На море в Турция - Тема 71

• 72 530
  • 813
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте!
Прибираме се от Алания към България тези дни и имам въпрос дали освен ПСР тест ни трябва нещо друго, понеже първо летим от Анталия до Истанбул, а след няколко часа с прекачване към София. Дали за вътрешни курсове изискват нещо, като тези ХЕС кодове, които трябват при влизане или не трябва нищо?
Също така имам въпрос и за лекарствата дали има ограничения за чекирания багаж, понеже съм взела за познат около 12 опаковки и не знам дали няма да е проблем.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 00:24 от Axgiex

# 616
  • Русе
В Селчук имало някакъв музей на парните локомотиви дето аз поне бих го посетил, че малко си падам жепе фен ми е любопитно.
Има, но само съм виждала отвън локомотиви. Не мога да дам отзив. На центъра се намира.

Пък аз да питам нещо за ферибота при Гелиболу.
До сега винаги сме минавали през Дарданелите след 22-23 часа. Някой минавал ли е към 16-17 часа следобед. Дали е много натоварено? До сега в късните часове сме чакали максимум 20 минути.

# 617
В Селчук имало някакъв музей на парните локомотиви дето аз поне бих го посетил, че малко си падам жепе фен ми е любопитно.
Има, но само съм виждала отвън локомотиви. Не мога да дам отзив. На центъра се намира.

Пък аз да питам нещо за ферибота при Гелиболу.
До сега винаги сме минавали през Дарданелите след 22-23 часа. Някой минавал ли е към 16-17 часа следобед. Дали е много натоварено? До сега в късните часове сме чакали максимум 20 минути.
Ние преди 2 години през Септември минахме на отиване по това време, на връщане малко по късно. И в двете посоки имаше опашка, но мина бързо и ни качиха почти веднага.
Някой с пресни впачетления от Aria Claros? По принцип не бих избрала този хотел, като му гледам рейтингите и коментарите, обаче плажът много ми хареса по снимките. Толкова ли е приятен и на живо?
Не сме били в района на Йоздере, има ли нещо интересно което може да се разгледа за един ден с кола в този район? Вече сме били в Кушадасъ, Шериндже, Ефес и Памуккале, таке че без тях.

Нищо друго интересно няма за гледане. Това е Ефес и Памук, къщата на Дева Мария не си струва. В Кушадасъ има къде къде по-читави хотели с хубав плаж. Батихан, Атлантик, Палм Уинкс
В Палм Уингс вече сме ходили, чудесен хотел, но ако не бяхме 4 дни от 7 навън щях да умра от скука. Освен това през септември имаше подводни течения, които обръщаха пясъка във водата и беше хем мътна, хем студена. Аз не съм от хората, които почиват активно, лежат по плажа и релаксират, трябва ми движение, пък сега с децата още повече Simple Smile В района на Кушадасъ бих посетила Аква фентъзи или Корумар.
Има още един, за който мисля че беше споделил положително мнение, в момента не мога да си спомня новото име -   Амалия. И той ме влече.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 00:30 от anbibian

# 618
  • Русе
anbibian, ако е за половин-един час ще чакаме, но две години поред, прибирайки се насам в късния следобед отиваме на Лапсеки - опашката е километрична, до Чардак. На Чардак същата история. И двете години се връщахме обратно до Чанаккале. Та, затова питам. Ако ще са километрични опашки, по-добре да дадем някоя лира в повече, но да минем по третия мост на Истанбул.

# 619
Не знам, може ние да сме извадили късмет, но и в двете посоки не сме чакали много. С мъргазата на задната седалка, ако бяха километрични опашки щеше още да ми пари под опашката Joy

# 620
  • Варна
anbibian, ако е за половин-един час ще чакаме, но две години поред, прибирайки се насам в късния следобед отиваме на Лапсеки - опашката е километрична, до Чардак. На Чардак същата история. И двете години се връщахме обратно до Чанаккале.

Много малко от пишещите тук знаят и ползват третата ферилиния Килитбахир до GESTAŞ Çanakkale Feribot İskelesi.
Самите ферита са най- малки , не стават за тирове и автобуси.Там никога не сме чакали на голяма опашка , а на всичкото отгоре тази  ферилиния от Килитбахир е на най - тясното място и най - малко сте на ферито - 15тина мин. , та затова е и най - ниска цената . Най - далечната е от БГ , и първата наобратно и много хора не я търсят специално.Ние винаги там отиваме ако на другите има някаква опашка и не сме съжалявали.То зависи и по кое време пътувате - денонощна е само втората линия от Ечеабат.Всъщност на европейския бряг пирсовете са на различно място - 5-6 км Килитбахир е след Ечеабат , на азиатския бряг са един до друг.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 09:26 от peterky2002

# 621
  • Русе
peterky2002, знаем го ферибота в Килитбаир. Три пъти сме се прибирали от там. Двата пъти, както писах заради километричните опашки. Миналата година директно в Чанаккале отидохме. Но на отиване го избягваме първо, защото там има много завои(не ми понасят), по-бавно се пътува по завоите, а и тази година сме в посока Бига, Бандърма и надолу към Анталия и Чанаккале ще ни отклони доста. Чета, че има път от Чанаккале до Чан, а от там за Балъкесир но бил не много добър.

Последна редакция: сб, 07 авг 2021, 10:41 от viki_1974

# 622
Оф, и ние имаме резервация за началото на септември и сега се чудя дали да доплащам. И двамата с мъжа ми сме ваксинирани, но не се знае дотогава какви ще са изискванията за пътуване до Турция. И сме и с две деца. Простоо взе да ми писва.

# 623
Ние сме в същото положение. И на нас почва да ни писва, че не можем да наредим картите по независещи от нас причини и не ми се гори сякаш с едни 2000лв. И започваме да се замисляме да ги изхарчим някъде другаде без да се ангажираме с предварително плащане.

# 624
  • Варна
Вики за нас 5-6 км. колкото и завои да имат си е песен пред переспективата за 3 ч. чакане.
А предпочитания път за Анталия си е през Истанбул , новия мост и път през Бурса , а ако сте по удобно време и по директно по втория мост.За хора които пътуват с междинно преспиване си има и удобни места за нощувка и почивка.

# 625
  • с трима мъже :)
Приятели, може ли някой, който в момента е в Турция, да разкаже какво се случва там? Как стоят нещата?
Вярно, че ще бъде индивидуално, за конкретно място (хотел), но все пак е нещо.

# 626
  • Пловдив
Ние сме в същото положение. И на нас почва да ни писва, че не можем да наредим картите по независещи от нас причини и не ми се гори сякаш с едни 2000лв. И започваме да се замисляме да ги изхарчим някъде другаде без да се ангажираме с предварително плащане.
Отивайте някъде в България докато е време.От другата седмица може да има нови ограничения.А за догодина не се знае с тия агенции какво ще се случи.Вече нищо не може да се предвиди .Лошото е че и в Турция има вече много болни.

# 627
  • Русе
Приятели, може ли някой, който в момента е в Турция, да разкаже какво се случва там? Как стоят нещата?
Вярно, че ще бъде индивидуално, за конкретно място (хотел), но все пак е нещо.
Какво трябва да се случва в Турция, че не ми стана ясно?

peterky2002, знаем за маршрута през Истанбул. От агенцията дори ни го "начертаха". Не желаем да минаваме оттам. За това ще минем по другия през Бандърма, Денизли...

# 628
Обмислям едно по-различно пътуване до Турция с каравана и понеже не успях да намеря много инфо. ще се радвам, ако има някой който вече го е правил да даде мнение.
Става въпрос за пътуване живи и здрави май до година с каравана от София до Кападокия и след това до о. Бозчаада  за около  седмица на къмпинг. Идеята е по пътя да се спира на различни места да останем в Кападокия за няколко дни за качване на балон и разглеждане на забележителности в района включително и каньона, след което връщане евентуално през Памуккале, въпреки че съм била там и така до острова.
Та въпросът ми е за пътуването с каравана, за кемпер видях, че си спират на всякъде, но с караваната е малко по особено. И не знам може ли свободно навсякъде. Също бих се радвала на идеи за спирки по пътя. Ще се минава през Дарданелите. Истанбул и каравана не са ми опция при този трафик.

# 629
  • Варна
Цитат на: viki_1974 link=topic=1341532.msg43277862#m
Кsg43277862 date=1628410791
peterky2002, знаем за маршрута през Истанбул. От агенцията дори ни го "начертаха". Не желаем да минаваме оттам. За това ще минем по другия през Бандърма, Денизли...

маршрута през Истанбул за Анталия е предпочитан от 99% защото е най - бърз и евтин.
Tekirdağ Bandirma Ferry е над 100 км.  поне 5 - 6  часа по море в сравнение с 15те мин. през Келитбахир , съответно цената му е доста ПЪТИ  по висока на всичкото отгоре е съвсем нарядко .Честно казано поради многото пари и време не само , че не съм го ползвал , но и отзиви не съм чел , сигурно има по турските сайтове.То си е ясно , че идеален и съответно съвсем отвратителен маршрут няма , а и всеки сам си избира.Случвало се е да изберем различен маршрут просто защото по тривиалния сме минавали , пък и да видим нещо ново , въпреки че ще отидат повече пари и време.Пък и тъкмо ще разкажете за нещо различно Simple Smile
Колкото до пътуването с кемпер и каравана тук едва ли ще намерите отзиви и съпричастие , тук се коментира основно 5* и АЛЛ. Има много сайтове които са специално за  пътуване с кемпер и каравана и по къмпинги - там ровете.

Общи условия

Активация на акаунт