Краят на ДЕСЕТОКЛАСНОТО приключение идва с НВО вълнение

• 33 258
  • 761
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Не е ли върху ООП 8-12 клас?

# 631
За математиката ще да е до 12ти кл., но за физиката до 10ти кл. , ако не е изучавана като профил.  Благодаря ви за инфото. Много ми беше от полза

# 632
  • у дома
Да,имах предвид физиката,после дописах за математиката.

# 633
Светле,след толкова повтаряне дето ми го повтори,това вече и аз го знам!Тенкю!
    На моят синвчера му е станало лошо от топлината - на 4 етаж,цял ден грее,вътре 40 градуса.Кажете ми,моля, какво толкова ще преучат точно тия дни?!И за какви ли не глупотевини им намаляха часовете последния месец,та сега в жегите не могат.Съвсем сериозно обмислям да звънна днес към 14.00 в РЗИ и да подам сигнал да отидат и да измерят Т в класните стаи.АМАН ОТ ТОВА УЧИЛИЩЕ!!!

# 634
  • София
Кажете ми,моля, какво толкова ще преучат точно тия дни?!
Е, ти пък. Наборът вчера се подстригал - разделил се с отглежданата и обгрижвана (ама и яко гъста) коса, защото нямал достатъчно оценки по ФВС и днес щял да покрива нормативи Joy А дори и вързана, косата му правела страшна жега. Обръснал врат, около ушите, оставил коса отгоре, станал едно момченце - като третокласник са го докарали малко. Прибрах се, той ми се яви насреща, изчака да види промяната на изражението ми и преди да успея да формулирам възклицание, каза - споко, ще порастне. Joy

Някой пита и да си кажа, въпреки, че не е по темата - малката се възстановява доста бързо и успешно след операцията. Очите вече не са като след боксов мач - подпухнали и морави, единствено кръвоизливите вътре се виждат. Вече дори може да ги мърда малко, че преди местенето на погледа предизвикваше болка. Светлината и прахоляка, обаче, много я дразнят, та се наложи да изпера цялата къща - освен калъфите на дивани и всевъзможни възглавнички пуснах и 6 перални с плюшени играчки! Зайци, мечки, кучета - всичко провесих за уши, опашки да съхне. Ако не друго - поне изчистих Joy Снощи даже на разходка излизахме, ама вечерта, когато слънцето превали.

# 635
  • София
А моето онзи ден се прибра с един суичер на кръста, облечен като поличка, защото си разцепил късите гащи по  ФВС. 😂

# 636
Търсих, търсих нормативна уредба,но не открих, относно допустимата температура в класните стаи.
    Мандарине, тамън да питам какво общо има косата с физическото и вдянах.
   Радвам се за госпоИцата!Да се оправя детенце!!!

# 637
  • София
Първото ДЗИ е задължително  бел за всички,а второто ДЗИ задължително от ПП
Аз пак не разбрах: щом 1 и 2 профилиращ предмет са езици, а сега избираме 3 и 4, ще може ли да се яви на втора матура в 12 клас на езика от 1 или 2 профилиращ предмет?

# 638
Вторият задължителен ДЗИ може да е по всеки от трите ( четирите) профилиращи предмета.

# 639
  • София
Това с матурата по език ми е лека мъгла на мен - по принцип уж ще има разлика в учебното съдържание (или ниво от европейската езикова рамка), което ще обхваща въпросната матура по език в зависимост от това дали езика е изучаван ИИЧЕ, РИЧЕ или онова, дето звучи като Нина Ричи (НИНРИЧЕ май беше). Би трябвало да има значение и дали е бил втори език. С интерес ще чакам догодина отзивите от първите такива матури.

# 640
  • София
Каква ще е разликата при приема в унитата за нашия набор с профили и децата, които сега завършват "без" профили? Изключая сфери и професии като медицина например, където предполагам се изисква хорариум биология и химия или пък изпити рисуване за архитектура, портфолио за дизайн и т.н., Какъв ще е случаят с профилите? Зачитам се тук-там какво се иска сега при кандидатстване (главно за чужбина). В 99% от случаите се изисква справка от оценките в дипломата, обикновено 3 години назад или цялата, без да се уточняват конкретни предмети. Явно не е все тая какво има детето като оценки до 10-ти клас (както блажено предпочитах да вярвам до сега 🙄). Да не говорим, че при ранен прием, децата кандидатстват още преди/в средата на 12ти клас. Искам да се ориентирам на какво трябва да се наблегне като подготовка при евентуална желана сфера на развитие след гимназията, но ми е пълна каша.
Главно щото сферата на развитие ми е неясна 😄

# 641
  • София
Те и по старата програма имаха профили, но не чак толкова силно застъпени и всички предмети се изучаваха до 12-ти клас /химия и биология до 11-ти/. Едва ли някой може да ти отговори на тези въпроси към момента обаче. И аз си ги задавам. Склонна съм да мисля, че ще продължат да гледат поне 3 години назад и оценките от първи гимназиален етап няма да са съвсем без значение. А за България май ще се окажат от съществено значение.

# 642
Този въпрос със Санака и Слънчевата го бистрим сигурно пет години. Joy
И по старата програма си имаше профилирани и професионални паралелки. Просто разделиха гимназиалното образование на два етапа и промениха начина на осъществяване на обучението по ПП, както и ДЗИ.
Краткият вариант на отговора е - скоро ще разберем.
Възможно е да изискат копие от удостоверението за първи гимназиален етап, плюс някаква справка за 11. клас. И ще се получи като с бележките за НВО. Уж няма такова нещо в наредбата, пък училищата го издават.

# 643
И аз не мога да стигна до никаква евентуална прогноза какво може да се иска. Изчетох всичко де-що са писали и разсъждавали из темите Дидева, Слънчева, Санака. Погледнах и някои унита. И пак нямам никаква представа. Вече се оказах. Когато реши какво иска (поне като насока) да учи и прави впоследствие - тогава ще почвам пак Joy

# 644
  • София
За у нас, не мисля, че нещо около приема в сферата, в която се е ориентирало моето дете, ще се промени.
За в чужбинско, променя се бавно и поетапно. На година по лъжичка. За сега си е вързал гащите, но не щото е много далновиден, а защото кара по пътя на най-малкото съпротивление. Това, което му се получава без много зор, на него залага за в бъдеще. Joy
Нагласата ми е, че за чужбина могат да се появят проблеми. Дали с кредити, дали с изучаван материал или с липса на оценки в последните 2 години / масово изискване/..., което за сегашните абитуриенти май решават с допълнителен изпит към конкретния университет. Възможност е, но предполагам и голям стрес.

Общи условия

Активация на акаунт