Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 360
Публикуваха обобщената справка на становищата.
Направи ми впечатление, че отлагат дефиницията на "прилежащ район" за след приключването на класиранията за 2022/2023 учебна година.
Скрит текст:
Определянето на дефиниция на „прилежащ район“ изисква по-дълъг период на анализ и обосновка. Този процес ще бъде
започнат след приключване на класиранията и записването на
учениците в първи клас.

# 361
  • СОФИЯ
Среща в ДО, 17.01.2022 г.
Сутринта се проведе среща в дирекция „Образование“ на СО. Точка 9.12 от новата наредба ще остане с миналогодишната редакция от „системата“. Т.е. административен район отпада и остава прилежащ. Легална дефиниция за „Прилежащ район“ към момента няма да има, спори се относно съдържанието й, но обещаха при районирането за тази година да съобразят близостта.
12 г. възраст. Тази година ще е като миналата, а не от/до РД на съответното дете.
Браво че вече са качили на сайта на СО обобщената справка и отговорите по изпратените становища за проекта на наредба. Там би следвало да е по-подробно описано всичко. Още не съм имала време да я прочета.

# 362
Всъщност ,предвид казаното от мама Сання - има ли някаква промяна в "системата" - освен ,че ще се прави пак ново райониране ?
А дали има шанс, поне една година системата и районите да не бъдат променяни( не че нещо,но малката сега ще е в ПГ и ми идва нанагорно постоянно да следя) ? Аз ,честно казано , тук видях опит само за козметични промени ,които бяха необмислени и съответно ,не бяха приети...нещо съществено ще се промени ли в критериите?

# 363
Всъщност ,предвид казаното от мама Сання - има ли някаква промяна в "системата" - освен ,че ще се прави пак ново райониране ?
А дали има шанс, поне една година системата и районите да не бъдат променяни( не че нещо,но малката сега ще е в ПГ и ми идва нанагорно постоянно да следя) ? Аз ,честно казано , тук видях опит само за козметични промени ,които бяха необмислени и съответно ,не бяха приети...нещо съществено ще се промени ли в критериите?
Единствено май има промяна в допълнителните критерии за Близнаци и Семействата с повече от две деца. И по-точно може да се използва само единият от двата критерия, което не знам дали е добре или зле..

Повечето критерии са заложени от Наредба №10 на МОН и СО се съобразява с тях.

# 364
Единствено май има промяна в допълнителните критерии за Близнаци и Семействата с повече от две деца. И по-точно може да се използва само единият от двата критерия, което не знам дали е добре или зле..

Повечето критерии са заложени от Наредба №10 на МОН и СО се съобразява с тях.
Не мога да се съглася с теб - жалката интерпретация от страна на СОС , няма много общо с Наредба 10 , която важи за всеки град и общинско училище в страната. Такива безумия , само в СО успяха да сътворят (да измислят "прилежащи район" - определящ едно , единствено училище, в което детето да може да ползва уседналостта си , без желания за поредност , без уеднаквяване с правилата за прием в ПГ в училище , без дори да е спазен основния критерий за близост.).
Честно казано, много обичам когато ми изскочи някой бивш/настоящ директор ( или някакви други лица от комисията по образование към СОС , дори до скоро зам. кмет-ът Чобанов) и започне волно да цитира НАРЕДБАТА ( като дяволът Евангелието) , като мантра , в която наредба , обаче, никъде не се говори за такива рестрикции ( поправям се ..."предимства") . Защо не решиха да дадат избор на родителите от 3- най-близки училища и за всеки избор да се дават точки за поредност ........ защото ......усвояването на сградния фонд е по-важен; защото система , която има явни несъвършенства, ще бъде правена и преправянa следващите 20 години( по подобие на тази за ДГ) и някой "специалист" ще се пенсионира с нея ...знам ли и аз вече ...или просто в България , повечето неща се правят така - за да удовлетворят някой друг, но никога този , за който уж се правят.
След като стана ясно, че от СОС реално нямат капацитет нито да определят това животно "прилежащ район",  нито е посилна задачата, да разпределят справедливо всички деца в най-близкото им училище ,още повече , че трябва да се съобразят не само с разстоянието по права линия, ами и с реално възможността с рейс/автомобил/пеша да се кара детето,както и с "особени" райони, в които се застрява ударно от поне 15г, но няма дори улици като хората, да не говорим за училища/ДГ  ... - ЗАЩО продължават да се  дърпат и не дадат избор на родителите?

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 21:33 от paulieM

# 365
Именно! Специално възможността да се начисляват точки за поредност на желанията (до 3 е разумно) е супер. Тогава няма да е нужно особено да има прилежащи и гранични райони, защото е логично да се разширят районите, за да има повече от 1 училище наблизо. И дано не "пакетират" 1-2 търсени училища с нежелано такова.

# 366
  • СОФИЯ
В СО имало дирекция "Градско и пространствено   планиране ". Stuck Out Tongue

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 22:19 от мама САННЯ

# 367
Идеята уседналоста да важи за повече от едно училище ми се вижда безсмислена. Направо да отменят наредбата и да върнат нощните опашки през 133 СУ. Децата трябва да имат възможност да се запишат в най-близкото училище. На който не му харесва да кандидатства където иска. Много училища приемат деца от 4 група. Мисля, че общината трябва да бъде атакувана в случаите, когато разпределя децата в далечно училище при наличието на друго по-близко.

# 368
Ами никак не съм съгласна с твоето твърдение - първо , защото не може проблемите на  5 училища в София ,да са изходящи при  направата на цяла система ( а точно това се случи преди 4 години) и второ,защото "уседналостта" вече е компрометиран критерии - т.е. всички родители,които искат децата им да са в 133- то училище,отдавна вече са " уседнали" по настоящ адрес до оградата му.
Или сега ще кажеш , ами да се увеличи уседналостта на 5-7 години ? Няма как да работи такава система - измислена заради проблемите на дали са повече от 5 " желани" училища( основен защитник на прилежащите райони беше директорката на 125 ,вече депутат ,май и зам.министър .....защото ,не беше съгласна " някакви" си от Младост 2,3, 4 да имали същите шансове за влизане в " нейното" училище ,като тези от карето дето тя си е определила. ).
А какъв е точно проблема,тази уседналост ,която имаш( междудругото никъде не казвам че ми е проблем тя и точно тя присъства в Наредба 10)   , ...та тя да се ползва в 3 близки училища  + точки за поредност , пак всеки ще си реди желанията ,както и където има шанс .....Повечето тук са минали през системата за ДГ и са наясно ,че като има 50+ деца с повече точки от тебе , няма защо да си губиш 3-те точки за това училище и ще избереш друго .....както и да е ....спирам с размислите и страстите ..на мен ми е едно нещо логично , на друг му е  друго ...и накрая ,всеки или се примирява или се спасява поединично. Системата явно няма да съм аз дето ще я променя , с или без писане на становища Wink Wink
Да са ни живи и здрави дечицата и да имат късмет да попаднат на добри учители ,пък където ...там.

# 369
Училищата не са толкова на гъсто, че да може 3-4 да са ни удобни. Конкретно в моя случай само 8 СУ ми е на пешеходно разстояние и децата ми ще кандидатстват само там. Не искам, нито в 55 СУ, което е на 3 спирки, нито 105 СУ, което е трудно достъпно, нито 118 СУ, което е отвъд Въртопо и не бих искала децата ми да минават там по тъмно.
В групата на моите близнаци има няколко деца, чиито родители искат да ги запишат в 55 СУ. На едното баткото е под 12г. и учи там. Влезе предучилищна с предимство от една точка, и сега има предимство за първи клас от 4т. Едно дете от района на 55-то ще остане извън класацията. Другото дете, което е предучилищна в 55 СУ е от Дървеница и училището му е по район. Другите желаещи си останаха в градината, защото нямат адрес в района. Едната майка виждам, че е писала на работната група, но е получила отказ, а родителите на другото дете с амбиции за 55-то се отказаха от Шилер и ще си го записват в 8-мо. Има и други родители, които са чули, че ако не запишеш детето си в 55 СУ, значи си лош родител и не мислиш за образованието му и че то задължително ще остане зле образовано, но нито един от тях не се е уредил с адрес в района на 55 СУ. Родителите на повечето деца, особено ако са втори или трети в семейството разсъждават, като мен и ще си запишат децата в кварталното училище без притеснение.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 07:49 от Monza

# 370
И аз бих си записала детето в училището ,което ми е на пешеходно разстояние ( 11-то), само че там не стигнаха до 3-та група дори миналата година ,а прилежащо и "най-близко" ми е отредено 8-мо ,което е безумно далече ( дори и не искам да смятам с 280 колко спирки са (6-7 ??? ) ,а за ходене пеша е между 30-45 минути ).
Та така ,щем не щем ,и ние ще сме в 8-мо , но с тази разлика ,че моето дете няма да може да се прибира вкъщи само до 4-ти клас , а вашите близнаци ще могат още във втори.
И да, мога да преценя,кое от най-близките ми училища ми е най-удобно ( от общо 4) -  това до ДГ на малкото ми дете,което е прието по адм.признак; това което ми е на път за работа; това до което се стига ,като половината път е през парка и има хубави широки улици с тротоар и осветление; до което може да се стигне с велосипед например; това до което се пресичат регулирани кръстовища ( ако може и без кръстовища,още по-добре);  това до което за да стигна ,не трябва да влизам в 3 големи кръстовища и да чакам на задръстване ....имам още много критерии ,по отношение на близостта и логистиката ...които са съобразени с особеностите на моето семейство ....но както и да е ..дано от СОС си изпълнят обещанието и направят по-разумно районирането ( или скоро " зелена " София няма как да има;)).

# 371
Изцяло съм съгласна с аргументите Ви, че училището ви по район е неудобно. И тук вината е единствено на Столична община. Студентски град има спешна нужда от училище. На територията му има два подходящи терена. Общината трябва да бъде атакувана за бездействието си. Терените са в близост до ДГ 16 и ДГ 79. Две нови училища могат да поемат както децата от Студентски град, така и тези от кв. Витоша, където също няма училище.
Преди 15 години голямата ми дъщеря беше в първи клас. 8 СУ беше в най-лошия си период и с мъка събираше 2 паралелки. Половината деца от квартала учеха в други училища, като основна част от тях бяха в 55 СУ. Там имаха по две паралелки Шилер с деца от цяла София и още 5 или 6 обикновенни паралелки и не връщаха никой. Приемаха всички желаещи. Недостигът в момента се дължи най-вече на разрастването на Студентски град. Борбата трябва да е за построяването на тези едно или две училища. Знам, че това няма да реши проблема на сега кандидатстващите, но трябва да се гледа напред за да може да има места поне за по-малките. Едно сливане на районите на няколко училища само ще прехвърли проблемите от болната на здравата глава. Фандъкова да не ни се усмихва, като на луди, а да се хваща да строи училища в новите квартали.

# 372
  • СОФИЯ
Вчера на срещата въпросът беше поставен и обещаха да качат в ИСОДЗ проектите, или там както точно се нарича, за нови училища. Боршош или някой друг ги бил качвал някъде във ФБ, но им обърнах внимание че не социалните мрежи са мястото, на което гражданите да търсят официална информация.

# 373
Вчера на срещата въпросът беше поставен и обещаха да качат в ИСОДЗ проектите, или там както точно се нарича, за нови училища. Боршош или някой друг ги бил качвал някъде във ФБ, но им обърнах внимание че не социалните мрежи са мястото, на което гражданите да търсят официална информация.
Не е много вдъхновяващо на въпрос "Кога ще строите училища?" да чуем отговор " Ще качим проектите в системата." Общината трябва да бъде притисната да започне строителство. След 2 години Фандъкова няма да е кмет, но защо да губим толкова време в чакане.
Информация за двата терена в Студентсни град имаше във Фейсбук в групата Петко Горанов кмет на район "Студентски", София Group.

# 374
  • СОФИЯ
Да, така е. Те и програмата за строителство на ДГ не изпълняват. Все пак е добре и за училищата да е общодостъпна.

Общи условия

Активация на акаунт