За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 31 408
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, все още съм в преписване на стария тефтер и се натъкнах на рецепта за турска баклава, която никога не съм изпробвала. Спомнях си, че я писах по рецепта на жена от бг мама, уж била автентична турска рецепта, но преди поне 10-12 години. Кажете има ли неща за корекция по рецептата или да я преписвам така както съм я написала.
Скрит текст:

# 511
Това е баклавата на Аиля. И аз съм си я запазила. Правила съм я 2-3 пъти и наистина е хубава. Мисля само, че намалих количеството за сиропа, защото 6 чаши вода и захар са ми много.

# 512
Това си е турска баклава . Няма как да е  на Айля специално . Която и да е тя.
Сиропът не е много - пише за две тави .
Така се прави точно турска баклава.
Да допълня - за моят вкус 1 към 1  вода и захар е отровно сладко - но това е оригинална рецепта - слагам и лимонен сок или лимонтозу да не захороса сиропа.
И винаги намалявам захарта - за моя си вкус .
Според турците колкото повече кори направите - тънки - толкова по- голям майстор сте

# 513
Никой не спори, за автентичността на баклавата. То, колкото домакини, толкова и рецепти, както при баницата. Но точно тази рецептата и начина на разрязване, придружено със собствени снимки, ги даде Аиля, тук, преди години, и за това така съм си я запаметила.
Не мисля, че е нужно да се издребнява чак толкова при споменаването на дадена рецепта, още повече изклчително популярна по света Hands V.

# 514
Този начин на разрязване си е баш на традиционна турска баклава . А тя просто е предала рецептата и т.н.
Не издребнявам . Просто ако да е Баклавата на Айля би трябвало да има нещо там вложено авторско

# 515
В нашето семейство, още от баба ми сиропът за баклава е З чаши захар към 2 чаши вода и се вари 10 минути. Ние я правим по-суха и това съотношение е като библия за цялата рода.

# 516
За моя вкус пък е обърнато  3 чаши вода на 2 чаши захар - даже съм правила и с по- малко.
Обожавам баницата на бабите ми - тя също се сиропира - не е баклава и е със сирене.
Но нямам смелост да я направя пак . Веднъж се пробвах и се получи .

# 517
Аз веднъж правих скролирана баница с локум. Стана гадно сладка, хем сиропът беше рядък, даже се поразкашка.

# 518
Това е баклавата на Аиля. И аз съм си я запазила. Правила съм я 2-3 пъти и наистина е хубава. Мисля само, че намалих количеството за сиропа, защото 6 чаши вода и захар са ми много.

Точно от нея май я бях записала, много беше хвалена тогава, благодаря, че ми припомни Hug

P.s. Баклавата в кой раздел спада, десерти или тестени. За тиквеника също се чудих, но го записах в тестени.

# 519
Имам кутия готови сладки канелони за пълнене. Може ли да ми предложите подходящ крем и след колко време са готови за консумация, че ми се струват доста твърдички.

# 520
  • София
................
P.s. Баклавата в кой раздел спада, десерти или тестени. За тиквеника също се чудих, но го записах в тестени.
Баклавата към десерти, а тиквеника към баници, така е при мен.

Имам кутия готови сладки канелони за пълнене. Може ли да ми предложите подходящ крем и след колко време са готови за консумация, че ми се струват доста твърдички.
Сладките канелони трябва да останат хрупкави, а не да омекват след като се добави крем, който е на основата на рикота и шоколад, примерно, има много рецепти из нета, може да се подбере. Специално аз съм правила канелони с рикота и капки шоколад, но не съм качила рецептата в блога си.

# 521
  • Sofia
Сладките канелони трябва да останат хрупкави, а не да омекват след като се добави крем, който е на основата на рикота и шоколад, примерно, има много рецепти из нета, може да се подбере. Специално аз съм правила канелони с рикота и капки шоколад,
Аха и аз така предлагам - рикота, пудра захар и малко разбита сметана + капки шоколад.
Или пък от пудингите без варене - като крема тук - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_6328.html

При мен сиропът за баклава е 1:2 захар и вода... и доста лимон - сок и кора. Simple Smile

Последна редакция: нд, 04 юли 2021, 16:36 от Morena

# 522
  • In transit
Традиционно канолите се пълнят със смес от рикота и пудра захар. В сместа може да се добавят захаросани портокали и/или шоколадов чипс(или ситно натрошен шоколад). Не се изчакват. Пълнят се с крем и се консумират.
Може да се потопят двата края на канолото в гранела от шамфъстък или да се украси със захаросана череша.
Съотношението на крема е 250г рикота, 50-60г пудра захар и 20-30г шоколадов чипс. Тази смес е достатъчна за напълване на няколко каноли. Зависи от кой размер са.

# 523
Рикотата с какво успешно може да се замени

# 524
Според мен от извара, смесена с маскарпоне или сметана

Общи условия

Активация на акаунт