Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 058
  • 739
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Добре де - тези дето ще прескачат набор, не трябва ли отдавна да са си сменили набора и тази година да са в ПГ в ДГ например ? Например ,моето дете сега е в 3-та градинска група ( ПГ 1,или ПГ -5 годишни, която още не е задължителна ) - по вашите думи ,ако ей сега ми хрумне да и сменя набора , мога да я пусна в 1-ви клас на есен  и то без да е карала задължителната ПГ за 6 годишни ? Това не ми се струва правилно , при все че от училището ще им искат свидетелство за завършена ПГ ...Отделно,че тя не е януари месец родена - мога ли да и сменя набора пак ?
Задължителни подготвителни групи са и тази за 5-годишни, и тази за 6 годишни (в голяма част от България задължително е и предучилищното обучение и на 4-годишните - това е в съответствие със Закона за предучилищното и училищното образование: Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2020 г.) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите по чл. 67, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование. Тъй като не всички общини (и най-вече София град) имаха възможност да въведат веднага задължителната предучилищна за 4-годишните след приемането на тази законова разпоредба, законът допуска гратисен период: § 16. В срок до началото на учебната 2023 - 2024 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование по чл. 8, ал. 1 на децата на 4-годишна възраст в съответствие с изискванията на този закон и подзаконовите актове по прилагането му. Т.е. докато се въведе официално задължителна предучилищна за децата в София от 4-годишна възраст, все още задължителни се водят последните 2 предучилищни години, в които децата са на 5 и 6).
Няма никаква пречка дете, независимо от месеца на раждане, след завършена първа подготвителна група да кандидатства директно в училище, не е нужно да е сменило предишна година набора си и да е карало 4-та група в ДГ или втора подготвителна група в училище - от градината/училището ще му издадат удостоверение за завършена подготвителна група и това е съвсем достатъчно за прием в училище.

# 451
Ами не ми се струва много редно,предвид ,че не само, че са задължителни и двете ПГ -та ,ами имат и материали,нормативи от МОН,които трябва да се покрият - децата трябва да усвоят разни умения и знания , и така с лека ръка да се пропуска цяла една година ,не ми се струва редно ..и то само защото родителите му са се сетили в 6 без 10 ,че ще ползват някакво предимство сега ( например братче до 12години),което другата година може и да го нямат. То е ясно че има тест за училищна готовност,но той е по-скоро как да си разпределят децата по паралелки ,не толкова дали самите деца са готови. И не е като да може да го върнеш детето ..поне аз не съм чула за такъв случай.

# 452
Миналата година в градината ни питаха, дали искаме бележка за кандидатстване в първи клас. Учителките в градината по своя преценка могат да дадат документ, че детето е готово за първи клас и след трета група. Съседчето е родено януари 2016 и е в 3-та група. Учителите му казват, че е готово за училище и родителите мислят да го пускат тази година. Както се казва "Всеки сам си преценя."

# 453
Да допълня нещо...
Няма изискване да е родено детето през януари, за да тръгне на училище с предния набор ✌️
Аз също можех да се възползвам от кака до 12 ако бях решила да пусна малчо година по-рано. Просто за мен никога не е стояло на дневен ред такова решение, въпреки че е януарче✌️

# 454
  • София
Специално за I-ви клас НУКК бях чела, че е възможно кандидатстване , ако детето е навършило 6 години към 15-ти септември. Така доста хора имат възможността да опитат прием там два пъти.

# 455
То освен едно дете да го приемат в "елитно" училище, трябва и да е готово за такова. По-добре компромис с училището, отколкото с готовноста му.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 10:22 от Monza

# 456
То освен едно дете да го приемат в "елитно" училище, трябва и да е готово за такова. По-добре компромис с учибището, отколкото с готовноста му.
Знаеш, че много родители биват подведени и от учителите на децата в ДГ ✌️ Точно това се случи с моя приятелка и дъщеря й... Нямаше проблем в 1клас,но още във втори клас жената си скубеше косите 🥴
Без да коментираме желание за "елитно" училище... Знаеш и как стои въпроса с 55о и хората от Студентски град и Малинова долина 🤕

# 457
Наредбата не беше гледана в СОС. Боршош е отложил/изтеглил доклада.

# 458
Е то освен онези точки за близнаците, които мама Саня каза, има ли въобще някаква друга промяна , спрямо миналогодишната наредба ? Аз си мисля , че прилежащите райони си ги променят и без да минава през СОС за гласуване ...та какво точно ще и приемат на тази наредба ...сега има по-важни неща за гледане - ще спират ли тока по уличната мрежа, ще разреждат ли градския транспорт, с цената на билетчето какво се случва, някое общинско парцелче дали не може да се шътне на някъде,  ...а пък за безплатните детски градини от април да не говорим .....дреме им за първолаците и някакви си наредба, дето нищо не променя Simple Smile

# 459
Какво ще приемат за близнаците?

# 460
Определянето на прилежащите райони би трябвало да е общ административен актчл. 65 АПК, защото е акт с еднократно правно действие, с който се създават права или задължения или непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица (примерно родителите и децата от съответните райони). Не е редно тези райони да се определят с някаква добре прикрита заповед на кметицата, в нарушение на правилата за приемане на такива актове, включително обществено обсъждане. А родителите да разбират за тях от сайтовете на училищата или от системата пост фактум.
Част от разискваните в темата проблеми са точно с определяне на прилежащите райони към дадено училище - близост, удобство за водене.
Ако в Наредбата се регламентира редът за издаване на заповедта за определяне на прилежащите райони, с препратка към чл. 65 от АПК, ще може родителите да възразят още при общественото обсъждане. Да, за администрацията ще се създаде работа, но за това ѝ плащат - да спазва законите и да защищава интересите на гражданите.

# 461
Е то освен онези точки за близнаците, които мама Саня каза, има ли въобще някаква друга промяна , спрямо миналогодишната наредба ? Аз си мисля , че прилежащите райони си ги променят и без да минава през СОС за гласуване ...та какво точно ще и приемат на тази наредба ...сега има по-важни неща за гледане - ще спират ли тока по уличната мрежа, ще разреждат ли градския транспорт, с цената на билетчето какво се случва, някое общинско парцелче дали не може да се шътне на някъде,  ...а пък за безплатните детски градини от април да не говорим .....дреме им за първолаците и някакви си наредба, дето нищо не променя Simple Smile
Огромни промени няма, но за да влезе в действие, трябва да бъде прието.
Какво ще приемат за близнаците?
Ако се въползвате от 5 точки за близнаци, не можете да се възползвате и от 5 точки за повече от две деца.
Скрит текст:

# 462
  • СОФИЯ
Проектът за наредба /за първи път наредба, а не правното нищо "система"/ е върнат от председателя на СОС. Още няма мотиви защо го връщат, не е ясно какво и как ще се променя, нито на кое следващо заседание на СОС ще се гледа. Е а дано се спретнат в някой подходящ момент, който не е 89тата минута на мача.

# 463
Благодаря, epicagotenmoten! Тази промяна касае много малко семейства и влиянието от нея ще е нищожно.

# 464
  • СОФИЯ
https://council.sofia.bg/upcoming-meeting-smc  наредбата ще е първа точка в дневния ред на заседанието на СОС, 24.02.2022 г. В това допълнение към доклада има прикачен файл и поне аз не го отварям.

Общи условия

Активация на акаунт