Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 48 195
  • 469
  •   1
Отговори
# 270
Ръгби, може би и още някой друг сорт, черито знам, че не изисква голям съд..

# 271
  • München, Deutschland
Здравейте, искам да засадя домати в тенекия, но не съм сигурен дали ще е достатъчно голям съда..
Размерите са 24х24х24 см, а другата е 30х24х24.
Няма ли да се нагрява много тенекията ?
като смятам се получава 13,8л вместимост и съответно 17,3 л.
Приемам и съвети за покриване на тенекиите..

Ако става дума да сложиш семенца или разсади временно да попорастнат и после да отидат другаде (земя, по-голяма саксия) е съвсем ок. Да останат там постоянно е много малко мястото.

# 272
Помня, чв Куркума при наличие на градина садеше в тенекии и казваше, че рандемана е добър, така мисля, че ще има успех Simple Smile

# 273
Здравейте, искам да засадя домати в тенекия, но не съм сигурен дали ще е достатъчно голям съда..
Размерите са 24х24х24 см, а другата е 30х24х24.
Става, но ползвай силна почва с повече хранителни вещества, субстрат някакъв от магазин, и си вземи течен тор за домати да им добавяш като тръгнат. Опитай да им направиш сянка с картон ако ще ги пече цял ден и поливай редовно.

# 274
  • München, Deutschland
Ефи, ако ще ги тъпче с торове, защо да ги гледа изобщо? Наторени има и по магазините...
24см съд са малко над педя, аз само стайни растения държа в подобен размер саксии. Къде да отидат тези корени? Черитата стават високи по метър и нещо. Според мен е много малък този съд за финално отглеждане. Една тенекия от сирене е доста повече от 24см на височина/дълбочина.

# 275
И аз да се похваля - купих си 2 балконски черита, не обикновени. Тези на този етап приличат точно на храстчета, като показваните тук в темата. Имат си и тръгнали зелени все още доматчета, и цветчета. Засега ги пресадих в по-голяма саксия и чакат на закрито да се затопли, че да ги изнеса на балкона.
Обикновените ми черита през предишните години тръгваха високи да се катерят, по 2 метра и кусур, но хилави - по 5-6 доматчета на сезон изкарваха. Сега ще видя тези как ще са.

# 276
Намерих 4 тенекии от сирене, които са 30х24х24.. 5 см по-висока е от тенекията за маслини.
На пазара имаме разсад черно чери, жълтовидно крушовидно чери, голямо чери и още един вид.
По 1 корен ли мога да сложа в тенекия ?
Смятам да смеся горска пръст с почва за разстения.

В отделна тенекия искам да пробвам и ръгби, меделина и биг бийф домат Simple Smile

# 277
Аз слагам по 2 корена домати в пласмасови кофи от сирене или по 4 чушки. Тиква/тиквички слагам по 1. Краставица също по 1.

# 278
Здравейте, тази година съм решила да се пробвам с няколко стръка домати на балкона. Искам да питам дали някъде се продава готов разсад, че не мисля, че ще се справя с него. Също така колко голяма саксия трябва да купя? Виждам, че се коментира за тенекии, че са малки. А и по кое време се садят доматите Grinning
Съжалявам, още не съм прочела цялата тема..

# 279
  • Там, където мечтите се сбъдват
Здравейте, тази година съм решила да се пробвам с няколко стръка домати на балкона. Искам да питам дали някъде се продава готов разсад, че не мисля, че ще се справя с него. Също така колко голяма саксия трябва да купя? Виждам, че се коментира за тенекии, че са малки. А и по кое време се садят доматите Grinning
Съжалявам, още не съм прочела цялата тема..

Миналата година си взех разсад домати от Кауфлнад, за първа година бяха пуснали. Тази година не знам дали ще има, но има по пазари, в агроаптеки също съм виждала, поне в нашата има. Аз садя в големи саксии, но доста са големи, зависи от сорта домати, има и по-ниско растящи черита.
Относно времето за засаждане, добре е вече да е трайно топло. В момента имам разсад, но първо чакам да прецъфтят лалетата и нарцисите, за да ползвам саксиите, и второ, да е трайно затоплено, така че, в началото на май докъм средата мисля да пресаждам. Корнишоните, разсада, вече цъфти у дома, така че първо те ще отидат на терасата:)

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 11:46 от estelliana

# 280
Големите туби от минерална вода са перфектни като обем - само трябва да им се пробият дупки отдолу и да се изреже горе тясната част.
На Женския пазар има на няколко места най-различни разсади - като тръгнеш от Сливница, чак до Кирил и Методий (до училището) има сергии. Всякакви разсади за зеленчуци, подправки, ...

# 281
Благодаря estelliana и man_darin_ka!

Под големи туби 10 литра ли се има предвид или и по-големи има?

# 282
10 л. са ОК, според мен.

# 283
Закъснях ли със семената за лютите чушки?

# 284
  • München, Deutschland
Не, защо, те си виреят и като стайно растение, при мен са си зимували вкъщи.

Но все пак ако искаш лятото плодове, вземи разсад, последно бяха по около макс 3лв на Женския пазар разсадите. Имаше и за 1,50лв, вече зависи какво растение.

Общи условия

Активация на акаунт