Идеи за зеленчукова градина на балкона - 2 Тема

• 48 171
  • 469
  •   1
Отговори
# 285
Пореден въпрос.
Имам пепел и биотор от калифорнийски червеи.
Торта по една шепа под корена при засаждане ли се слага? Както и пепелта?
Или се слагат отгоре, сшед като вече е засят домата?
Налага ли се слагането на тор за домати, ако се слагта горните 2 неща.?

# 286
Пепел съм слагала в градина, но не в големи количества. Тор от калифорнийски червеи не съм ползвала, но съм чела, че са благодат за растенията. Слагам също смлени черупки  от яйца за калций в корените.
Една година разтворих и мая за хляб( и това четох, че се слага за подхранване).
Така че смело с калифорнийските червеи.
А торът за домати, какво съдържа?

# 287
Аз не торя, компост, смлени черупки от яйца и до там. Лекувам само с разтвор на прясно мляко.

# 288
Аз пръскам растения - повечето цветя, не малкото зеленчуци, с вода с тютюн (в едно кенче с вода си пускам фасовете), разреждам и пръскам. Срещо разни неща по листата.
Иначе доматите в градина почти винаги се пръскат срещу манА (син или зелен камък беше, забравила съм), изключвам случаите, когато някое градско чедо е насадило 3 корена ей така за тръпката да види откъде идват доматите в магазина/на пазара.

# 289
Здравейте! Искам да попитам отглеждали ли сте маслиново дръвче?
Имам на терасата. Купих го миналата година и вече е съвсем пораснало. Когато го купих беше в глинеста почва и малък чувал. Засадих го в "голяма саксия" - по мое виждане. Сега обаче искам да го преместя в наистина в голяма. Та въпросът ми е знаете ли къде мога да намеря глина или много глинеста почва?

# 290
Пепел съм слагала в градина, но не в големи количества. Тор от калифорнийски червеи не съм ползвала, но съм чела, че са благодат за растенията. Слагам също смлени черупки  от яйца за калций в корените.
Една година разтворих и мая за хляб( и това четох, че се слага за подхранване).
Така че смело с калифорнийските червеи.
А торът за домати, какво съдържа?

Ето го, чел съм, че се слага при корена+пепел.
Но не знам дали да сложа и от калифорнийски червей тор при корена..

# 291
Да не подсилите изведнъж много растението. 😄
Аз бих сложила първо едното и след 10 дни другото.
Калифорнийският червей е силна тор, като чета на картинката и показаната тор има доста елементи.
Според мен слагайте на порции, през известен период от време.

# 292
Аз ползвам тор от калифорнийски червеи. Разбърквам с останала почва и после преди да сложа разсада слагам в дупката една чаена лъжичка под корена. Като мине време (следя по промени в цвета на листата на доматите - миналата година имах полилавели), правя дупки на две-три места и пак слагам с чаена лъжичка от тора. Поливам. В агроаптеката ми бяха казали, че мога да правя разтвор, с който да поливам, пробвах, но гранулите не се разтварят така или иначе и стоят като утайка.

Тази година пък какво ми се случи. Уморих едни бели ягоди и като разрових саксията, за да махна корена, вътре пораснал един мазен, тлъст калифорнийски червей 🤭

# 293
  • София
Навремето, ако си спомням правилно, баба ми тореше цветята с ...утайката от кафето (тогава нямахме еспресо машина, мисля, че от кубинска беше, но все утайка). Дали това наистина помага?

# 294
Според мен не помага, прави пръстта гадна и започват да мухлясват. Аз не бих слагала утайка от кафе.

# 295
В момента събирам кафе да сложа в почвата, но да гоня котки Grinning

Че са превърнали градинката в обшествена тоалетна Sad
Някой има ли идея защо така ми потъмняват и изсъхват листата в края на ягодите?

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 07:31 от Minchorna

# 296
Здравейте , мисля да засъдя зеленчуци на терасата в пластмасови бутилки. Въпроса ми е колко семенца да сложа и колко често се поливат?

# 297
Зависи какви зеленчуци и какви бутилки. За някои семена вече е малко късно да сееш. В съд с обем 10-20 литра можеш да гледаш един домат, една-две чушки, една-две тиквички. В по-голям съд ще се развиват по-добре и ще има повече реколта, и няма да поливаш по два пъти на ден.

# 298
Здравейте, нормално ли е див лук да става така докато никне.
От върха на стръка има тънки като израстъци.

# 299
Малкото ми успешни опити да отгледам поне няколко стръка май все си имаха такова странно връхче, те отначало са целите толкова тънки... Каква марка семена си засяла? Точно дивият лук никак не ми се получава, от последния ми опит гледам че има точно две такива стръкчета като косъм оцелели, те и малко поникнаха поначало.

Общи условия

Активация на акаунт