Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 10 025
  • 332
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 2 414
Подкрепям .
Точно да къкри си го оставям.
Но ако искате сгъстяване ползвайте царевично нишесте - една лъжичка . Но царевично да е .

# 46
  • Русе
  • Мнения: 3 288
Скрит текст:
Някой правил ли е арменски хохол / кокошка с лук и нар/ ?
Това смятам да правя тези дни и ще се радвам да споделите съвети и тънкости.
В момента пък една ряженка ще заквасвам и се чудя защо млякото ми / печено на фурна / придоби вид на кисело . Не ми прилича на пресечено.
Беше много гъсто - може би почти половината сметана.

Ще ти напиша рецептата. Аз също съм й хвърлил око, но трябва да се снабдя с домашна кокошка.
Кокошка - 1,5 кг, лук 500 г, зърна от нар - 400 г, олио - 150 мл, по една малка връзка копър и магданоз, захар и сол на вкус.
Нарежи кокошката на парчета по 50 г . Загрей мазнината и запържи парчетата на средно силен огън до полуготовност. Добави накълцания лук и пържи още 15 мин. на слаб огън. След това сложи зърната от нар и задушавай докато побелеят. Накарая посипи със зелениите, захар и сол. разбъркай. Преди поднасяне поръси със свежи зърна нар. Това е. За около 50 мин. трябва да е готово ястието.

# 47
  • Шумен
  • Мнения: 5 204
Ще ми предложите ли рецепти в които мога да вложа сусамов тахан.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 16 049
Правя чушки с доматен сос.Чушките ги опекох,ще ги позапържат леко и накрая ще ги сложа в соса.
Доматеният сос ври,но нямам брашно за сгъстяване.Ще се сгъсти ли без него?
Никога не слагам брашно, става гаден, винаги го оставям да си се запържва на умерен към слаб котлон до гъсто, накрая прибавям магданоз.
+1
Не ми е и хрумвало да слагам брашно на доматен сос. Изпарявам до желаната гъстота.

Ще ми предложите ли рецепти в които мога да вложа сусамов тахан.
Аз го ползвам за сосове - тип "дюнер" такива, в хумус и за салатени дресинги.
И  е супер траен сусамовият тахан.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 23:39 от Morena

# 49
  • Мнения: 2 414
Скрит текст:
Някой правил ли е арменски хохол / кокошка с лук и нар/ ?
Това смятам да правя тези дни и ще се радвам да споделите съвети и тънкости.
В момента пък една ряженка ще заквасвам и се чудя защо млякото ми / печено на фурна / придоби вид на кисело . Не ми прилича на пресечено.
Беше много гъсто - може би почти половината сметана.

Ще ти напиша рецептата. Аз също съм й хвърлил око, но трябва да се снабдя с домашна кокошка.
Кокошка - 1,5 кг, лук 500 г, зърна от нар - 400 г, олио - 150 мл, по една малка връзка копър и магданоз, захар и сол на вкус.
Нарежи кокошката на парчета по 50 г . Загрей мазнината и запържи парчетата на средно силен огън до полуготовност. Добави накълцания лук и пържи още 15 мин. на слаб огън. След това сложи зърната от нар и задушавай докато побелеят. Накарая посипи със зелениите, захар и сол. разбъркай. Преди поднасяне поръси със свежи зърна нар. Това е. За около 50 мин. трябва да е готово ястието.
Рецептата я знам . Но домашна кокошка само със запържване няма как да стане. Имам домашни и петли и кокошки - там е нужно предварително заваряване . Освен някое там петровско пиле .
Засега ще пробвам с бутчета от Лидл.
Инак имам петел във фризера и ако кажа ще ми донесат и кокошка.
 Пейч в блога ти виждам ползваш доста неща от Берьозка . Правил ли си ряжнека някога

# 50
  • Мнения: 1 171
Какво мога да направя един майонезен провал?Има олио, 2 жълтък и около половин ч.л. лим.киселина .

# 51
  • София
  • Мнения: 6 776
Ще ми предложите ли рецепти в които мога да вложа сусамов тахан.

Пастет от хумус

Сладки с тахан и петмез

# 52
  • Мнения: 649
Какво мога да направя един майонезен провал?Има олио, 2 жълтък и около половин ч.л. лим.киселина .
За солен кекс, запеканка. Може и да се изпържат като се прибавят още няколко яйца.

# 53
  • Sofia
  • Мнения: 16 049
Какво мога да направя един майонезен провал?Има олио, 2 жълтък и около половин ч.л. лим.киселина .
Не казваш какъв точно е проблема.
Обаче ти е малко лимона, слагай повече.

# 54
  • София
  • Мнения: 6 776
Какво мога да направя един майонезен провал?Има олио, 2 жълтък и около половин ч.л. лим.киселина .

Сложи и белтъците и издърпай с пасатора. Ще стане майонеза, вярно не класическата, но много хора си я приготвят по този начин.

# 55
  • Sofia
  • Мнения: 19 247
С няколко несполучливи опита за  домашна майонеза ,накрая влагах продуктите в онзи вкусен шоколадов сладкиш с майонеза 😋

# 56
  • Мнения: 1 171
Не се сгъсти,а и вече няма как да я ремонтирам за майонеза,понеже ми се развали и пасатора Joy.

# 57
  • София
  • Мнения: 475
Щом аз с двете леви правя майонеза, значи всеки може. От минимум сто опита, греда нямам.
Съдът, в който я правите, трябва да е широк колкото главата на пасатора ви и няколко милиметра отстрани само. Чуквате едно цяло яйце и вдигате съда на нивото на очите, слагате точно толкова олио, колкото е яйцето на височина в съда. Тоест имате равен обем от двете. Поръсвам лимонтозуто на око - не знам колко е в чаени лъжички, но погледнато отгоре стои като много фина коричка. Слагате пасатора да опре в дъното и разбивате нагоре и надолу добавяйки олио на тънка струя. Готова е когато вдигайки пасатора майонезата остава хубаво по него без да се стича.
Чак тогава добавяте каквото искате или оставяте натюр. Аз я харесвам с малко горчица и повече чесън и копър.

# 58
  • Sofia
  • Мнения: 16 049
Не се сгъсти,а и вече няма как да я ремонтирам за майонеза,понеже ми се развали и пасатора Joy.
Аха, лимонът сгъстява, слагай повече. Иначе виж малко по нагоре, за картофи с майонеза ставаше дума. Или ползвай за сос.

# 59

Общи условия

Активация на акаунт