Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да си разтълкуваме съня - 12

 • 40 481
 • 984
 •   1
Отговори
 • Мнения: 29 351
ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА СЪНИЩАТА!


Първите данни за тълкуване на сънища датират от 3000-4000г. преди Христа.
 Откакто сънуваме, ние се стремим да разберем какво е истинското значение на това,
 което ни се проявява всяка вечер.

Хората в някои първични общества не успяват да различат света на сънищата
 и реалния или просто избират да не правят тази разлика,
защото сънищата са не просто продължение на реалността, но и един по-могъщ свят.

По времето на древните римляни и гърци, сънищата са се разглеждали в религиозен контекст и се е смятало, че са съобщения от боговете или мъртвите. По това време хората търсели в съня решение на проблемите си, какво да правят, по какъв път да поемат. Те вярвали, че сънищата предупреждават за несгоди и предсказват бъдещето. Строели се специални светилища, в които хората спели и се надявали да получат послание чрез съня си.

Вярата в сънищата била толкова силна, че едва ли не диктувала действията на политическите и военните лидери. Тълкувачите на сънищата дори придружавали войската в битка, за да помагат при изготвянето на стратегиите.
     
Гръцкият философ Аристотел вярвал, че сънищата са следствие на психологични функции. Според него с тях се диагностицирали и предричали болести.
   
През елинистичният период, на сънищата се гледало като начин за лекуване. За целта се строели храмове, наричани Асклепиони. Вярвало се, че на болните, които спят там, ще бъде изпратен лек. Тълкувачите на сънища дори работили заедно с лекарите. Вярвало се още, че сънищата помагат на лечителите да разберат от какво страда болния.
     
В древен Египет, жреците били също и тълкувачи на сънища. Египтяните записвали сънищата си, с помощта на йероглифи. За хората с по-ярки и значими сънища се вярвало, че са благословени и специални. Тези, които тълкували сънища били възхвалявани и „надарени”.
     
Сънищата се разглеждали и като място, което душата посещава всяка вечер. Според древните китайци, душата напуска тялото и отива в този „друг” свят. Ако човек бъде събуден внезапно, душата може да не успее да се върне в тялото. Поради това, дори в днешно време някои китайци отказват да ползват будилник. Някои индиански и мексикански племена споделят една и съща представа за отделното измерение на сънищата. Те вярват, че предците им живеели в сънищата си и приемали нечовешки форми, като растения, например. Сънищата са начин за връзка с предците им, и помагат да открият мисията на техния живот.
     
Още от древността хората са изпитвали нуждата да тълкуват сънищата си. Само в Библията, сънищата са споменати над седемстотин пъти.
     
През средновековието на сънищата се гледало като на нещо зло – изкушение от дявола. Вярвало се, че докато човек спи, сатаната изпраща на съзнанието покваряващи и порочни мисли, за да измами хората да поемат по лош път.
     
Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и значимостта и нуждата от тяхното тълкуване.
     
В началото на 19-ти век сънищата вече били разглеждани като следствие на тревожност, страничен шум или дори стомашно разстройство. Поради това в тях не се търсело значение. Към края на 19-ти век Зигмунд Фройд възродил важността на сънищата, както и нуждата от тяхното тълкуване.Някои от по-често срещаните символи в сънищата, обяснени в предишните теми:

Скрит текст:
Зъби:
Зъбите са изключително важни от физическа гледна точка. Като такива съзнанието ни свързва техния образ с широк набор от значения. Идеята за смъртта е логична (произлиза от Гръцки поверия), но и напълно недостатъчна, опростена като смисъл. Много често хората сънуват сънища с падане на зъби,развалени зъби, клатещи се зъби, липса на зъби и т.н., това не означава всеки път, че непременно ще се случи някаква смърт около тях. Както и повечето символи от съновниците всичко е сведено до най-опростения и краен вариант, което не е хубаво при тълкуването на сънищата, защото не дава нужната интерпретация.
Като средство за хапане, дъвкане, разкъсване зъбите се свързват със сила, съответно загубата им насън - чувство на безсилие, недостатъчност на възможности, чувство на безизходица и голямо затруднение. Също така зъбите,загубата им, могат да се явят, като индикация за физически неразположения, недохранване. От естетична гледна точка зъбите представляват най-важната предпоставка за красива усмивка, т.е. свързват се с притеснения за това как останалите ни възприемат, страх от затруднение, страх от провал, страх от остаряване и т.н. и т.н. всякакви страхове свързани с външния вид и възприемането ни от останалите хора.

Асансьор:
асансьорът по принцип символизира възхода и падението в нас,в живота ни, заради посоките, в които се движи нагоре - надолу. Обикновено нагоре се свързва с положителни емоции и обратното. честото пътуване с асансьор насън показва някакво лутане и объркване, кръстопът и невъзможност за вземане на решения, наличие на много възможности или желание за такива.

Бременност/раждане:
по принцип сънищата с бременност/раждане се свързват с промяна/ново начало/създаването на нещо ново наяве. Обикновено с положително значение и символизира израстване/напредък в живота,продуктивност, част от теб или от твоя живот, която се развива и расте. Също така подготовка за нещо ново, различно.

Кавга:
кавгата по принцип се свързва с несъгласие наяве/ излъгани очаквания/ разминаване на мнения/ конфликти, понякога случващи се вътре в самите нас.

Майка/Баща:
Майката символизира началото/ основното/ инстинктивното/ грижа и закрила/ отдаденост и подкрепа. Бащата, като символ се свързва по-често с авторитет/ покровителство.

Преследване:
преследването общо взето се свързва с някакво безпокойство наяве, стрес/напрежение/страхове/опасения/притеснения и т.н.

Убийство:
убийство насън изразява реално желание да премахнеш/унищожиш дадено нещо наяве. Може да е навик/грешка/спомен/човек, каквото и да е не го искаш в живота си,опитваш се да го забравиш.

Вълна (от вода):
приближаване на някаква опасност/нередност/изобщо спънка,проблем някакъв. Най-често е предупредителен знак и съветва да бъдем нащрек,в очакване на нещо не дотам приятно.

Черното:
Черният цвят сам по себе си е символ на неизвестност, опасения, понякога страх, заблуда, илюзия, прикритие, неосъзнатост.

Море:
Морето често се явява насън, като отражение на нашите емоции и чувства наяве, символизира връзката между съзнанието и подсъзнанието.

Изпити/Училище/Университет:
изпити се сънуват цял живот, защото независимо, че не сме вече в училище хората си оставаме ученици през целия си живот и винаги има какво да научим. Като част от  обществото човек постоянно е изправен пред изпити, оценка, одобряване/неодобрение, критика/възхвала, приемане/отхвърляне и т.н. било то в професионален или личен план. По този начин съзнанието/подсъзнанието ни връща отново на познатия чин, защото емоциите и мислите ни приемат същия облик, какъвто сме имали когато сме били на важен изпит в у-ще преди, най-важните от които притесненията относно нашето представяне и последващата оценка, която ще ни се даде.

Падане:
Падането само по себе си се свързва с реална нестабилност, несигурност, страх от загуба на контрол, страх от провал, чувство на малоценност, тревоги.

Шофиране:
шофирането на сън символизира контрола в живота ти наяве.
Шофирането на каквото и да било превозно средство или возенето в него обикновено символизира на къде "се движиш" в живота си в момента.

Бялото:
Белият цвят е цветът на ярката ослепителна светлина, свързва се с чистота, съвършенство, мир, невинност, чест, осъзнаване и ново начало.

Болница:
болницата/поликлиниката се свързва с нужда от обгрижване, помощ, отредено внимание и подкрепа.

Закъснение,изпускане на полет/влак/автобус и въобще всякакви препядствия свързани с пътуване:напрегнатия график и стрес от ежедневието обикновено са предпоставка за подобни сънища. Задълженията и отговорностите от ежедневието ни и разпределението на времето,с което разполагаме за да свършим всичката работа. Също така, когато изчакваме до последния момент за да свършим нещо, съзнанието ни реагира с такива сънища.

Земетресение:
земетресението насън обикновено е знак за вътрешни сътресения наяве. Несигурност, внезапни промени, стрес, страх, невъзможност за справяне с трудности/усложнения, паника и т.н.

Времето:
промените във времето насън и особено бедствията се свързват с вътрешните промени, емоциите и чувствата произлизащи от тях. Земетресенията обикновено символизират неща, които се случват бързо неочаквано и те плашат заради евентуалните последици, които ще донесат.Стари теми:

Тема 2
Тема 3
Тема 4
Тема 5
Тема 6
Тема 7
Тема 8
Тема 9
Тема 10
Тема 11

# 1
 • София
 • Мнения: 11 353
Благодаря за темата, Елора! Аз тая нощ пак десетки сънища сънувах, ужас просто....

# 2
 • Мнения: 29 351
И аз някакви простотии, ама викам да не им обръщам внимание.

# 3
 • Мнения: 1 448
Аз пък онази вечер сънувах, че ми тече кръв от носа яко. Четох , че не е на хубаво. Ще видим какво ще излезе.

# 4
 • Мнения: 29 351
Е, чак пък лоши.
 На някои места пише, че всъщност кръвта значи някаква истина. Може и да не е приятна.

# 5
 • Мнения: 22 867
Аз пък онази вечер сънувах, че ми тече кръв от носа яко. Четох , че не е на хубаво. Ще видим какво ще излезе.

Слагам още тълкувания:
Кървене от носа може да означава:
   - че скоро ще срещнете стари познати, които отдавна не сте виждали.
    -  че скоро желанието ви да постигнете желаната цел ще бъде възнаградено, но за това ще трябва да опитате.
   - жизнеността ви оставя, трябва да обърнете специално внимание на здравето си.
   - показател е за това, че трябва внимателно да обмислите действията си, да вземете логични решения.
   - сънят предвещава успех, щастлив живот, ако не е имало дискомфорт от кървенето.
   - ако не сте успели да спрете притока на кръв от носа си, най-вероятно сте изправени пред сериозно заболяване или някой от вашето семейство ще преживее несгоди, които ще преодолеете заедно.
Счита се, че собствената кръв в съня предвещава благоприятни и хубави промени в живота.
Според Ванга кръвта в сънищата олицетворява среща с приятели или роднини.

Ако нещо се сбъдне, моля, напиши. Ще си сменям професията на врачка! Joy

# 6
 • Мнения: 626
Здравейте момичета , и аз като вас сънувам и то постоянно, но понякога сънувам ужасни кошмари (починали хора и всичко свързано с това) изпадам в депресия и не се чувствам ок.На 29 години съм с детенце на 1 годинка Blue Heart и имам нужда да се стегна ,но имам чувството, че всичко се дължи на кошмарите.Моля Ви дайте съвет как да спра да сънувам такива неща ThinkingSad

# 7
 • Мнения: 7 843
Гледаш си детето, правиш само неща, които те изпълват със щастие, не мислиш за това, какво ще сънуваш довечера. И нещата ще се оправят от само себе си. Благодари на всички починали за отношенията, които сте имали, помоли ги мислено  да не ги сънуваш.

# 8
 • Мнения: X
Снощи сънувах ужасен сън 😣 Сънувах се на преглед при АГ, който установи бременост с кухо яйце. Помня много ясно как ми показваше на монитора какво се вижда.. чувството не беше приятно / не планирам бременост в близкото бъдеще и въобще не мисля такива неща/ . Спомням си и че навън валеше сняг и си казах как може да вали сняг през юни 🤷🏽♀

# 9
 • Мнения: 288
Здравейте, моля за помощ в тълкуването на съня ми. Сънувах един много любим мой мъж, към когото съм изпитвала (и все още изпитвам) някакви чувства, имала съм интимен контакт с него, скоро си говорихме. В съня аз бях легнала до него, той ме беше прегърнал, а когато го погледнах, той вече беше възбуден, но тъй като наоколо имаше и други хора, му предложих да отидем другаде и тръгнахме, но не си спомням къде. Какво би могло да значи това подсъзнателно?

# 10
 • Мнения: 22 867
Може би нямате общ път заедно. Първото, което ми хрумна, но не се впрягай, не знам какъв ти е тоя мъж, просто така го усетих.

# 11
 • Мнения: 7 843
Здравейте, моля за помощ в тълкуването на съня ми. Сънувах един много любим мой мъж, към когото съм изпитвала (и все още изпитвам) някакви чувства, имала съм интимен контакт с него, скоро си говорихме. В съня аз бях легнала до него, той ме беше прегърнал, а когато го погледнах, той вече беше възбуден, но тъй като наоколо имаше и други хора, му предложих да отидем другаде и тръгнахме, но не си спомням къде. Какво би могло да значи това подсъзнателно?
в подсъзнанието ти това е останало, интимен контакт. Не си се освободила, според мен го желаеш все още.

# 12
 • Мнения: X
Здравейте отново и благодаря за помощта!
Сънувах, че си пропускам няколко противозачатъчни хапчета и забременявам в резултат на това... Какво може да значи това?

# 13
 • Мнения: 7 843
Здравейте отново и благодаря за помощта!
Сънувах, че си пропускам няколко противозачатъчни хапчета и забременявам в резултат на това... Какво може да значи това?
сигурно имаш голям страх от забременяване.Може да ти пречи на секса.
А може и да е дошло вече времето да станеш майка и това е да е знак да 'помогнеш малко' като спреш контрацептивите.
А може и да не е свързано с деца, ами просто да се отнася за нещо друго, напр. да решиш някакъв проблем, да спреш да постъпваш  традиционно (пия хапчета, които ми е казало обществото), а да не се съобразяваш с нормите (пропускам хапчетата, знам какво може да стане, но го приемам, отговорна съм за последствията )

# 14
 • Мнения: X
Да имам страх от забременяване, защото детенцето ми е още малко. Благодаря за отговорите

Общи условия

Активация на акаунт