прането на бяло, светло цветно и тъмно цветно. Кърпите и чаршафите ни са предимно много светли или бели. Тях пера на 60 градуса и дълга програма. Всичко останало пера на 40 градуса на средно дълга програма. Не деля бельо и чорапи, а ги пера заедно с другите дрехи. В крайна сметка не мога да събера бельо за цяла пералня. Grinning

# 99
  • София
Добре, поне кажете, че не перете бельото, заедно с чорапи или връхни дрехи...
----------------------
Дайте идея за пране на олекотени завивки (изкуствен пълнеж, не пух), ако човек няма специална програма? Не ме терзае толкова дали ще е добре изпрана, а да не се сплъсти пълнежа. На зимната след едно пране стои на "туфи" (не измислям по-добро), въпреки, че е капитонирана. Ще я сменям, но как да се подсигуря, че следващата няма да стане пак така? Лятната няма този проблем, сигурно защото е по-малко пълнежа.
1. Пера ги заедно и нямам наблюдения кое да е от тях да съм сложил за пране по-мръсно от останалите. Излизат от пералнята също еднакво свежи.
Всички неща пера на 40 синтетика. Имам 4 олекотени завивки и 4 зимни якета - само на едно от зимните якета се получи това, което описваш, като подчертавам че всички се носят, ползват и перат еднакво. Това ме навежда на мисълта, че проблемът е дошъл от качеството на вложения пълнеж вътре, а не от начина на пране. С олекотените завивки нямам такъв проблем. Центрофуга - всичко 700-800 ( толкова е макса, Беко, към 13-14 годишна ), само маратонки и чехли пера без центрофуга и пак на 40 синтетика.

# 100
  • София
Аз това с чорапите го правя, защото никога не съм напълно убедена, че няма да стане фал и примерно да не дръпне достатъчно препарат пералнята. Или да забравя да сложа препарат изобщо, та да са мокри, но не изпрани и ММ да ги простре вместо да ги пусне пак (случи се веднъж, спрях го навреме, но от тогава...). Верно обаче си е личен проблем по-скоро Simple Smile
За завивката и аз съм склонна на пълнежа да отдам проблема. Ще я сменя тази зима и ще гледам нещо поне икейско да е.

# 101
  • София
Моята пералня още от началото нещо не си взема нещата от чекмеджето. Така че слагам препарата направо в чашка в барабана.

# 102
Мен ме дразни, че прахът остава по чекмеджето и ползвам и аз такава чашка. Даже две пазя, ако (реша, че) ми трябва повече от 50 мл от някой препарат.

# 103
И аз с чашка. Даже чашката не ми хареса, защото е корава и може да нарани нежни дрехи, а и не става за сушилнята, та вместо нея ползвам силиконова купичка за мъфини.

# 104
Е това е инженерна мисъл! Въобще не ми беше хрумвало.

Общи условия

Активация на акаунт