На море в Турция - Тема 71

• 72 504
  • 813
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
Привет, тази неделя мислим да рискуваме със ситуацията и се запътваме към Чанаккале , някой скоро да се е качвал на ферибота Гелиболу - Чардак и да сподели как е трафика.

Предната страница мъдрихме ,  Gelibolu/Çanakkale и Ечеабат са големи кораби на които се качват ТИРове , автобуси , кемпери и т.н. , а Ечеабат е и денонощен  и съответно там стават големите струпвания , опашки и може да ви се случи много да чакате - случвали се е и 2 - 4 часа , докато на третия , най - далечен ферибоот са по малки корабчета  на най - тясното място само за  леки коли и хем няма опашки хем  е най - бързо и евтино.
Колкото до минаване граница все пак доста хора сме ваксинирани и имаме имунизациони сертификати и не ни искат/вземат пари за тестове.А при разлика в цената горивата лев/литър ( все пак има коли с резервоари 60 - 80 л. като моя ЕКСПЕРТ) и ако се накупи и друг евтинджос и се напълни тумбака с таваджигер и ето ти редовни екскурзианти. А има все още  и друг контингент - така наречените куфарни търговци , или пък със списък стоки за познати/приятели и си има хора на печалба Simple Smile
А относно купуване застраховка от брокер или директно по закон не би трябвало да има разлика , все пак брокера издава застраховка на съответни застраховател и няма нищо общо с последвалото обслужване , асистънс и т.н.

# 661
eli_r неприятно. Значи късмет съм извадила, че си изкълчих крака по обяд, не след 23 часа на Наксос. А малкото се изтропа  банята също през деня и си сцепи брадата. Бяхме в Аквасис Дидим. Там има само медицинсска сестра в кабинета и като слязохме с кървящото ми момченце, дензинфикцираха, сложиха марля и лепенка и директно звъннаха на българския представител на Версо. Той ни каза паспортите и застраховките и от хотела ще ни откарат с такси до медицински център в Дидим. След малко таксито беше пред хотела, питах дали трябва да платя нещо, казаха не, но това е от хотела, няма общо със застраховката. В медицинския център ми поискаха полицата, провериха по телефона и ни обслужиха веднага. Лепиха го и ми правиха рентген, понеже и главата си беше ударил.
В Гърция пък като си изкълчих крака ме караха да вземам такси до клиниката, аз отказах, бях доста далече от нея и нямах намерение да го плащам това такси, при положение че въпросния център е денонощен. Нямали били линейка, имало катастрофа и я били пратили там. Дрънци. Качих се на междуградския автобус и с него стигнахме до клиниката .Линейката си беше паркирана отпред, а те си се мотаха пред центъра. Иначе обслужването беше на ниво. Рентген, превръзка, рецепта за медикаменти, съвети. Попълвах само декларация.

Моля за съвет относно резервация в по-скъп хотел. Скоро имаше мнение за Воуг Бодрум. Привлече ми вниманието, но хотелът го гледах през Емералд, много скъп е за нашите възможности. Но пак бих се навила да ида ако е примерно само с мъжът ми без децата за 5 нощувки и от там да се отправим за 2 нощувки в района на Памуккале примерно. Моля кажете, които сайтове да наблюдавам и кога да дебна за оферти. Има ли шанс да хвана нещо на по-нормалнан цена. Примерно в момента за средата на септември е около 4-5000 лв. за 5-7 нощувки.

# 662
Дай боже на никой да не се налага да ползва тези застраховки. Да си останат само по папките. Всяка година се моля. В Аквасис има да постоянно медицинско и са добре с обслужването. Те са добре организирани във всичко мога да кажа

# 663
  • Варна
peterky2002, с настоящите цени в Турция и с ниския курс на турската лира си е много изгодно пазаруването там. Разбира се, трябва да сте ваксинирани и да имате свободно време, пътя си е път, а и на границата се чака понякога и по 2-3 часа за минаване в посока.
А за фериботите, тази година ги ползвахме за пръв път, никакво чакане, направо се качихме и минахме за всичко половин час. Интересно е, че мостът е почти готов, виждашеше да свети в тъмното, така че сигурно ще го пуснат март месец 2022г. както пише из интернет. Следващия сезон вече няма да се губи време за фериботи, е разбира се не знаем каква ще е цената за минаване по моста, но ще се пестят поне едни 20 минути път че и повече.

# 664
Защи трябва да сме ваксинирани?!

# 665
Преди 2 цодини по курортите предпочитат да им се плаща в Евро (по магазинчета и пазарчета) - сега пак ли е така? А в моловете?

# 666
Преди 2 цодини по курортите предпочитат да им се плаща в Евро (по магазинчета и пазарчета) - сега пак ли е така? А в моловете?
Предпочитат, защото ги изчисляват по изгоден за тях курс...
В мол, както и на много други места в Турция, може да се плаща и с карта. На пазари и ресторанти не го предпочитат, но го предлагат.
Досега за десетината ни ходения сме плащали в лири или с карта.

# 667
В мол, както и на много други места в Турция, може да се плаща и с карта. На пазари и ресторанти не го предпочитат, но го предлагат.
И ние така плащахме ,лири и карта в големите търговски центрове

# 668
  • Варна
Защи трябва да сме ваксинирани?!
За да не се дават грешни пари за тестове, това говоря ако се ходи само за едното пазаруване до Одрин за 1 ден.

# 669
Каква карта? VISA? Master card? Revolut?

# 670
И ние така плащахме ,лири и карта в големите търговски центрове
Даже, е молчетата (в някои магазини) , ако плащаш с карта. - цените са по-ниски.

# 671
Здравейте, след много умуване решихме да пътуваме за Турция, живот и здраве! Питането ми е дали на антигенните тестове трябва  се пише номер на паспорта,нещо такова ми се върти в главата че съм чела някъде🙃.

# 672
На ПСР или антигенен тест се изписва и номер на документа с който ще пътувате. За Турция - паспорт, за Европа може и ЛК.
Дали при вземането на пробата или при вземането на резултатите, трябва да ви впишат номера на документа
В Рамус, можеше да се покаже снимка на документа или да се диктува (отгорноста си е ваша) . Не държат да носите паспорт, трябва им номер.

# 673
  • София
Здравейте, след много умуване решихме да пътуваме за Турция, живот и здраве! Питането ми е дали на антигенните тестове трябва  се пише номер на паспорта,нещо такова ми се върти в главата че съм чела някъде🙃.
Трябва, да. Лабораториите си имат бланка като кажете, че е за пътуване в чужбина.

# 674
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт