Не иска да ходи на детска градина. Как да се справя с проблема?

• 7 809
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
Аз бях същата като малка. Не знам защо, но спането на обяд ме плашеше ужасно + няколко агресивни деца + храната. И до днес като мина покрай градина и усетя миризмата ми се обръща стомахът.
По принцип съм човек, който не се оплаква и ходех без рев, в градината бях като войник - не показвах никакви емоции, каквото кажат, изпълнявам. Но станах като цяло затворена, въобще много се промених и родителите ми го усетиха. Преместиха ме в предучилищна. Там живнах веднага, режимът и правилата никога не са ми били проблем.
Вероятно от септември няма да има проблем. Ако става дума за 1 месец сега и има кой да я гледа, бих я спряла.

Цитат
измисля какви ли не лъжи калви лоши неща и се случват там
Може и да не си измисля и наистина това да е причината.

# 16
Мога само да кажа эа моя личен опит с детската градина. Мен никога не е имало кой да ме гледа(в смисъл баби и дядовци), вэимаха ме 6-7 вечерта от детска. Не обичах да ходя, но като няма баби наоколо просто няма друг иэбор. Не си играех с децата там, беше ми прекалено шумно и ,,гюрюлтия" :Д харесвах само госпожите и си рисувах по цял ден, дори иэвестно време стачкувах и не ядях, но после видях, че няма как иначе и се напаснах. :Д
При братовчедите ми обаче, които си имат баба и дядо на макс 10 км-раэлична история. Всички са се тръшкали и никой от тях не е бил эа повече от месец на детска градина, отгледани са на село при баба и дядо/вкъщи от мама (в семейството имаме домакини).
Ако наистина има шанс някой да я вэема на обяд, эащо не или пък се опитайте да й покажете, че просто няма друг начин и няма кой да я гледа. Покрай корона е свикнала да стоите вкъщи, эатова сега така опитва. Обяснете й, че това е било иэвънредна ситуация.

# 17
Иска с баба Simple Smile
Моят е на 5 и половина почти, след дълъг престой при баба миналата година (едно 3-4 месеца беше главно там), после плачеше пред градината, а преди е ходил и на ясла и на градина почти винаги с бесен ентусиазъм. Беше му трудна промяната от пълен разплох към строг режим. Говорихме, деляхме времето баба/градина когато можем (бабата е в друг град), с времето свикна, че баба е бонус. И той брои дните до почивните, хем баба му не е тук, постоянно пита кога ще ходи при нея за да не е на градина...
Едно познато момиченце така и не свикна с градината, защото баба си е вкъщи.. преместиха я в ПГУ след 2ра група, ходеше с желание полудневно, после с баба вкъщи...  Win-win Wink

# 18
Не знам защо не допускате, че под не ми харесва там, детето има предвид точно това-че не му харесва там.
При наличие на опция свободна баба, лично аз не бих се замислила кое да избера.(Има деца които с песен ходят на градина и дори събота искат да са там.
Но има и други, които не им харесва..не е сложно да се схване.

Сега можеш да го принудиш насила да ходи, така е. Не зависи от него...каквото майката реши, това ще е.

Малко вслушване в детето според мен не е излишно.

Правила, какви пък чак правила..войник ли ще го правим? Правила цял живот ще следва..

Но това си е мое мнение де, не задължавам никого с него Simple Smile

Помня и до днес днешен, а не съм вече никак малка, как една сутрин отивахме с майка към яслата, запечатало ми се е като да е днес, и как исках да не стигаме, така да вървим, вървим заедно, и да не се разделяме и да не ме оставя. Иначе не съм мрънкала, ходих си..както казах, на тази възраст е така-правиш каквото ти разпоредят, а не каквото ти харесва...но емоцията още я помня, а тя не беше хубава.

# 19
Накарай го да работи в къщи и да прави всичко което ти искаш (ако реве, го оставяш да реве докато стане на твоето. Т.е. може да ревеш докато заспиш,  станеш ли може да продължиш да си ревеш, докато не си свършиш задачите няма мърдане....Един ден дисциплина и ще отиде само на градина преди да се събудиш. Проблема е в теб, а не в детето, то те е възпитало и на теб така ти изнася, за да има спокойствие и тишина.

Що за коментар?
Как така ще подлагате детето на подобен тормоз?
Децата не са някакви предмети, които да изпълняват вашите заповеди и желания. Те са отделни личности и с пълно право имат свои предпочитания.

# 20
Всеки си има предпочитания, но не винаги могат тези предпочитания да станат реалност. Едно дете на 5+ може да му се обясни кое налага ходенето на градина и то разполага с капацитета да разбере това, защото вече не е бебе. Разбира се изключвам случаи на насилие в градината, някакви необичайни и притеснителни обстоятелства, които да измъчват детето.
Много родители нямат лукса "свободна баба" при възраст за пенсиониране 62-3 години.
Миналата година, когато дъщеря ми беше на 6г., за пръв път имахме лукса баба, защото мама я съкратиха заради Ковид ситуацията. Тя сама предложи лятото вместо в сборна група, детето да е при нея през деня. Е, случи се нещо много интересно. По принцип дъщеря ми много си обича бабите и дядовците и обича да гостува. Обаче гости за 2 часа е едно, за цял ден, друго. Нашата баба е градска баба, в апартамент. Получи се, че я има свободата да спи до късно, да не трябва да спи по обяд, да й се готви каквото поиска, НО няма деца. По плащадките са само бебета, отделно мама може да я извежда по хладното сутрин, в другото време, детето скучае в апартмента. Колкото да рисуват, играят, правят разни неща, тя си иска и контакта с деца. Затова минахме на схемата зелено училище, а тя самата дори вече не мрънкаше толкова от градината, някак я оцени.

# 21
Този пост как помага на авторката и какво общо има с дете, което не иска да ходи?

# 22
  • София
Малко надценявате обясненията за 5-годишно дете, което не иска да е на градина. Не иска и толкова. Винаги се изненадвам как възрастни очакват да става само на тяхното, все едно те са 5-годишните. Ако няма друг начин, особено ако е в ПУК и има лимит на отсъствията, ще се примири. Но това няма да означава, че е заобичало отново да ходи на градина.

# 23
  • София
Тъй като не мога да редактирам предишния пост пиша нов.
Не помня дали четох някъде в обясненията от авторката, затова ще обърна внимание сега на нещо. Позволете на детето да носи със себе си някаква малка играчка или нещо любимо, което да стои с него  градината. Това успокоява децата в първите минути в градината, после учителката и детето заедно прибират тази играчка или друг обект в шкафчето, но със сигурност тази играчка ще чака мама да дойде. Това е преходен обект, който дава сигурност на детето. Или някакъв аксесоар - диадема на косата или друго нещо, което е важно за детето и ще разрешат да го носи.
Другият начин е да се разкаже целият ден - сега като отидем ще закусите, после ще играете, после ще обядвате, после ще спите и пак ще играете и аз ще дойда. Така детето има някакви времеви ориентири - когато се наспи, тогава мама ще дойде.

# 24
Последният съвет според мен е много добър, на мен лично това ми помагаше много и така иэтърпявах дните в детската градина. Никога не ми е харесвало да ходя, но майка ми по подобен начин ме успокояваше, особено като на смяна ми беше любимата госпожа :Д. Хайде, днес е Николова. Ще допълня също:ако в градината предлагат курсове по рисуване или спорт, някакъв клуб по интереси може да опитате да эапалите детето. Така времето минава по-бърэо и може да намери рано или късно приятелчета от групата с неговите интереси.

# 25
Andariel, детето не е първа група, че да му се обяснява тепърва режима в детската. Наясно е от цели две години и половина с него. Както и с това, че играчки от вкъщи не може да носи ... принципно.
На 5 години вече са влюбени в момченцата, или момиченцата респективно, за играчки хич не се и сещат. Явно детето на авторката не е създало приятелства в градината, че да има стимул да ходи. После ще ги търси тия години като тръгне на училище.

# 26
  • София
Да, детето не е първа група, но четат и майки на малки деца.

Със заключението как щели да ти търсят тези години и как не е създало приятелства не правиш никаква услуга на хората. А относно играчките, децата постоянно носят такива и често са проблеми с това, че не трябва да внасят играчките в занималнята, но все пак те го правят и стават драми. Но като цяло е съвсем нормално да си носят неща така, както възрастните оставят по бюрата си всякакви дребни предмети, които са техни лични. Защо го правят, според теб? По същата причина като децата - искат да внесат личен елемент в средата, което да е тяхно и да не се чувстват чужди.

# 27
Редно е да разберете защо не и харесва, но не питайки защо. Разпитайте как минава деня, играйте у дома на ДГ, правете занятия подобни на ДГ, вижте с кого играе и с кого не и изобщо какво я притеснява,освен изброените може да е храната спането шумът. Опитайте да елиминирате проблема аз не бих се предоверявала на персонала, там са 30 деца, вашето не посещава редовно, надали имат безкрайно точни наблюдения. Ако няма другарче можете да пробвате да договорите срещи с някое от децата извън ДГ. Вие как ще се чувствате ако ви принуждават да ходите на работа на гадно място, при условие, че знаете, че има вариант и да сте при баба?

# 28
Значи има проблем в детската градина.Със педагози и или сестри или лелки.Доста са мързеливи и не им се работи.Не искат да се занимават с децата.
Здравейте. Имам дъщеричка на 5 годинки,която от три годишна посещава детска градина. Не винаги е била редовна,понякога е оотсъствала  и по два месеца,но знае какво е да ходиш на градина. Тази зима се разболях ме всички в къщи с covid19 и тя беше с бронхит,който дълго лекувах. От страх решеихме да я спрем през зимните месеци и сега преди месец пак започнахме да я пускаме на градина. Но този път тя няма никакво желания да ходи,постоянно мрънка че там не било хубаво,че не и харесва. Все брой дните до почивните дни,измисля какви ли не лъжи калви лоши неща и се случват там и така нататък. Децата,госпожите и всичко там си е същото,но тя не иска да ходи и това е. И преди не ходеше с голям мерак,но това беше само сутрин,а сега вечер като си е в къщи и само за това говори,започва да плаче да се глези. Говорех с госпожите няколко пъти и те не могат да си обяснят защо е това поведение след като там е спокойна,храни се и спи на обяд. Имам им доверие и на двете,просто не са хора,който биха обидили или ударили дете. Обяснявам по цяла вечер защо децата ходят на градина,колко е хубаво да си с децата ама тя не та не. Не знам това нейното някакъв начин да ме манипулира ли е и да постигне целта си да стои вкъщи при баба си и да си прави каквото иска или наистина толкова не и харесва вече. И да кажа че у нас тя си прави каквото иска понеже баба и не и се кара за нищо и буквално и се е качила на главата,та си мисля че за това е проблема,понеже в детската градина има режим и правила и на нея не и допада. Приемам всякакви съвети как да се справя. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт