Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

• 40 073
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Новата наредба още не е гласувана от СОС. На сайта към момента още няма и дневен ред за предстоящо заседание.
допълвам https://council.sofia.bg/upcoming-meeting-smc точка 2 от дневния ред от заседанието на 10.02.2022 г.
За 12 г. е останало в проекта, § 7.
Седи и още за административния район ?

# 421
  • СОФИЯ
Да, сега видях. Или нещо е променено в комисиите на СОС, или /дано/ е грешка. В понеделник ще се обадя в дирекция Образование и ще попитам.

# 422
Здравейте, бих искала да ви попитам , ако двамата родители са с различни адрес, може ли детето на отделните класирания да участва с различен адрес ?

# 423
  • София
Здравейте, бих искала да ви попитам , ако двамата родители са с различни адрес, може ли детето на отделните класирания да участва с различен адрес ?
Детето кандидатства с неговите собствени постоянен и настоящ адрес, а не с адресите на родителите си. Т.е. няма значение на какви адреси се водят родителите, от значение са единствено постоянният и настоящият адреси, на които е регистрирано самото дете. В рамките на всяко едно класиране детето може да ползва и двата си адреса - примерно за училището по първо желание кандидатства с настоящ, за училището по второ желание - с постоянен, по трето и четвърто желание пак ползва настоящ адрес и т.н.

# 424
  • СОФИЯ
Говорих с дирекция Образование. В т. 9.12 административен район е грешка. Ще го оправят.

# 425
  • София
А нещо променено ли е изобщо след така нареченото "обществено обсъждане" или всичко е проформа...

# 426
Не!
Като цяло идеята на тези обществени обсъждания не е родителите и децата да имат по-голям избор, а да се мислят колото се може повече правила, които да ограничават максимално избора. Да не би случайно да приемат детето в по-удобното за семействто училище. Винаги целта е да може някой друг вместо теб да решава какво ти е по-удобно! Т.е сега някоя лелка в някой кабинет решава в кое училище ще ходи детето Ви!
Много фрапиращ случай е последното, което обсъждаха. На мен училищата в административния ми район са по-близки, но пък прилежащи са ми училищата от съседен район, до които трудно стигам! Ама на кой ли му пука!

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 14:12 от nellytan1

# 427
  • СОФИЯ
Не е точно така, при това обществено обсъждане промениха:
- т. 9.12;
- в ПЗР за 12 г. възраст;

# 428
И сега родителите имат по-голям избор къде да си запишат децата на училище?

"Среща в ДО, 17.01.2022 г.
Сутринта се проведе среща в дирекция „Образование“ на СО. Точка 9.12 от новата наредба ще остане с миналогодишната редакция от „системата“. Т.е. административен район отпада и остава прилежащ. Легална дефиниция за „Прилежащ район“ към момента няма да има, спори се относно съдържанието й, но обещаха при районирането за тази година да съобразят близостта.
12 г. възраст. Тази година ще е като миналата, а не от/до РД на съответното дете."

Т.е и за двете, които ти говориш, ще остане както миналата година?

# 429
  • СОФИЯ
Проблеми съществуват достатъчно много и в/за училища и в/за ДГ и конкретно приемът. Казвам че този път направиха промени след общественото обсъждане и това е някакъв частичен успех. При други проекти за НА са отсвирвали всички предложения. Сега не се случи така и дори има шанс в бъдеще и за легална дефиниция на прилежащ район.
§ 7. По смисъла на тази Наредба „Деца до 12-годишна възраст“ са децата, които нямат навършени 12 години към деня на подаване на заявлението (заявяването на кандидатура/ кандидатури) в Системата.
9.12 още не са коригирали, чакаме.
Хубаво е че тук в темата се обърна внимание на това несъответствие. От ДО си мислеха че е качен проектът за наредба в последния вариант.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 14:17 от мама САННЯ

# 430
Запозната съм. Този цирк го гледам вече над 10г за ДГ. Всяка година има обсъждания и всяка година се отипват от СО да угодят на някои родители и да вкарат критерии, които точно за тяхното дете са писани. За училищата нещата се случват по същия начин.

Ето пак някой щял да седне и да мисли райониране, което най-вероятно ще работи само за малка част от децата. Аз така и не разбрах на какво основание са отхрълили административен район. Като има хора, за които това не работи е по-добре да се види, кои училища да допълнят като гранични (такова нещо имаше за ДГ), а не да казваш, че критерия административен район не е добър!
С идеата от общината да казват кое дете къде да кандидатства се получават уродливи критерии. В ущърб на семействата и на самите деца!

# 431
  • СОФИЯ
По спомен 15 от 17 становища при общественото обсъждане са против адм. район. Има ги на сайта, може да се преброят точно. От обобщената справка се вижда кои предложения не са приети. Разбира се някои аргументи за отхвърляне на мен лично не ми се струват ОК. Конкретните предложения за легална дефиниция на "прилежащ район" към момента не са много. Вероятно е добре това да обсъдим и ще е полезно за в бъдеще. Може и си ги калайдисваме редовно тук на общо основание Simple Smile, но това не помага с нищо, проблемите продължават да не се решават. Още не са коригирали 9.12 и това ме дразни. Освен днес, до 10.02 има още два работни дни, а дано пък се случи до тогава.

# 432
Добре, че няма да променят критерий 9.12. Идеята е децата да имат предимство за близко училище, а не за някое в същия ряйон.

# 433
Много е яко 15 становища да определят критериите за хиляди деца!

Monza, както вече писах, за някои хора може прилежащите училища да са най-близките, но това не е за висчки. В нашия случай нито са близки училищата, които ми налагат от друг админстративен район нито са удобни (трудни са за достъп и пеша и с кола, и т.н.). Далеч по-удобни имам в административния район, но те не са ни прилежащи! Важното е, че някоя лелка решава вместо мен!

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 16:32 от nellytan1

# 434
Много е яко 15 становища да определят критериите за хиляди деца!
С цялото ми уважение към Вас и Вашето мнение, но всеки можеше да си пусне становище и да си изкаже мнението по предложената Наредба. Тези 17 души, които са го направили, са положили труда да прочетат и осмислят предложението. И да и аз съм от тези 15 души, които според Вас "определят" критериите. Факт е, че определени прилежащи райони на места са меко казано идиотски, но това не означава, че трябва заради няколко адреса да се взема административен район. Най-малкото поддържам твърдението си (уви не е само мое), че административният район противоречи на критерия за близост, защото не може примерно дете от Люлин 10 да получава допълнителни точки за училище на другия край на района примерно в Люлин 2. Или пък дете от Младост 4, да получава допълнителни точки за Младост 1... Това ще причини в много училища да се правят така наречените "жребии" и накрая наистина деца, които са близо до училището по граничен район, няма да могат да бъдат приети в близкото им училище.

И последно. Убеден съм, че ако беше приет административния, няма да приключим с класиранията до септември!

Общи условия

Активация на акаунт