Защо се разпада българското семейство?

• 24 315
  • 956
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Ако не си кажеш - предаде ме, как отсрещната страна да знае, че те е?
Кажи си на момента, не чакай за развода да  лееш горчилка.

# 151
  • София
Според мен причините са няколко. От една страна, в света, в който живеем, вече всеки може да си позволи да си хване чукалата и да се изнесе. Няма хорско мнение, няма нищо.
От друга страна, хората така биват възпитавани, че е по-важно да гледат себе си, отколкото другия. Възпитава се егоизъм и поставяне на собствените нужди през тези на другия. В брака двойката не се възприема като едно цяло, а като отделни личности и не прави компромис с това, което не се харесва.
С други думи, не искаме да се опитаме да поправим нещата, а търсим по-лесния начин - да сменим, да си тръгнем да избягаме. Отказваме да говорим, а само се сърдим. При най-малката трудност, бягаме.
Всичко това, което  написах по-горе, не  включва случаите, в които има насилие и зависимости, разбира се. Там ситуацията налага разделяне.
За съжаление много малко хора биват възпитани на семейни ценности, други пък са имали лош пример от детството. Истината е, че за да си щастлив и да е добре семейството, трябва да се бориш. Всеки ден и във всяка ситуация. С времето хората се променят, нещата се изхабяват, светът се развива. Но от нас зависи да съхраним това.

# 152
Да отглеждаш сам дете баща или майка си е точно за гордост, защото ти коства много повече сили и енергия, особено ако отглеждаш човек/личност, а не отбиваш номер. Тъй че от мен респект за всеки сам родител, успял да отгледа и най-вече възпита човек, а не някое лекенце.

Казвано е, казвано е. Това се опитвах да обясня – че някои хора толкоз си могат, какво като каже ок и после пак същото. То някои им се иска, ама не могат. Тогава нещата отиват на безнадеждност. Наливане от пусто в празно.

# 153
Според мен Norry има предвид криворазбраната представа за щастие и обстоятелството, че чувствата често са крайно преходни и нетрайни. Днес ти трепва от тоя, утре от оня и много хора не могат да разграничат кога има смисъл да се следват пеперудките и кога не.
Аз разбирам и този прочит. По принцип смятам, че много хора нямат никаква идея на кой свят са и какво искат. Проблемът е, че вездесъщият морал няма да ги оправи и да им заздрави семействата. Което прави темата малко безсмислена.

# 154
  • Агент под прикритие
Дали е отгледал човек или лекенце, си проличава доста след това. И за съжаление, статистиката за "продуктите" на подобни... кхм... семейства е прилично красноречива.

# 155
Стига де, самотните майки/бащи как ли отглеждат децата си..))

По-трудно. И с пъти по-голям риск за неблагоприятни последствия, като ранна бременност, неумение за създаване на семейна връзка, алкохолизъм и наркомания, асоциално и криминално поведение. В пъти по-голям риск. За психолоическите проблеми да не говорим.

А кои общества са болни?
Ти май беше емигрирал в Щатите. Сигурна съм знаеш, че щатското здраво общество ще те навре под кучата опашка, ако си прокламираш там силно патриархалните ценности.
Тези, които имат тежки социални проблеми, водещи до демографски такива.
Не съм емигрирал никъде, но съм живял на много места. В САЩ ще имам проблеми с ЛГБТ и феминистките радикали. Но мнението ми се споделя от мнозинството (вкл. от хомосексуални хора). Въпреки добре платената обратна пропаганда.

Имам близък приятел гей и съм сигурна, че ако има дете, ще си го гледа като писано яйчице. То ще има наистина всичко, а и е страшно мил и грижовен човек. Simple Smile
Което обаче не е достатъчно в сравнение със средно хетеросексуално семейство с двама родители.

Също бих допълнила, че моногамията не е естествено състояние на много хора
Но е най-добрия вариант за отглеждане на следващото поколение и оттам - за оцеляването на обществото.

# 156
  • София
Стига де, самотните майки/бащи как ли отглеждат децата си..))
... сякаш това е нещо, с което едва ли не да се гордее човек. Laughing

Съжалявам, но не мисля, че фигурата на биологичния баща е толкова жизнено належаща.
Такива разсъждения са нормални за жени, които смятат, че повече от един мъж може да ги накара да се чувстват по определен начин. Което принципно е вярно, но чудното е как с такива разсъждения някои правят семейства, след като очевидно им е все тая коя ще е мъжката фигура, ролята на баща и дали въобще ще има такава или не...

Явно заради гените Joy

Иначе аз и друг път съм го казвала, но ролята на бащата (мъжката фигура, третия) е много важна. Майката има по-скоро емоционално-обслужваща роля, съответно е по-важна в ранните години. Ролята на бащата е дисциплинираща, отделяща и изграждаща, съответно става все по-важен с израстването. Но такъв модел ми се струва рядкост. По-скоро имаме майки орлици, обслужващи отдавна несъществуващи нужди, и бащи-глезители, които бягат от отговорността и ролята на "лошия".

# 157
Феникс, ти на колко години си? Дете имаш ли? Айде, влево с тия заключения. Приемам тесногръдство, но да казваш кое било красноречиво, у вас.

# 158
  • София
Дали е отгледал човек или лекенце, си проличава доста след това. И за съжаление, статистиката за "продуктите" на подобни... кхм... семейства е прилично красноречива.

Да не смее човек и да умре, да не поАби семето на дятиту.

# 159
Според мен причините са няколко. От една страна, в света, в който живеем, вече всеки може да си позволи да си хване чукалата и да се изнесе. Няма хорско мнение, няма нищо.
Ми те доста баш за хорското мнение и се женят. Колкото по-старо поколение, толкова повече бракове за пред хората. После ох ко стана, морал няма.

Ежко, пак почваш пропаганда. Чий го дириш в САЩ тогава, а не в Пакистан?

# 160
  • Агент под прикритие
Феникс, ти на колко години си? Дете имаш ли? Айде, влево с тия заключения. Приемам тесногръдство, но да казваш кое било красноречиво, у вас.
Босилек, на колко години съм, няма значение. Дали имам дете или не, също.
Съвети и мнения относно това как да се направи и поддържа работещо семейство (ако приемем, че бих потърсил такива) приемам от хора, които са съумели да го направят, не от такива, които не са.
А статистиките обикновено са базирани на факти, не на лични мнения. Игнорирането на тези статистики си е чистата проба тесногръдие.
Така че... GTFO!

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 10:32 от Phoenix Wright

# 161
Ежко, някой да е казал, че приятелят гей, за който споменах, е сам?
Иначе другото, че родителите трябва да са двама, е точно. Затова и казах, че дори да си разделена с него, е грях да лишаваш дете от общуване с баща му. Той му е необходим.

# 162
  • София
Ми те доста баш за хорското мнение и се женят. Колкото по-старо поколение, толкова повече бракове за пред хората. После ох ко стана, морал няма.

Ежко, пак почваш пропаганда. Чий го дириш в САЩ тогава, а не в Пакистан?
Точно тях съм ги кръстила "изнасилени" бракове. Хубавото е, че:
– все повече такива се разпадат;
– все по-малко такива се създават.

# 163
... ролята на бащата (мъжката фигура, третия) е много важна. Майката има по-скоро емоционално-обслужваща роля, съответно е по-важна в ранните години.
И двете роли са много важни (но различни) до пълното съзряване на индивида. Иначе еволюцията нямаше да ги създаде различни.

Колкото по-старо поколение, толкова повече бракове за пред хората. После ох ко стана, морал няма.
Не заради хората, а заради децата. А "хората" просто налагат съответния морал, за да не живеят децата им сред много повече престъпници, наркомани и нарастващ брой проблемни семейства.

# 164
Айде първо някои моралисти да постигнат моногамия, че и дете, че и да го отгледат и направят човек, и тогава да говорят кое как в живота.

ПС. Имам колега гей с близначки от сурогатна майка, абсолютно убедена съм, че децата му получават любов, адекватна грижа, добро образование в по-голяма степен от тези на моногамна двойка в постоянни скандали за пари, алкохолизъм и Планета ТВ всяка вечер.

Общи условия

Активация на акаунт