Митница – информация, въпроси, отговори и споделяне на опит – 8

• 69 905
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Fedex идват с ТНТ в БГ.Нямат такса представителсто, плащаш си само ДДС-то.

# 571
Точно обратното, 2016г Fedex купи TNT.

# 572
  • София
Да разкажа как приключи моята сага с пръстена.
Значи пратката дойде супер бързо от Мисома/УК/ и беше на стойност около 900 лв.
Реших да упълномощя Федекс/ТНТ/, ходих до митницата за този ЕОРИ номер, приготвих си всички документи
по списъка който те ми дадоха и след няколко дни ми доставиха пратката БЕЗ да плащам нито мито и ДДС за моя голяма радост.

# 573
Имате ли митническа декларация?

# 574
Хора, в пълномощното, което трябва да дам на ФедЕкс за да ме представляват пред митница, трябва да подпълня номер на лична карта и ЕГН. Така ли е?

# 575
Нормално, в пълномощното се попълват всички тези данни.
Трябва да им дадете и вашият ЕОРИ номер.

# 576
Нормално, в пълномощното се попълват всички тези данни.
Трябва да им дадете и вашият ЕОРИ номер.
Да, дадох ЕОРИ. Давала съм пълномощно на DHL, но не са ми искали номер на ЛК, затова се смутих.

# 577
Здравейте, всички пратки с EMS ли се задържат? Питам защото до вчера уж беше задържана на митница, а днес ми излиза, че е доставена. Статусът е следният:

12.12.2022 11:49   BULGARIA   SOFIA EMS-SERVICE   Record item customs information (Inb)   
Retention reason : Awaiting presentation to customs commissioner   
13.12.2022 15:26   BULGARIA   SOFIA EMS-SERVICE   Return item from customs (Inb)      
13.12.2022 15:27   BULGARIA   SOFIA EMS-SERVICE   Send item to domestic location (Inb)      
13.12.2022 15:29   BULGARIA   EMS_ICIS   Receive item at sorting centre (Inb)      
13.12.2022 15:40   BULGARIA   EMS_ICIS   Send item out for physical delivery (Inb)      
13.12.2022 15:57   BULGARIA   EMS_ICIS   Deliver item (Inb)   

Къде мога да я търся, освен ако продавачът не ми е дал фалшив тракинг номер, естествено.

# 578
Това е Булпост, оади им се и питай.
https://emsbulpost.bg/

# 579
  • Варна
С моята поръчка се случва същото и се скъсах да звъня един ден до митница София и никой не ме отрази . Писах им имейл и явно и от това няма нищо да излезе .
В крайна сметка какви документи и на кой имейл ги изпрати ?
При мен изписва същото , като на теб митнически склад BRSC и се чудя какво е това ?? 
Не знаех, че се оперират от частни фирми. Абсолютно съм гола и боса относно Митниците.

Това е всичко, което знам. 🤷♀

# 580
То си пише. Пратката е в митническия склад на пощата и чака да бъде представена пред митническите власти.
Така че звънете на пощата, не на митница.

# 581
Здравейте,

Бързо ли става издаването на ЕОРИ номер? В сайта на агенция Митници пише, че се изготвя до 3 работни дни, но някъде срещнах информация, че ставал веднага. Дали наистина е така и го издават на момента?

Ако не упълномощя FEDEX, извадя си ЕОРИ номер и отида сама да си освободя пратката, дали трябва да платя ДДС и мито, при положение, че в имейла, който получих пише, че тези такси са покрити от изпращача и не ги дължа?

Благодаря предварително Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 дек 2022, 23:37 от smileyheart

# 582
Ако трябва да съм честна не виждам как сам/а можете да освободите пратката си

# 583
  • София
Относно ЕОРИ номера при мен стана доста бързо-вечерта пуснах заявление, на сутринта ми го бяха пуснали на имейла.
За другото не мога да помогна.

# 584
ЕОРИ излиза много бързо. До час- два ми го пратиха на имейла. До сега не съм освобождавала сама, до сега само пратки от jolse са ми били на митница. При тях ддс-то се плаща задължително, тъй като не се начислява при плащането на поръчката в сайта, а мито не се съм плащала до сега. ФедЕкс нямат такса представителство пред митница, DHL имат 24лв и я начисляват без значение дали пратката е била задържана на митница.

Общи условия

Активация на акаунт