Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 103
  • 739
  •   1
Отговори
# 645
  • пустинята Гоби
Във въпросното училище можеше да избираш учител, пишеш си го в молбата, която попълваш при записване на детето. Аз избрах учител, който се оказа, че е водил предучилищна група и си продължава с нея (не го знаех тогава), та по тази причина изборът ми не беше уважен.

# 646
При записване какви документи трябва да се представят? Чета противоречива информация....

# 647
При записване какви документи трябва да се представят? Чета противоречива информация....

Официално от РУО или СО няма нищо по този въпрос. Уж всичко щеше да се получава от системата включително и удостоверенията за завършено ПГ, уви няма нищо такова. В повечето училища искаха заявлението, оригинал на удостоверението за ПГ и копие и оригинал (за сверка) на акта за раждане, както и документи за тези критерии, които не са удостоверени служебно.

Имаше и училища, които нищо не искаха… не знам как е ставало това… в системата единствено излизаше справките за ТЕЛК и МОН както и заявлението за записване.

# 648
  • София
Здравейте, аз само не разбрах за класиранията - има ли шанс детето да бъде прието в две училища едновременно - по първо и по второ желание? И после да избера едно от двете? Или го приемат само на едно място? И също има ли шанс никъде да не го приемат изобщо на първо класиране?

# 649
  • София
Здравейте, аз само не разбрах за класиранията - има ли шанс детето да бъде прието в две училища едновременно - по първо и по второ желание? И после да избера едно от двете? Или го приемат само на едно място?

Не, не е възможно.

Алгоритъм на класирането (копиран е от ФБ групата):
Скрит текст:
Здравейте, ако админ сметне за нужно, нека да го публикува. Ще се опитам да обясня малко как работи алгоритъмът при всяко класиране.
За извършването на всяко класиране системата преминава през n на брой „цикли“. Един цикъл включва следните етапи:
1.   Класиране на децата, които са първа група;
2.   Класиране на децата, които са втора група;
3.   Класиране на децата, които са трета група;
4.   Класиране на децата, които са четвърта група;
*Преминаването към класиране на следваща група става когато са класирани всички деца от предходната група и има останали свободни места за следващата група.
*Първо се класират децата, които имат допълнителни точки, за съответната група.
*В случаите, когато свободните места са по-малко от децата в дадена група, се провежда томбола, като за всички деца от дадената група се генерира случаен номер. Класират се тези деца, които имат най-малък номер.
За всяко училище се генерира различен случаен номер!
5. След като минат класиранията по групи се прави проверка дали дадено дете не е прието в повече от едно училище.
6. Ако има такива деца, то те биват класирани на по-горното желание, а останалите кандидатури на по-ниско подредените училища се изтриват и местата се освобождават.
7. Освободените места се използва за изпълнението на следващите цикли, като децата от т.5 не участват във вече изтритите училища
С това приключва първия цикъл. Започва втори преминавайки пак класиране, проверка и изтриване. Последният цикъл е когато се изчерпят възможностите за класиране.
Системата се опитва на всеки цикъл да класира всяко едно дете на по-високо желание!!!
Ще се опитам да дам пример за по-ясно разбиране на последните три точки.
1.   Училище 1 (Уч1) – 4 група + 0 точки
2.   Уч2 – 4 група + 5 точки;
3.   Уч3 – 4 група + 5 точки;
4.   Уч4 – 1 група + 0 точки
5.   Уч5 – 2 група + 0 точки
6.   Уч6 – 4 група + 5 точки
Нека си представим, че при първия цикъл на класирането детето е прието в Уч5, Уч4 и Уч3. Следователно кандидатурите на детето в Уч5 и Уч4 се изтриват и там се освобождават места.
Освободило се е място в Уч2 след като дете е било класирано в повече от 1 училище, следователно имаме шанс за прием там при следващия цикъл.
При втория цикъл не ни приемат. За момента си седим в Уч3 (трето желание). След поредната проверка за класирани деца в повече от едно училище и изтриването им от по-долните желания се освобождава отново място в Уч2. Пак имаме шанс за там.
На третия цикъл детето е класирано и в Уч2 (второ желание) т.е сме приети и в Уч3. И в Уч2., следователно мястото ни в У3 се трие и остава свободно за други деца и следващите цикли.
Минава и последния цикъл, но детето не се класира за Уч1.
Следователно накрая детето е прието в Уч2 на второ желание.
Редете желанията не по групата, в която попадате, а по по-желано училище, независимо, че е малък шансът за прием. Ако сложите на първо желание прилежащото Ви училище, в което сте първа група, ще загубите и този малък шанс за класиране в по-желано училище, защото просто няма накъде повече да се качвате.
Обръщам внимание, че това обяснение е направено въз основа на Алгоритъма публикуван на 26.05.2021 г. и Протокол от 01.06.2021 на Работната група. Според мен не би следвало да има промяна, но ако има ще ъпдейтна постна.
Успех на всички !

# 650
[quote author=Denichka80 Детето се класира само на едно място и може да не ви приемат никъде ако пишете училища ,които са четвърта група  за вас и са много желаещите.link=topic=1342389.msg44684370#msg44684370 date=1651143541]
Здравейте, аз само не разбрах за класиранията - има ли шанс детето да бъде прието в две училища едновременно - по първо и по второ желание? И после да избера едно от двете? Или го приемат само на едно място? И също има ли шанс никъде да не го приемат изобщо на първо класиране?
[/quote]

# 651
Denichka80, може и да не го приемат на първо класиране при недалновидно подреждане на желанията. Добър ориентир са заявените първи желания към даден момент, особено в последните часове преди затварянето на системата, и броя обявени места за училището. Има достътчно примери за училища, които запълват местата си още с първа група.

epicagotenmoten, благодаря! Дано да сме се насочили към втория тип училища. Но това не е добър сигнал като цяло за системата....

# 652
  • София
Здравейте, а къде мога да видя, кои училища са ни гранични?

# 653
  • пустинята Гоби
Отиваш на профила на училището, което е по район на детето, точно под името на училището има карта. Като кликнеш на нея се вижда района на въпросното училище, оцветен в оранжево и граничните райони, те са оцветени в жълто. Освен това в профила на детето, в секция "Критерии" над отдолу, където се начисляват точки в K12. са изброени училищата, които се падат гранични за твоя адрес и за които се полагат тези 5 т.

# 654
  • София
Отиваш на профила на училището, което е по район на детето, точно под името на училището има карта. Като кликнеш на нея се вижда района на въпросното училище, оцветен в оранжево и граничните райони, те са оцветени в жълто. Освен това в профила на детето, в секция "Критерии" над отдолу, където се начисляват точки в K12. са изброени училищата, които се падат гранични за твоето и за които му се полагат тези 5 т.

Много благодаря!

# 655
https://kg.sofia.bg/#/schools
Тук може да проверите за кой адрес кои училища са прилежащи.

# 656
  • София
Здравейте. Аз обаче не знам как да преценя дали да рискувам да чакам второ и трето класиране ( т.е. ако не е приет на първо желание, където е четвърта група, а го приемат в училището, в което е първа група). Как мога да разбера дали остават свободни места след първо класиране в училището, в което е първа група? Т.е. как разбирам колко деца ще се запишат там и колко места ще останат и дали ще останат места изобщо? Поне да не изпусна сигурното училище...

# 657
  • София
Здравейте. Аз обаче не знам как да преценя дали да рискувам да чакам второ и трето класиране ( т.е. ако не е приет на първо желание, където е четвърта група, а го приемат в училището, в което е първа група). Как мога да разбера дали остават свободни места след първо класиране в училището, в което е първа група? Т.е. как разбирам колко деца ще се запишат там и колко места ще останат и дали ще останат места изобщо? Поне да не изпусна сигурното училище...
Директорите ежедневно осъвременяват таблицата с бройката на Записаните и Текущо незаписаните в профила на училището в ИСОДЗ. Т.е. ще виждате информация от типа Приети 96, Записани 72, Текущо незаписани 24, която информация ежедневно ще се ъпдейтва в дните за записване.

# 658
  • София
Миналата година (не знам дали сега има промени в това отношение) си спомням, че съветваха детето да се запише в училището, където е прието по първа група.
После се отписваха и подаваха за второ/третото класиране за по-желано училище.
Идеята е, че записвайки/отписвайки детето така на последващо класиране е гарантирано мястото му в училището по прилежащ  район.
Ще бъда благодарна, ако запознатите споделят сега така ли е?

# 659
Записването и после отписването не гарантира, че задължително на следващото класиране, ще се класира. Дори и да не го запишете, ако е първа група, със сигурност на следващото класиране пак ще се класира там (естествено ако пак сте го сложили в желанията). При нас миналата година имахме в списъците все едни и същи деца, които си бяха първа група но бяха второ или по-ниско желание. Все си се класираха, но не се записваха.

Ако ще си играете на записване/отписване в прилежащото училище, според мен си губите времето да се разхождате само до училището. Естествено по време на записването има пак списък с чакащи и може да си ги следите и да си прецените дали ще продължите в следващите класирания или ще се запишете.

Общи условия

Активация на акаунт