73 СОУ - гимназиална степен - тема №3

 • 55 748
 • 641
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 042
Как са другите преподаватели по езика в 8 клас ? За НЕ/АЕ , на моят син няма да му стигне , на кантар е за НЕ/РЕ или НЕ/ФЕГ.  Налага ли се посещаването на уроци по език, за  да се наваксват пропуски ?  Какви профили се предлагат в училището след 10 клас ? Ще се радвам на всякаква информация за училището , моят син се колебае между 73 СУ и ФЕГ.  Благодаря !

# 16
 • Мнения: 5
Здравейте,

Бих била благодарна, ако някой може да ми каже, дали госпожа Вероника Петкова по немски език води някой от осмите класове и кой от тях? Моят син много я харесва, от времето, когато преподаваше в прогимназията и сега, когато трябва да подрежда желания за кандидатстване след 7 клас, много иска тя да му преподава. Благодаря на всеки, който може да ми даде информация.

Г-жа Петкова тази година водеше 8 Г клас ( НЕ/АЕ).

Благодаря!

# 17
 • Sofia
 • Мнения: 4 309
red_violet, по-добре детето да избере какъв език му се учи - къде е немски, къде е френски... Не харесваш ли един език, не се получава ученето.

Моето мнение е, че присъствено всичките преподаватели в 8ми клас са сравнително добри. За жалост нашият набор (току-що завършилите 9-ти клас) много пострада от ОРЕС. Втори срок на 8ми клас свари всички неподготвени. Г-жа Пеева (НЕ/РЕ) малко трудно се справи с технологиите, на децата им се виждаше шега цялата тази ситуация и най-важният период от обучението по езика беше пропилян. В 9-ти клас ги пое г-жа Халиминска (бивша касна на 8Г НЕ/АЕ). Какво да направи тя при различен старт между 4те паралелки и цяла година ДО...
В 9ти клас физиката, географията и философията бяха на НЕ. Дистанционното обучение се случваше редовно и организирано.

Моят син походи малко на уроци в 8ми клас втори срок, когато се стреснах, че изпускаме нещата с езика. Сега съм го записала на езиков лагер в Австрия. Не мога да го преценя колко и какво знае. Не може още да постигне 6 по немски, но втори срок на тази година загуби всякаква мотивациа ( както повечето ученици и в частност деветокласници). Той съжалява, че когато можеше да избира втори език руски или френски, под мой натиск избра руски, а френският повече го влече и до ден днешен.

Да обобщя - ако на детето му се учи този език и си учи редовно, няма да му се налагат допълнителни уроци.

Профилите се съобразяват горе-долу с желанията на учениците.

# 18
 • Мнения: 2 042
Благодаря много за информацията. Знам, че стова онлайн обучение  досъсипа и без това тежкото положение на бг образованието за съжаление. Проблема на моят син е , че той знае какво Не иска. Не иска англ.език и испански ( двата езика , които аз владея 😃) и се колебае между френски и немски , като няма представа според мен какви са те , ей така по звучене се ориентира. Честно казано комбинацията между НЕ И ФЕ се струва убийствена за изучаване.  Никога не съм учила немски и ако минат онлайн отново ( аз съм почти сигурна,  че и идващата уч.година ще се случи) не знам дали би могъл да се справи , не мога и да му помогна , но това се отнася и за френския .

# 19
 • Мнения: 806
И на мен НЕ и ФЕ ми се струва убийствена и само за много мотивирани! Има ученици, на които им се получава и достигат до високо ниво на френски… Трябва да се обмисли, защото профилите после не могат да се сменят!

# 20
 • София
 • Мнения: 709
........ Не иска англ.език и испански ( двата езика , които аз владея 😃) и се колебае между френски и немски , като няма представа според мен какви са те , ей така по звучене се ориентира. Честно казано комбинацията между НЕ И ФЕ се струва убийствена за изучаване.  Никога не съм учила немски и ако минат онлайн отново ( аз съм почти сигурна,  че и идващата уч.година ще се случи) не знам дали би могъл да се справи , не мога и да му помогна , но това се отнася и за френския .

Значи за сте за паралелката НЕ/ФЕ на 73-то. Чувам за нея прекрасни отзиви. ( но след като се записахме, ние сме НЕ/АЕ, но пък синът ми искаше АЕ...). Доколкото знам г-жата, която преподава френски е изключително добра. Извежда до ниво С1, което по принцип не е заложено за втория език. А тази година нейн ученик е с по-добри резулатати от учениците във ФЕГ.

# 21
 • Sofia
 • Мнения: 4 309
То на днешните деца дали е руски или френски, еднакво чужди им звучат, така че която и да е комбинация с немския е равностойна.

# 22
 • Мнения: 806
С1 е много оптимистично. Веско, за когото се писа,  е по-скоро изключение! Нивото, което се постига е В2- това знам от ученици, завършили по старата програма, а по новата - часовете, заложени от МОН са по-малко…

# 23
 • Мнения: 2 042
Чела съм за добрите отзиви за госпожата по френски. Моят син е умен , но една идея по -енергоспестяващ  😄 , не знам дали ще устиска с двата езика в комбинация.   Все пак руския ми се вижда една идея по- лесен .За  2 -3 часа седмично не знам как се постига ниво С1, това само много мотивирани деца го могат .

# 24
 • София
 • Мнения: 3 000
За два непознати и трудни езика като немски и френски наистина трябва голяями мотивация. Иначе госпожата по френски е наистина страхотна!
Моят син сега завършва 6-ти клас в 73-то и определено бих искала да остане тук, но той, както и почти всички деца от класа му, не харесват немския, въпреки добрите резултати, които има, а и аз съм немски възпитаник....ще го мислим. Иначе учителите са много добри и дисциплината е на ниво, определено си заслужава.

# 25
 • Мнения: 2 042
А защо не харесват езика ? Труден ли им е или има други причини?

# 26
 • София
 • Мнения: 3 000
Немският език е труден и може би и това го спира моят син, трябва да се учи доста граматика. Не е като английския, който вече децата усвояват с лекота. Вероятна причина и е, че до 4-ти клас бяха със страхотна госпожа, а в пети и шести все с различна. Като сложим и ДО, мотивацията съвсем изчезна...
С руския е нещо подобно, в пети клас бяха при госпожа Елена Богданова, която преместиха в гимназията. Страхотен преподавател! Децата я обожаваха, имаше страхотен подход към тях и те учеха много. В шести клас дойде господин от гимназията и синът ми не можа да свикне с него, може би заради различния подход към по-големи деца и спря да учи така ентусиазирано руски език, а преди много му харесваше.

# 27
 • на Мелмак
 • Мнения: 10 876
Здравейте,

Бихте ли ми казали дали има подготвителен клас /нулев?

Предварително благодаря!

# 28
 • Sofia
 • Мнения: 4 309
Вече не се води подготвителен (нулев) в училищата ИИЧЕ. Осми клас са си, но не изучват природните предмети, а само езика и мат, БЕЛ и т.н. - като подгответо по наше време.

# 29
 • Мнения: 2 042
Предполагам в девети клас всички неизучавани предмети в 8 кл се сбутват в една година. Не знам това реално как се случва. Прескачат уроци ли ? Ако са на блокове предават по 4 урока наведнъж ли?

Общи условия

Активация на акаунт