Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 31

• 38 281
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
Little Cactus, болката е от вчера, като започна от зърното на гърдата. Според мен има нещо като блистер, но не съм сигурна, друг път повече е приличало.
Но никога не ме е боляло нагоре, към жлезата.
Не напипвам бучка, но при опипване или ако допра бебето към гърдата, ме боли.
Вчера само зърното беше твърдо и болезнено.
Не виждам нищо зачервено, по късно ще огледам по добре.
Друг път блистерите с игла или нокът ги повдигам, но сега е по гадно.. Давам засегната гърда постоянно, масажирах болезненото място, но засега не минава.

# 481
Здравейте, понеже започнах да имам в повече кърма за следващите хранения, колко време може да престоява в хладилника? Може ли да я пресипа направо в шишетата и с биберона и затворена капачка и така да я съхранявам в хладилника, а не в контейнер за съхранение или торбичка и след изваждането и от хладилника как мога да я затопля - в стерилизатора или на стайна температура за определено време?

# 482
Здравейте, понеже започнах да имам в повече кърма за следващите хранения, колко време може да престоява в хладилника? Може ли да я пресипа направо в шишетата и с биберона и затворена капачка и така да я съхранявам в хладилника, а не в контейнер за съхранение или торбичка и след изваждането и от хладилника как мога да я затопля - в стерилизатора или на стайна температура за определено време?

Аз когато цедя, направо в шише я изцеждам и оставям в хладилника. Когато дойде време да я давам затоплям на водна баня. Иначе до колко време може да стои в хладилник, не съм сигурна. Доколкото си спомням в книгата на Хедра пишеше май до 6 дни (дано не излъжа), но аз съм държала 3 дни мисля и ми замириса веднъж на вкиснато и я хвърлих… В рамките на деня няма проблем да я държиш. Аз съхранявам винаги обаче най-отзад в хладилника, за да няма такива колебания в температурата при всяко отваряне. Мисля, че на първата страница на темата има информация за съхранение на кърмата, най-добре прочети там.

Последна редакция: пн, 16 авг 2021, 23:38 от Vivka9

# 483
Да, в първия пост има описано за съхранението на кърма.

# 484
Здравейте, скоро открих групата и прочетох доста, имам и акушерка, която идва редовно в нас и ме съветва, но все пак не съм много сигурна какво да правя в моя случай. Дъщеря ми е на 4седмици. Роди се след дълго раждане със спешно секцио 4030г, беше с мен час след раждането. Засука добре, но свали първите два дни на кърмене 11% от теглото си и много плачеше от глад (според лекарите защото е голяма и свикнала на добро хранене в корема, а кърмата ми слезе малко късно) и ме накараха да я дохранвам. С дохранване 2-3дни я изписаха 3830г. От тогава сме на смесено хранене, като първо я кърмя на поискване, около 8-9пъти на ден на различни интервали, после ако е гладна (около 3пъти на ден) давам кърма ако имам изцедена (цедене успявам по около 3 пъти на ден) и после АМ, но опитвам да не увеличавам количеството АМ (засега макс. по 150мл, ако имам цедена кърма и тя не плаче много и по-малко,50-60). По тази схема тя си наддава около 300г на седмица и има по около 6-7 пълни памперса, 1 и с ако. Иска ми се да махна АМ, но опитахме 4 дни само на кърма и тогава качването й беше по 20г на ден и пак много плачеше. Започнах да пия добавки за увеличаване на кърмата, има леко подобрение в цеденето, но пак обикновено цедя по 20-40мл, максимумът беше 80.
Конкретно ще се радвам на съвет по следния въпрос. Притеснява ме, че тя често започва да суче силно и добре, но след време суче вяло по час, час и половина (нощем почти цялата нощ), погалване и пощипване понякога помага. Обаче напоследък често се изнервя и  пуска гърдата и опитва пак да я захапе, което не се получава добре като в началото и приплаква. Ако я махна отново плаче и търси храна. Притеснява ме дали това изнервяне е от шишето и какво да правя, ако не искам да й давам шише. Предполагам, че малко трябва, за да преминем само на кърма, но е леко като омагьосан кръг с АМ.
Стана малко дълго, за което се извинявам. Хубав ден!

# 485
Спирате цеденето, заменяте го със слагане на бебето на гърда. Държите бебето на гърда постоянно, без да гледате часовник, като редувате гърдите. Давате да суче всеки път като поиска, дори и 30 минути да са минали от предното хранене. Не се вторачвате в постоянно теглене. Сигурна ли сте, че плаче само от глад, а не са замесени и колики?
По-професионално ще отговори консултанта в групата. Кураж и не се предавайте 😊

# 486
Здравейте! От няколко дена имам следния проблем. Беба е на 4 месеца, около 7 килограма. Едно на ръка, че заспива много късно за нощния сън - някъде около 23:00. Отскоро вече с мъка успява да суче 3-4 минути. През останалото време ляга по гръб върху мене, смее се или се усмихва, или се оглежда. Като настоявам започва да се сърди. Ако не й предлагам храна не дава индикация за хранене поне 5-6 часа. И отново суче по 3-4 минути. Пробвала съм и адаптирано мляко да предложа, гризе шишето и толкова. След ядене винаги се обръща по корем и повръща. Като някакъв омагьосан кръг е. Единствено не връща храна ако я оставя по гръб след ядене, но тя никога не остава по гръб а се завърта по корем. И   преди се е случвало да връща малко мляко, но вчера например беше след всяко ядене. В редултат на неяденето, или някаква друга причина, вчера вечерта просто плачеше истерично с часове. След като заспа се събуждаше точно на всеки два часа с рев от глад. кърмих я на всеки два часа. Днес отново отказва да яде. Няма температура, в добро настроение е, но не е нормално да не спи и да се храни. Четох, че за да не се буди нощем бебето, през деня трябва да е поело достатъчно храна. Но не виждам как да се случи това. Моля ви да ми дадете някакви насоки какво да направя в тази ситуация?

# 487
Благодаря за съвета и подкрепата!
На 30мин би било супер, тя и след като е яла час и половина понякога след 5мин пак иска.
Има и колики понякога, но мисля че вече ги различаваме добре. Тогава плачът й е друг, не си отваря така търсещо устата, свива си коремчето, отказва и шише и общо взето само тясно повиване и люшкане помага.
Оригваме я също. Тегленето тук (в Германия сме) в началото е всеки ден, сега 2 пъти в седмицата. Аз гледам да не се вторачвам, но ММ се притеснява, а и се радва на спокойствието и добрия сън след шишенце Sweat Smile. Но мисля че ще го убедя да пробваме пак само на кърма.

Спирате цеденето, заменяте го със слагане на бебето на гърда. Държите бебето на гърда постоянно, без да гледате часовник, като редувате гърдите. Давате да суче всеки път като поиска, дори и 30 минути да са минали от предното хранене. Не се вторачвате в постоянно теглене. Сигурна ли сте, че плаче само от глад, а не са замесени и колики?
По-професионално ще отговори консултанта в групата. Кураж и не се предавайте 😊

# 488
Здравейте, имам нужда от малко помощ. Simple Smile
Аз съм от майките, кърмили месец - два, няма да обяснявам цялата история, а направо се фокусирам върху проблема. Спирането на кърменето беше от смесено хранене към изцяло АМ, с прогресивно намаляваща кърма, докато стигнахме до 2, после до 1 кратко кърмене на ден. Отпуснати гърди без болки, бучки, червенини, усещане за пълнене и тн.
Около 10 юни за последно се кърмихме (тогава вече помпата изкарваше мижави капки, даже 5мл не събирах) и от тогава нищо - нито е излизал секрет, нито е имало болка/напрегнатост.
Обаче миналата саедмица ми се появи първо леко зачервяване със сърбеж, после сърбежът премина, обаче червеното остана, че и малко се разрастна. Намира се в основата на гърдата,  само там е леко по-топло, а не цялата гърда. Тя е отпусната и без болки. По-скоро е по-ъмночервено, отколкото алено или розовеещо. Днес ходих при личната (и педиатър) за ДК и тя огледа, пипна само мястото и каза , че за нея е кожен проблем - ухапване от паяк или друга твар и ми препоръча фенистил за няколко дни.
Обаче ходих и на ваксинация 2ра доза (за коронавирус) и питах и там, заради страничните ефекти - казаха, че има шанс да е мастит и ме хвърлиха в тъча.

Ясно е, че няма как да гадаете - ама аз като чета - за мастит има повечко симптоми, а и са минали 2 месеца от последното кърмене.  Ще отида на мамолог, но часовете са след седмица чак, та се налага да поизчакам.

Въпросите ми са 2: възможно ли е да е мастит след толкова време и върши ли работа преглед при специалист - ехография на млечни жлези, понеже нямат мамолог конкретно (Това ми казаха точно) защото там имат час за тази седмица. С ехограф ще се види ли ако има проблем (мастит, бучки, тн)

Не ме съдете много, доста под 30 съм и все още не съм ходила при такъв специалист.

# 489
Ехографското изследване е достатъчно показателно, ако има нещо ще искат и мамографска снимка, но се съмнявам.
Мастит не мисля, че е, защото при мастит има много висока температура и това е правило.
По описание мисля, че е кожен проблем, за което трябва да се иде на кожен лекар. По принцип имате ли кожни проблеми на други места? Нещо да сте сменяла от козметика, перилен преперат, материя на бельото. Все си мисля, че е някаква екзема, защото там отдолу се спарва повече, пък и сърбежа е характерен за кожен проблем.

# 490
За мастит се ходи при хирург, не при мамолог. Този червенина като я натиснете какво е усещането? Ако не е имало период с температура, дефинитивно не е мастит. Ехография на гърдите при неспециалист е абсолютно даване пари на вятъра, не го правете.

# 491
Благодаря за отговорите.
Само ще добавя, че при спиране на кърменето не съм пила хапчета за спиране на кърма, за това доста се притесних да не съм сгрешила там и да съм си докарала някоя беля, въпреки че съм изчела доста по темата.

Според личната при допир и виждане на живо също е кожен проблем. Надявам се, че все ще разпознае сериозен проблем.  Не съм имала дерматити до сега, но при ухапвания дори от комар имам огромни червенини и подутини дълго време.
Температура имах само деня след слагане на първата доза ваксина /преди 28 дни/, но тя си отмина. Не ми се вярва толкова да се е засякло. При допир няма усещане, като спре допира се получава пак лек сърбеж за кратко. Мисля, че е съвсем леко грапаво зачервяването, ама не мога да преценя напълно, понеже и без това там не ми е най-опънатата кожа на света, а и доста се вглъбих вече.

Благодаря за съвета за ехографията. Аз  се колебаех дали ще е достатъчно ифромативна, ако е от неспециалист и мислех да изчакам да минат 6м от спиране на кърмене преди да отида на мамолог.

Почнах да нанасям препоръчания фенистил и ще видя дали ще има някакво подобрение днес или ще търся специалист.

# 492
Не е мастит, някакъв дерматит е, щом има грапавина и сърбеж, спокойно 😉 дерматолог.

На мамолог след 6 месеца, да.

# 493
Благодаря!

# 494
Искам да попитам до кога е нормално г/д да има спонтанно изтичане на кърма от гърдите? С бебчо се кърмим кога успешно, кога не толкова вече два месеца, но изтичането продължава ежедневно между храненията. И още един въпрос - зърната ми са страшно чувствителни на студ - например от климатика или когато отворя хладилника, разранени са по връхчетата заради неправилното й засукване, което опитваме да коригираме в момента. Мога ли да облекча с нещо неприятните усещания от студеното? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт