Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 093
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Остава без място✌️

# 406
  • София

Благодаря, но е много странно....
При кандидатстването след седми клас мястото се запазва, нали?

# 407

Да, за седми клас се запазва за второ класиране. За първи клас го няма това. За всяко класиране се подреждат наново желанията и не се пазят места. Тоест, ако не се запишеш имаш шанс да загубиш мястото си.

Ще се опитам да събера често задаваните въпроси в един документ от последните две теми относно самото кандидатстване и самата система, защото това, което е публикувано в ИСОДЗ, ПГУ и 1 клас, е само един въпрос/отговор Laughing

# 408
  • София

Да, за седми клас се запазва за второ класиране. За първи клас го няма това. За всяко класиране се подреждат наново желанията и не се пазят места. Тоест, ако не се запишеш имаш шанс да загубиш мястото си.

Ще се опитам да събера често задаваните въпроси в един документ от последните две теми относно самото кандидатстване и самата система, защото това, което е публикувано в ИСОДЗ, ПГУ и 1 клас, е само един въпрос/отговор Laughing

Благодаря!

# 409
За около два часа мисля, че успях да събера важните въпроси, които се срещаха през изминалите две теми. Оставил съм възможност всеки да може да коментира и да предлага за редакция текстовете, дори и да допълни въпроси. Ще се постарая да ги преглеждам всички. Ако мама САННЯ желае, мога да й дам достъп да редактира без да се налага мое удобрение.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ПЪРВИ КЛАС - СОФИЯ

# 410
Страхотно - много благодаря за прилежния въпросник Simple Smile Аз , съответно имам въпрос - не позволяваше ли системата , да отпишеш по ел. път детето си . Все ми се върти из главата, че такава опция имаше , но дали е за всички, или само тези с КЕП ..нещо не помня.
Давам пример - записвам детето по 4-то желание, но в последния момент се оказва, че в удобно училище има още 10 незаписани деца към 16:00ч на последния ден ( при срок до 17ч) . В този момент мога ли аз да  отпиша детето през системата и да кандидатствам за по-желаното учлище без да бягам на бегом до изтеглям документи/кандидатури? 
Ако и тази и възможност е отпаднала- ще е много разочароващо за мен, за пореден път.
Също така - хипотетично, ако детето, което е било класирано по 4-то желание в училище, в което е 1-ва група, се отпише в последния момент от него  ( часове преди прикючване на кампанията) , може ли отново да избере същото това училище , при подредбата си на  желани уч-ща? Т.е. все пак ако не бъде прието по предните си 3 желания ( напр. има шанс за жребий) , да може да има шанс да се класира за своето си освободено място (  борейки се с всички , които са се наредили за 2-ро класиране и имат същата или по-висока група+точки и т.н.) ?

# 411
Страхотно - много благодаря за прилежния въпросник Simple Smile Аз , съответно имам въпрос - не позволяваше ли системата , да отпишеш по ел. път детето си . Все ми се върти из главата, че такава опция имаше , но дали е за всички, или само тези с КЕП ..нещо не помня.
Давам пример - записвам детето по 4-то желание, но в последния момент се оказва, че в удобно училище има още 10 незаписани деца към 16:00ч на последния ден ( при срок до 17ч) . В този момент мога ли аз да  отпиша детето през системата и да кандидатствам за по-желаното учлище без да бягам на бегом до изтеглям документи/кандидатури? 
Ако и тази и възможност е отпаднала- ще е много разочароващо за мен, за пореден път.
В интерес на истината не съм запознат. Може би ако има такова нещо, то би трябвало да важи само за хората с КЕП. Но мисля, че май само училищата имаха възможността да отписват децата... Хубавото тази година е, че нямате само 1 час да се пренераждет желания и да се отписват деца.
Също така - хипотетично, ако детето, което е било класирано по 4-то желание в училище, в което е 1-ва група, се отпише в последния момент от него  ( часове преди прикючване на кампанията) , може ли отново да избере същото това училище , при подредбата си на  желани уч-ща? Т.е. все пак ако не бъде прието по предните си 3 желания ( напр. има шанс за жребий) , да може да има шанс да се класира за своето си освободено място (  борейки се с всички , които са се наредили за 2-ро класиране и имат същата или по-висока група+точки и т.н.) ?
Естествено, че може. Мястото се обявява за свободно за абсолютно всички, които ще кандидатстват на последващо класиране. Но миналата година в нашето училище наблюдавахме деца, които при нас са първа група, да се пробват на всяко класиране за друго училище, което няма лошо, но изведнъж се появиха деца със сменен набор, които са родени 2015, а не 2014 (наборът, който почваше първи клас 2021) и накрая се оказа, че на трето класиране се стигна до жребий за 3-4 места от първа група като кандидатстващите бяха май 6. Това, което се опитвам да изтъкна е, че дори да си първа група пак има някакъв минимален шанс да загубиш и това място.

# 412
Съгласна съм , че шанс да загубиш мястото си има ( след по-горните врътки в последния момент) - то за това и са много малко тези, които рискуват. Ще следя и тазгодишната кампания дано някой да сподели дали наистина може да се отпише дете през системата . Тази година ще го умувам ПГ-то - дали /или и къде Simple SmileSimple SmileSimple Smile

# 413
  • СОФИЯ
За около два часа мисля, че успях да събера важните въпроси, които се срещаха през изминалите две теми. Оставил съм възможност всеки да може да коментира и да предлага за редакция текстовете, дори и да допълни въпроси. Ще се постарая да ги преглеждам всички. Ако мама САННЯ желае, мога да й дам достъп да редактира без да се налага мое удобрение.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА ПЪРВИ КЛАС - СОФИЯ
epicagotenmoten, много благодаря за доверието, но няма да имам възможност да се занимая с това. Както се казва, ако ти трябва "втори чифт очи", вероятно някоя от активните мами в темата ще е ОК да го направи. Неточности и непълноти винаги е възможно да има и ще има. Следя темата и ще се включвам ако нещо ми направи впечатление.
Пиши обаче на модератор с молба да закачи линка в първия пост на темата. Ти като автор вече не можеш да го направиш, а иначе ще се изгуби в текущите писания.

# 414
  • София
Здравейте, идвам в темата да я следя и да се запозная навреме с новостите, че синът ми е 2016-ти набор и догодина сме ние Simple Smile
Мама Сання, помня те от темите за кандидатстване в детските градини Simple Smile
Твоите постове тогава много ми помогнаха!

# 415
Има ли яснота кога ще се гласува наредбата?

# 416
Заседанията на СОС мисля, че бяха всеки втори и четвърти четвъртък от месеца, ако не се лъжа.

# 417
Искам и аз да питам нещо: как мога да разбера какво се е случило на миналогодишното класиране?  Виждам някакви минали класирания, ама реално не е това майското.
Имам един младеж на 5, роден януари, който искам да пратя на предучилищна в училище. Виждам обаче, че с предимство са децата от текущия набор....та искам някак да се ориентирам къде какъв шанс имам. Другия ми вариант е направо да пробвам за първи клас догодина, но сме втора група и пак имам нужда от справка какво се е случвало предишните години. Благодаря ви предварително.

# 418
  • София
Прието ли е условшето за навършване на 12 години до датата на подаване на заявлението, както е разяснено в тези ЧЗВ?

Последна редакция: чт, 03 фев 2022, 16:10 от Елица

# 419
  • СОФИЯ
Новата наредба още не е гласувана от СОС. На сайта към момента още няма и дневен ред за предстоящо заседание.
допълвам https://council.sofia.bg/upcoming-meeting-smc точка 2 от дневния ред от заседанието на 10.02.2022 г.
За 12 г. е останало в проекта, § 7.

Последна редакция: пт, 04 фев 2022, 08:56 от мама САННЯ

Общи условия

Активация на акаунт