Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 69 992
  • 741
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Чета всички постове.
Спазено е условието за до 35 долара, също така изрично в пощата е казала, че е подарък, дори част от нещата вътре са с коледна опаковка. Декларацията в Южна Корея изглежда различно и по-голямата и част е на корейски, но благодаря за формуляра.

Прикачам Ви и писмото на UPS

# 376
  • Sofia
Чета всички постове.
Спазено е условието за до 35 долара, също така изрично в пощата е казала, че е подарък, ...
Не да каже, а да го отбележи на самата декларация. "Казала е" не звучи сериозно.

Декларацията в Южна Корея изглежда различно и по-голямата и част е на корейски, но благодаря за формуляра.
Декларациите на всички държави са сходни. Просто дадох американската за показно, но ето че и японската изглежда почти по същия начин – цък.

# 377
UPS са ви казали точно какви са изискванията и какви документи трябва да подадете.
Явно стоката ви е влязла като нормална пратка, а не като подарък и хората са ви казали какви док трябва да представите за да мине като безмитен внос.
Ако подадете исканите документи и декларация, от Началника на 5100 зависи дали ще разреши безмитен внос. След това куриера трябва да изготви декларация, да се обработи от митн служители и да получите пратката.

По същият начин ще се действа когато дъщеря ви си изпрати личния багаж. За да е освободен ще трябва да предостави др документи, доказващи, че сменя постоянното си местопребиваване.

# 378
Пратка (малка) от частно лице обявена на ниска стойност е задържана на митница. Нямам представа дали е обявена като подарък. Каква е процедурата и въобще какви документи мога да представя за да я освободят? Никой не вдига телефоните.

# 379
  • Sofia
Получила ли си известие (последният път аз лично получих само SMS)?
Вече няма минимален праг, под който за пратките не се начисляват такси. Освен ако пакетът изрично не е обозначен като "GIFT", ще бъде спрян на митницата.

# 380
Получих СМС.

Получила ли си известие (последният път аз лично получих само SMS)?
Вече няма минимален праг, под който за пратките не се начисляват такси. Освен ако пакетът изрично не е обозначен като "GIFT", ще бъде спрян на митницата.

# 381
има ли някой линк, където да пише за тия подаръци?

# 382
има ли някой линк, където да пише за тия подаръци?

Облагане на подаръци, изпратени от трети страни

Подаръците са особен вид пратка, която съдържа стоки (нови или употребявани), която се изпраща от физическо лице извън ЕС  до физическо лице в ЕС и за която няма плащане, т.е. не е обект на търговия.

Законът за данък върху добавената стойност предвижда освобождаване от заплащане на ДДС на подаръци с обявена стойност до 45 EUR.

За подаръци с по-висока от 45 EUR се заплащат данъци.

от тук: https://customs.bg/wps/portal/agency/home/info-citizens/receivin … axation_shipments

Само за допълнение, освобождаването не озн, че не се подава митническа декларация. Особенността е в един от кодовете на митническата декларация.

# 383
  • Sofia

В SMS-а не пише ли какви документи изискват и къде трябва да ги изпратиш?

# 384
Може би въпросът ми е обсъждан, но изчетох последните няколко страници и не откривам информация.

Смятам да направя поръчка от сайт, който доставя от Азия (Stylevana е сайтът, не предлагат доставка до БГ, но мога да си пусна поръчка до друга държава в Европа и оттам да ми я докара превозвач). Не виждам обаче на сайта опция за включване на ДДС в цената, а нямам никакъв опит с освобождаване на пратка от митница в държава, различна от България.

Тъй като най-вероятно ще спрат пратката ми на митница, може ли някой да ме просветли каква е процеурата за освобождаване (за Англия или Германия, примерно)?

# 385
  • Sofia
Здравейте, очаквам пратка от Канада,за момента все още няма информация дали ще я изпратят с тяхната поща или куриер. Цената на стоката е 0 лв след прилагане на код за 100процента отстъпка.Заплащам само доставка 14 долара. Тук какво да очаквам от митниците?

# 386
Цената на стоката преди отстъпката+цената на транспорта+такса митническо представителство

# 387
  • Стара Загора
Здравейте! Ще правя поръчка от Америка и за да съм на 100% сигурна и да затвърдя това, с което съм запозната, ще питам и вас, а именно:
поръчката ще е е от американски сайт, който не предоставя предварително плащане на ДДС. И върпосът ми е - ще платя ДДС в клона на БГ пощи при получаване на пратката, нали?

# 388
  • Sofia
Цената на стоката преди отстъпката+цената на транспорта+такса митническо представителство

Какво означава това? Ще сложат мито на цена, която  не съм платила?

# 389

Какво означава това? Ще сложат мито на цена, която  не съм платила?
Да, това означава.

Здравейте! Ще правя поръчка от Америка и за да съм на 100% сигурна и да затвърдя това, с което съм запозната, ще питам и вас, а именно:
поръчката ще е е от американски сайт, който не предоставя предварително плащане на ДДС. И върпосът ми е - ще платя ДДС в клона на БГ пощи при получаване на пратката, нали?
Зависи от цената на стоката. Може да платите освен ДДС и мито. Първо трябва да упълномощите пощите, или куриерът, да ви представляват.

Общи условия

Активация на акаунт