Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 70 098
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
  • Sofia
4.80 лв. е таксата на пощите, ако няма промяна.

# 211
4.80 лв. е таксата на пощите, ако няма промяна.

Мисля че това е едната такса, но доколкото прочетох и ако правилно съм разбрала има и друга от 16,80лв. и вече става доста по-скъпо от самата пратка.

ЦЕНИ:

Цената за услугата "Митническо представителство" /Изготвяне и подаване на митническа декларация за допускане за свободно обращение - Н6/ е 16,80 лв. с включен ДДС, считано от 01.07.2021 г.
Митническата обработка на пратките, извършена преди 1 юли 2021 г. ще е съгласно правилата валидни към 30 юни 2021 г. За пратките, за които митническата обработка е извършена преди 1 юли 2021 г. ще се прилагат цените на Български пощи валидни към 30 юни 2021 г. – цена за услуга Митническо представителство 12.00 лв. и цена за услуга Представяне пред митница 4.80 лв.

# 212
Вчера си взех пратка от пощите от Англия.На бележката от пощите пише :Митническа декларация Н7 - 3.90 лева и отделно имам 16 лв за ДДС към Агенция Митници.
Не мога да им разбера как ги определят тези такси, коментираните в темата  и на сайта им са различни.

Последна редакция: ср, 15 сеп 2021, 14:36 от Ernestina

# 213
Опростената митническа декларация е и по-евтина 3.90, другото си е ДДС върху декларирана стойност на стоката, 16,80 взимат, ако ще ти правят стандартна митническа декларация, да речем за стоки над 150евро.

# 214
  • Добрич
Имам две  взети пратки, за които платих по 3,90 лв  плюс ДДС.

# 215
  • На черешатааа
Може ли малко хелп. Има ли телефон за връзка с митница Сф, разпределителна. Този 02 98594994 от 10 дни никой не го вдига, а 0882 52 98 78 също от 10 дни е без обхват, а ако случайно даде свободно, пак не се вдига от никой. Писах им и  имейл- отговор йок. Имам пусната митн декларация от 04.09 , която до момента не е обработена, но няма кой да питам какъв е проблема и има ли въобще. Не пускам за първи път, но сега просто съм изумена, как да се свържа с тях?

# 216
Първо такъв митнически пункт няма.

Митническата декларация се уплоудва в сайта на агенция митници. Ако си го направил/а трябва да имаш LRN номер. Търсиш декларацията по този номер.

# 217
  • На черешатааа
Неправилно съм се изразила - Български разменно-сортировъчен център имам предвид. Да имам LRN, и си виждам декларацията, но няма MRN .., който се получава когато декларацията се обработи от съответното митн подразделение да речем, което се отбелязва със съответния код в декларацията. И не е нужно да си търся декларацията, а пратката да ми пристигне в съответния пощенски клон, когато бъде обработена- декларацията имам предвид. Но това не се случва вече 13 дни ...

# 218
Щом имате LRN, значи декларацията е изготвена. след това трябва вие или вашият митнически представител да я подаде през сайта на агенция митници. В рамките на час-два получвате МРН. този номер показва, че декларацията е приета и се обработва. В сайта на Агенция митници се следи за статуса - под обработка, чакаща поащане на мито и ДДС и накрая вдигане на стоката.
Преди вие или вашият представите да получи МРН със статус вдигане на стоката, няма как да ви се достави стоката.
Явно сте изпратили декларацията си в пощата, свържете се с тях и ги питайте какъв е статуса и.
Ако имате МРН тогава можете да се свържете с митницата и те ще ви кажат какъв е проблема.
Не знам къде виждате статуса на ЛРН, но явно нещо не сте направили както трябва. В сайта на митница има срещу всеки ЛРН валидиран през системата на митница, два бутончета. Отворете второто. Най-вероятно имате грешка и ЛРН ви въобще не е минал, т.е. митническия служител не го вижда, или сте го изпратили на друг пункт

# 219
  • На черешатааа
Скрит текст:
Щом имате LRN, значи декларацията е изготвена. след това трябва вие или вашият митнически представител да я подаде през сайта на агенция митници. В рамките на час-два получвате МРН. този номер показва, че декларацията е приета и се обработва. В сайта на Агенция митници се следи за статуса - под обработка, чакаща поащане на мито и ДДС и накрая вдигане на стоката.
Преди вие или вашият представите да получи МРН със статус вдигане на стоката, няма как да ви се достави стоката.
Явно сте изпратили декларацията си в пощата, свържете се с тях и ги питайте какъв е статуса и.
Ако имате МРН тогава можете да се свържете с митницата и те ще ви кажат какъв е проблема.
Не знам къде виждате статуса на ЛРН, но явно нещо не сте направили както трябва. В сайта на митница има срещу всеки ЛРН валидиран през системата на митница, два бутончета. Отворете второто. Най-вероятно имате грешка и ЛРН ви въобще не е минал, т.е. митническия служител не го вижда, или сте го изпратили на друг пункт
Да подадена ми е декларацията в сайта на АМ, но от 03.09 стои само като подадена декларация. МРН няма, декларацията е правилна, прикачени са ми документите, които се изискват при вноса + платежното от платеното ДДС- аз си я подавам и си го плащам предварително. До момента движение нямам. Срещу декл. е изписано BG426A - тоест вижда се от митническите служители.

# 220
Всъщност BG426A означава,че успешно е подадена декларация.
Това е съобщение, което системата генерира. Съобщението се генерира от 3-5 секунди след ъплоудване на декларацията в сайта на митница.
Ако имате BG428 (тогава имате и МРН) , означава, че декларацията е в процес на обработка, т.е. видял я е митнически служител
Ако декларацията ви ЛРН е от този месец, напишете мейл на митница (разширението трябв да е @customs.bg) и попитайте за статуса на вашият LRN. Ако декларацията ви е подадена предходния месец трябва да я направите и подадете отново(заради различния валутен курс)

# 221
  • На черешатааа
Titina    , не нямам до момента BG428 , само, че е подадена. Звъних, писах мейл- мисля, че от сайта на Бг пощи го взех, но отговор нямам за жалост Sad .

# 222
Titina    , не нямам до момента BG428 , само, че е подадена. Звъних, писах мейл- мисля, че от сайта на Бг пощи го взех, но отговор нямам за жалост Sad .
Пратете ми скрин шот от сттуса на лични. Има някакво съмнение, и искам да погледна дали е вярно.

# 223
  • Варна
Последната ми поръчка от Алиекспрес от 1 седмица е със статус "To be shipped". Дали ще я получа изобщо

# 224
Привет, привет. Имам поръчан телефон, който идва от Хонконг. Онзи ден в сайта на бг пощи ми излезе, че пратката ми е изпратена на митницата. Вчера изтеглих опростените декларации и всички необходими извлечения, попълних ги и ги изпратих на сайта на бг пощи и на мейла на митницата, която обслужва обл. Плевен (от по опитни разбрах, че е Горна Оряховица). Въпроса ми е дали да чакам да ми върнат имейл или да звънна утре и да питам всички документи наред ли са? За колко време се придвижват тези неща? Трябва наистина да освободя пратката бързо, защото е за подарък. Колко бързо мога да го направя?

Общи условия

Активация на акаунт