Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 091
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
За разширението на Г.М. Димитров хората бяхя много активни. Според мен биха могли да са активни и за детските градини. В градинките в Мусагеница е пълно с деца на 2, 3 и 4 години, които не са приети в ДГ. Тези деца нямат шанс да бъдат класирани в ДГ, защото децата от Студенски град, които са посещавали 69 Детска ясла имат с точка повече и ги изместват. А в Дървеница освен с градините имат и такъв с училището. Всички жители на община Студентса са засегнати в някаква степен. Аз не съм, защото имам 3 деца, две от които близнаци, но бих се включила за каузата.

# 391
В скрит текст , че не е по темата много, много:
Скрит текст:
Ами пак не съм съглана с теб Монца- яслата в Ст. град приема деца на адм. принцип и всички деца от Мусагеница и Дървеница могат да кандидатстват и имат равен брой точки с тези в Ст.град ( при равни др. условия).На запитване към общината, защо отново са набутали в  1 дежурна ДГ в Дървеница,  децата от още 3 ДГ за месеците през лятото ( при условие , че 2-те градини в Ст.град работят през лятото и могат да разпределят деца и там ) - отговорът беше : "АМи на хората от Мусагеница и Дървеница им е далече да си водят децата в СТ.град и за това".  Много ми стана смешно , но истината е точно такава- това, че на някой му е далече яслата в Ст.град , не му дава право после да мрънка, че не можели да му приемат детето в кварталната градина , защото нямали доп.точка ( която май ще махат така или иначе) - това не са онези времена. Аз мога да си карам децата до Дървеница 7+ години  - или моите деца са по-различни от тези в Мусагеница ( защото имам само 10 г уседналост от другата страна на булеварда , а не 30? ).
 Точно Мусагеница и Дървеница са най-поддържаните и безпроблемни квартали в район Студентски ( освен че  са малки и не презастроени, имат по 2 ДГ и по 1 училище всеки, нови кофи за боклук , редовно почистване и метене, осветление ,тротоаи и  улици , само около ДГ на малкото има поне 5-6 детски площадки - като 3 от тях са построени в последните 5 години. Явно там хората са много по дейни , а и кметът може да "работи" защото инфраструктурата е общинска. Тук в Ст. явно нито улиците , нито тротоарите, нито стълбовете за осветление са общинска собственост явно...знам ли и аз вече.

Но съм съгласна , че проблемите за училищата на ниво район , се отразиха точно на хората от Дървница/Мусагеница - защото децата им биват изместени от някой , който може да живее и след Фантастикото срещу Макси-то , по-близо до Околовръсното, отколкото до Г.М.Димитров... и пак ще е "разпределен" в 55-то/8-мо Simple Smile Та поне в едно отношение - нашите проблеми -са  и ваши проблеми Simple Smile Simple Smile Simple Smile Успокоение е , че наборите ставали уж по-малки Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Още един местен куриоз - бившия кмет Дилчев беше награден и направен директор на ЦГМ ( за това, че не го преизбраха..но все пак за добрата работа през годините - що разрешителни раздаде на изпровдяк - сега срещу нас двуетажния паркинг , вече е 8 етажна многофункц. сграда ) . Сега вече 2-3 години от ДБ и Спаси София, се борят с него да разшири тротоара на спирката на Г.М. Димитров ( вече е направено) и да сложат навес отгоре, така че хората да не чакат на дъжда - все още непосилна задача Simple SmileSimple SmileSimple Smile А това трамвайната линия да стане пешеходна/колоездачна/ тротинетска / паркова зона - надали ще го доживея ..ама и такъв план има кмета, след като оправи парк Въртопо Simple SmileSimple SmileSimple Smile и направи кръговото на Бистришко и Ляпчев ....

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 13:14 от paulieM

# 392
Поли, неправилно си разбрала, че имам нещо против хората от Студентски град. Всички сме с равни права. Дадох този пример за да покажа, че всички в някаква степен сме жертви на общината и трябва да си помагаме и да приемаме проблема на съседа за наш проблем.

# 393
  • София
И аз да пусна пример с ДГ, въпреки че темата е за училищата, защото съм убедена, че и в училищата има сходни практики.
В този филиал, преди 5-6 години, приемаха през системата 6-8 деца за първа ясла, за втора ясла вече групата беше 28-30 деца и свободни места нямаше, така и нагоре в групите в ДГ. Директорката (явно вече са я сменили или пенсионирали) отговаря за всички ДГ и ясли около Московска 33 (Дунав и Врабча), дори кметицата ѝ връчи медал за заслуги.
И ето какво е сега - прием 1 ясла - 13 деца, прием 2 ясла - няма свободни места, заетите са 30.
https://kg.sofia.bg/#/kindergarten/300

Накратко - има позитивно развитие, 2х повече деца се приемат през системата, но пак са само половината от цялата група.
Всички тези деца от първа и втора ясла са приети през системата. В градината има 2 групи, които са смесени - във всяка група са по няколко деца от първа яслена възраст и по-голямата част от децата са втора яслена възраст. В случая градината приема за първа ясла 13 деца. За следващата учебна година тези 13 деца преминават директно във втора ясла и в допълнение към това се пускат примерно още 17 места, за да станат общо 30 децата. Тези 17 места се пускат на голямото класиране за учебната година и се запълват веднага от приетите през системата деца - няма как да се появяват нови места през учебната година, освен ако не се отвори нова градина или не се отпише някое дете.
Децата, които не са приети по стандартните правила през системата, се отразяват в таблицата за всеки набор в колонката "Работна група" - тези деца са в по-специфични ситуации и казусите им се обсъждат от работна група и се приемат над бройките, когато нямат шанс да влязат по стандартния ред. Приемът в последните години е станал доста по-прозрачен, системата вече служебно проверява част от подадената от родителя информация - децата с хронични заболявания и СОП също минават през системата (не че не могат и не стават злоупотреби, но са много по-ограничени в сравнение с преди години, когато масово всички деца бяха изкарвани хронично болни с хвърчащо протоколче и влизаха по уговорки с директорката извън стандартния прием).

# 394
Ами не, не преминават 13 деца (преди бяха 6-8) от първа във втора ясла. За свободни се обявават 6-8 за първа ясла. През цялата година и да има свободна бройка, то е случайно. Изведнъж във втора ясла, вместо да са преминали 6-8 деца от първа яслена група, а останалите бройки до 30 да се пуснат през системата, за прием във втора ясла се обявават 0, т.е. няма свободни места за класиране през системата на първо класиране за втора яслена група. Наблюдавала съм го при предишната система, за конкретната ясла, защото ме интересуваше. Както казах, дълбоко съм убедена, че и сегашната система позволява такива "гимнастики". Само ние трябва да си мислим, че всичко е прозрачно.

И от любопитство, като реших да разцъкам сайта на системата, се оказа, че не мога, поне аз, да намеря списъците с класирани на първо класиране, само текущите (последните 2-3). Не можах да намеря и списъците с жребия за първо класиране, и те са потънали някъде. Вярно, че не съм чак толкова навътре с технологиите, но съм потребител на средно ниво и сайтът трябва да предоставя такава възможност. Да се пазят някъде и да може да се проверява.

Дано да не съм права в подозренията си. Но както писах и преди, моя близка ми сподели как ѝ е предложено записване на детето ѝ още на 1 класиране за 1 клас, а детето не беше класирано (не беше изтеглило подходящ случаен номер, т.е. с неговите точки имаше класирани чрез жребий, но то беше под чертата). За настоящия набор първокласници става дума.

# 395
Здравейте мами,  за пръв път се включвам в темата с едно, вероятно, по-нестандартно питане.
Сагата с кандидатстването ми е все още сравнително далечна, но не чак толкова. С дете на 3. 4 м. сме, но предвид критериите за уседналост е време вече да се замислим и по въпроса с учиището. Още повече, че сме в лош квартал и прилежащото училище изобщо не ни е вариант. Затова от една година е чудим дали да останем тук и да плащаме за частно училище или да  инвестираме в друг апартамент ( само че той ще е на зелено и пак няма да имаме уседналост на първа група; от друга страна не е сигурно, че ще има и добро училище в района, дори кварталът да е по-престижен като цяло.) Можем и да се преместим под наем  само заради учиището.
Има много обстоятелства, които трябва да бъдат съобразени и ни е адски трудно да вземем решение. Важни са ни и средата , и училището. В тази връзка искам обаче да попитам дали мога да се консултирам с някого ( разбира се, срещу заплащане) който е запознат с целия този процес по кандидатстване и  има поглед върху училищата в София, включително частните, за да си изясним детайлите и да се ориентираме още от сега. Има ли, така да се каже, професионално ориентиране за родителите относно приема в първи клас:) Сигурно звучи смешно, но ми е адски изморително това четене по теми, събиране на информация, чудене . Ясно е, че няма идеално щастие, но поне да съм добре информирана и да съм в час.

# 396
На 25.01 /вторник/ предложението за Наредбата е включена в дневния ред на Комисията по образование и на 26.01 /сряда/ в Комисията по местно самоуправление

# 397
Здравейте, не успявам да намеря информация в интеренет и за това си позволявам да пиша тук. Имам въпроси
 - има ли допълнителен критерий при кандидатстване за 1-ви клас и съответно допълнителна точка ако детето е посещавало държавна градина.
Мерси!

# 398
  • Sofia
Този критерий от години вече не съществува.
Навремето някои от желаните училища бяха приели подобен критерий, но само за определени градини.

# 399
Има ли, така да се каже, професионално ориентиране за родителите относно приема в първи клас:) Сигурно звучи смешно, но ми е адски изморително това четене по теми, събиране на информация, чудене . Ясно е, че няма идеално щастие, но поне да съм добре информирана и да съм в час.

Аз не съм чувала до сега за такова професионално ориентиране за 1-ви клас. За училищата след 7-ми клас знам, че някои от големите школи за кандидат-гимназиални уроци предлагат такива консултации, на които освен  за самия процес на кандидатстване, насочват и кои училища са подходящи за съответното дете на база предполагаем бал, интереси и т.н. Мисля, че по отношение на първи клас няма да има кой знае колко желаещи за такъв тип консултиране, тъй като мнозинството записват децата си в квартала, в който живеят и единици биха го променили в търсене на по-добро училище.
Аз доста проучвах и наистина си е доста изтощително - бях огледала всички форуми тук, фейсбук, отзиви от познати, резултати от матури, в кое училище до коя група са стигнали с колко точки...и пак - година с година не си приличат. Миналата година в последния момент и промениха правилата на кандидатстване, така че вече не можеше да се участва на следващи класирания, ако си записан на първо. Част от училищата, които бях набелязала приемаха с по 1 клас по-малко, така че и групата, до която се стигна беше различна.
Може би да си набележите 2-3 района и вече конкретно да търсите отзиви за училищата в тях. И ако харесате някое, тогава да действате.
Иначе за частните училища и тук има група, предполагам и във фейсбук също, може да потърсите някое хубаво.
Желая Ви успех.!

# 400
Здравейте, бих искала да ви попитам , дали след всяко класиране може да се пренареждат желанията ?

# 401
Здравейте, бих искала да ви попитам , дали след всяко класиране може да се пренареждат желанията ?
Да, след всяко класиране се пренареждат желанията, но ако вече сте записани няма да може да го направите.

# 402
  • София
Ако вече сме записани, имаме ли право изобщо да участваме на следващо класиране? По времето на баткото се записахме на първо класиране. Продължихме да кандидастваме и чак на трето класиране го класираха в удобното за нас, което не е прилежащото.

# 403
Ако вече сме записани, имаме ли право изобщо да участваме на следващо класиране? По времето на баткото се записахме на първо класиране. Продължихме да кандидастваме и чак на трето класиране го класираха в удобното за нас, което не е прилежащото.
Ако се запишете, нямате право да продължите в следващите класирания. За да продължите, трябва да отидете в училището, в което сте записани, и да си изтеглите документите си. Училището Ви отбелязва в системата като отписан, което Ви дава правото и възможността да подредите наново желанията и да участвате на следващо класиране.

# 404
  • София
Да, след всяко класиране се пренареждат желанията, но ако вече сте записани няма да може да го направите.

Здравейте, ако приемат детето например по второ желание и не го запишем, а подадем за първо желание, но не го приемат, какво става тогава? Може ли още да се запише по второ желание или остава без място?

Общи условия

Активация на акаунт