Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 70 011
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Преди нова година чаках обработка с UPS 11 дни, таксите са солени, особено за евтини пратки, моята беше с предплатено ДДС и пак се начаках.

# 361
  • Sofia
Сега проверявайки в темата виждам, че не е трябвало да плащам нищо, а за чакането няма да го коментирам.

Защо да не е трябвало да плащате нищо? Не се разбира от написаното. Таксите на куриера си ги дължите, тях няма как да ги избегнете.

# 362
  • София
Благодаря Ви, за бързият отговор.
Има неща които много ме дразнят в тази фирма, първо ехидното им отношение към случая и второ това, че не можеш да се свържеш с човека, който уж ти обработва документите. А сега вече разбирам, че може би не е трябвало и да плащам.

# 363
Не знам защо продължавате да твърдите, че не трябва да плащате. Дължите ДДС и такса митническа обработка на куриера.

# 364
  • София
Не знам защо продължавате да твърдите, че не трябва да плащате. Дължите ДДС и такса митническа обработка на куриера.
Моля да ми обясните, как да разбирам този текст
При пратки от физически до физически лица необлагаемият минимум е 45 EUR. Пратки на стойност по-малка или равна на 45 EUR не се облагат с мито. Границата за облагане с ДДС за такива пратки е също 45 EUR

# 365
И вашата за каква сума е обявена? Винаги има обявена стойност.
Ддс, мито и др митни сборове са различно от таксата за обработка на куриера.
Също така платихте ли? Ако да, само 54 лв ли? В имейла имахте ли информация за митни сборове?
Иначе да UPS в България са много зле. Представляват се от Интайм. На времето работехме с тях и съм много недоволна. Системите им не се обновяваха с дни и пратките излизаха със статус "митническа обработка" (или подобно, не помня точно), а всъщност пратката беше доставена и някой колега я е получил вече..

# 366
  • София
По горе писах, дъщеря ми ни прати подаръци за Коледа и няколко нейни дрехи носени. Пратката е декларирана за 35 долара.

# 367
  • Sofia
По горе писах, дъщеря ми ни прати подаръци за Коледа и няколко нейни дрехи носени. Пратката е декларирана за 35 долара.

Посочено ли е изрично, че пратката е "Gift"? Има ли го декларирано черно на бяло върху етикета?

# 368

Посочено ли е изрично, че пратката е "Gift"? Има ли го декларирано черно на бяло върху етикета?

и ако го пише какво?

# 369
  • Sofia
Ако е сложена отметката на "Gift" (това трябва да се направи от изпращача) и ако пратката действително е на стойност под 45 евро (което трябва да може да се докаже), няма да плаща ДДС. Поне така беше допреди скорошните промени, но вярвам, че това условие все още е валидно.

Вече – за куриерските такси и комисиони – нямам представа. Моята пратка, която лично си взех от "Челопешко шосе" преди време, беше пощенска. Не съм плащала абсолютно нищо.

# 370
  • София
Писала е какво има в пратката, има и неща писани на корейски, които не разбирам.
Въпроса ми е след като е пратка която очевидно е подаръци и лични вещи избирателни от дъщеря ми мога ли да ползвам тази клауза

# 371
Да разбирам, че ДДС не сте плащала, а само таксата на куриера, така ли?
Тя пратката си търпи обработка и без да се налагат митни сборове, за което куриера ви представлява и вие му дължите такса.

# 372
  • София
Простете невежеството ми и ако имате търпение ми обяснете.
Пратката изобщо защо е задържана на митница, като много ясно е написано, че не подлежи на митнически контрол и след това възниква въпроса за какво ми иска пари куриера, като би трябвало освобождаването да е автоматично. Или аз съм в грешка.
И го питам, защото дъщеря ми възнамеряваше преди да си тръгне от Корея да си прати част от багажа по пощата, но ако ще трябва същата процедура да се изтърпи, явно ще мисли други варианти.
Да разбирам, че ДДС не сте плащала, а само таксата на куриера, така ли?
Тя пратката си търпи обработка и без да се налагат митни сборове, за което куриера ви представлява и вие му дължите такса.

# 373
Пратките от трето страни следва да бъдат декларирани -

За мен това е обяснението.
А къде прочетохте, че не подглежат на митнически контрол? Това е невъзможно, тогава щяхме да имаме още повече вносни наркотици Grinning. Няма такива пратки. Всички пратки от трети страни се проверяват.
Може ли да покажете/копирате какво точно пише в имейлите от UPS, по отношение на това, което искат от Вас?

# 374
  • Sofia
Въпроса ми е след като е пратка която очевидно е подаръци и лични вещи избирателни от дъщеря ми мога ли да ползвам тази клауза
Простете невежеството ми и ако имате търпение ми обяснете.
Ние обясняваме подробно и търпеливо, но ти сякаш или прескачаш определени постове, или не обработваш информацията в тях.
По-горе обясних как стои въпросът с подаръците – трябва да са налице две условия: пратката да е декларирана като "Gift" и да е на стойност под 45 евро. При теб, доколкото разбирам от написаното, първото условие не е изпълнено (а може би и второто). За да стане по-ясно, ето как трябва да изглежда декларацията, придружаваща пратка, която е "Подарък", цък (отметката е сложена на "Gift").
Ако тези изисквания не са спазени – да, трябва да заплатите ДДС.

Пратката изобщо защо е задържана на митница, като много ясно е написано, че не подлежи на митнически контрол ...
Къде е написана подобна щуротия? Flushed Че и "много ясно"?!

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 21:06 от Blаck Cat

Общи условия

Активация на акаунт