За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 005
  • 751
  •   1
Отговори
# 60
Какво мога да направя един майонезен провал?Има олио, 2 жълтък и около половин ч.л. лим.киселина .
Ако е класическата майонеза от жълтъци и олио, още преди сто години, когато правеха руска салата за Нова година май само, приятелка на майка, готвачка и беше казала тоя номер - като се пресече майонезата, вземаш чиста купа, обливаш я хубаво с белтъците от яйцата, изсипваш ги  и започваш да сипваш с лъжица по малко от пресечената майонеза, като същевременно биеш. "Биенето" на майка беше с тел тогава, не с пасор и миксер. И голямо буквално биене падаше, но пък ставаше страшно вкусна майонезка и руска салата съответно.

# 61
Знам, че май се е говорило, ама като забравям🤫Искам да замеся питка вечерта и да я изпека сутринта, та мога ли да си ползвам рецептата, която си ползвам или е точно определена?

# 62
Знам, че май се е говорило, ама като забравям🤫Искам да замеся питка вечерта и да я изпека сутринта, та мога ли да си ползвам рецептата, която си ползвам или е точно определена?
Аз писах , че правя така:blush: Стандартно тесто с мая, яйца, прясно мляко, брашно-  само не ме питай за точна рецепта. Замесвам и покривам тавата със свежо фолио, сутринта в зависимост от вида мажа с жълтък или заливам с 2 яйца разбити с 2с.л.кис.мляко и бутам във фурната.

# 63
С всяко стандартно тесто с мая става. Просто сутринта го извади от хладилника да постои малко на стайна температура преди да печеш.

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 16:42 от 2в1

# 64
Замесваш си тестото и го поставяш в хладилника и там ще втаса.
Не го оставяй да втасва извън защото ще превтаса и придобива кисел привкус

# 65
  • Sofia
Няма определена рецепта, става с всяка рецепта с мая. И маята не е от значение - суха или жива.

# 66
Благодаря ви, момичета 😉

# 67
Купих си овнешки пържоли от Велинград, но забравих да питам, как се приготвят, на скара или на фурна.

# 68
Овнешкото не е ли по -жилаво . Не изисква ли предварително там задушаване и т.н.
Директно на скара може да останат сурови .
Може би ще нужно мариноване например

# 69
Evhen, и по двата начина може.
На скара съм яла само в заведение.
На фурна ги приготвям така: мариновам ги с джин, черен пипер, кимион и малко лук. Хубаво е да престоят. После в тава нареждам лук на едро, няколко необелени скилидки чесън. Слагам бахар и дафинов лист. Върху това слагам пържолите, посолявам ги и отгоре пак ред лук, чесън и подправките. Заливам ги с вино или бира и малко вода, да ги покрие и после във фурната.
Чувала съм, че местните ги мариноват в прясно мляко и после на скарата,  но не съм пробвала.

# 70
Мерси! Заминаха във фурната.

# 71
  • Шумен
Благодаря за идеите Simple Smile

# 72
Здравейте!Търся рецепта за бисквитена( мисля) торта, която се предлага в едно заведение за бързо хранене"Snaki" в Приморско.Уникална е.Търся из нета, търся и нищо не откривам.Направо леееко полудявам от мисълта за нея.Моля помагайте, много искам да узная рецептата й 🕵‍♀️

# 73
Не знам каква е била тяхната, но тази е много вкусна https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html?m=0

# 74
Благодаря ви.Срещала съм тази рецепта.А тази, която търся е с бисквити, крема го оприличавам на сметана и отгоре е с заливка, но не ганаш, а е по течна какаова.И е толкова мека и финна.

Общи условия

Активация на акаунт