Защо се разпада българското семейство?

• 24 333
  • 956
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Вие знаете ли бракоразводните книги в СГС от 53-та до 59-та какви са?
Тънки, тънки, по 100 листа на година.
Търсих бракоразводното дело на баба ми, та порових достатъчно.

# 271

Защото и в други страни малко се женят, но ако решат да имат деца, голямата част го правят. Т.е. в крайна сметка повече вярват в брака. Ето това би било по-интересно да се обсъди защо е толкова различно от съседите ни и всички на нашата географска ширина.

Имаше години, когато брака беше отживелица, но мисля, че нещата пак се обърнаха. Младите все по-често правят тази крачка.
Много от познатите ми в годините, които живяха на семейни начела с появата на детето отидоха и подписаха.

# 272
Не мисля, че бракът сам по себе си би променил бройката/процента на разпадащите се семейства.

# 273
Голяма грешка да си мисли, че щастието идва отвън. Щастието е субективно вътрешно усещане и ако днес слънцето ме прави щастлива, утре може да ме натъжава. И това си е от мен. Всеки да поеме отговорност за собственото си щастие, пък външните стимули винаги са добре дошли.

# 274
В последните три години, около мен се разбиха 4-ри семейства. Всички сме с 20 + години стаж. Всички заради изневяра, паралелна връзка.  Трима от тях съжаляват и им се иска да можеха да върнат времето назад. Те ми го казаха. Между тях има мъже и жени.

# 275
  • Paris, France
https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=1165

За последните 20 години пикът на разводите е бил през 2007г, с над 16 000 развода. За 2020г броят им е, за пръв път от десетилетия, под 10 000 и това въпреки КОВИД епидемията. Освен всеки да се е затворил с любовник и затова да е нямало конфликти 🥳. Намаляването на общото население не е съпоставимо с намаляването на разводите с над една трета, а и засяга предимно други възрастови групи.

Малкото разводи преди 60г са се дължали и на по-ниската продължителност на живота и възможността съпрузите да живеят разделени, но без да се развеждат. И досега някои пенсионери отиват да живеят на село, а жените им си седят в града. Много мъже работеха в Коми, в Либия, по кораби и се прибираха за 2-3 месеца годишно.... у родителите си 😇. Е, посещаваха и жената няколко пъти. Тогава са ходели, уж, да гледат болен родител.

От моите познати в България повечето живеят в брак или дълга връзка. Трета братовчедка, с разведена баба и майка е женена от 35 години, с почти 25 годишен син. Интересното е, че малкото братовчеди, които се разведоха са от семейства без нито един развод в предишните поколения. В рода имаме тройно и четворно повече разводи при поколението на родителите ми, като брой, но и като процент.

# 276
  • София
Много биха върнали времето и не биха гонили михаля. ма няма.
И тръпка не е равно на партньор 🤣
Не е било и няма да бъде.

# 277
  • София
Съдилищата НЕ работеха и дела НЕ се гледаха.

# 278
А ако помня добре и е истина, преди много години, развода в първите три години от сключването на брак не беше по взаимно съгласие..

# 279
  • Paris, France
Съдилищата НЕ работеха и дела НЕ се гледаха.

Добре, но през 2019 работеха и пак разводите са около 10 000 и по-малко от предишните години. Тенденцията е падане на брачност и съответно на бракоразводност.

И тук съдилищата не работеха, но броят молби за развод скочи двойно.

И тръпка не е равно на партньор 🤣
Не е било и няма да бъде.

Много от днешните тръпки стават съпрузи или партньори в бъдеще. То и сегашните съпрузи някога са били тръпка, но някой претръпнали и на бившата тръпка и пораснали рога 😇 муууууу.

# 280
Какво значение има дали едни отношения се разпадат след брак с развод или без брак съответно и без развод? Сега ще кажете материалното. Мен лично ако едни отношения умрат никакъв брак не би ме спрял.

# 281
Ако съдя по себе си - стигнах до брак едва с човек към когото имах някакви по-трайни намерения. Преди това съм имала връзки, очевидно са се разпаднали - по никакъв начин не бих сравнила тяхното разпадане с края на брак.

# 282
  • Paris, France
Какво значение има дали едни отношения се разпадат след брак с развод или без брак съответно и без развод? Сега ще кажете материалното. Мен лично ако едни отношения умрат никакъв брак не би ме спрял.

Няма значение. Има значение дали от връзката има общи деца, броят им, на каква възраст са и имат ли някакви особени нужди, които биха се повишили от разпадането на съжителството и/или изнасянето на единия.

Материалното е важно, много важно. Не е лесно да се справяш сам с два насрани материала 🥳........ в едностайна съборетина на село.

# 283
Той развода не е скъп. От решението да подадем молба до фактическия развод отне месец време. 
При мен беше любов, тогава не ми е минавало през мисълта, че може да съжителстваме по друг начин. Не, че не го правихме 5г. , но студенти айляк. Нямахме нищо..
Когато е на по-късен етап, има деца..не мислиш само за себе си и романтиката.. А често, когато се прекъсват отношения е грозно и не само между двама.

# 284
Ако съдя по себе си - стигнах до брак едва с човек към когото имах някакви по-трайни намерения. Преди това съм имала връзки, очевидно са се разпаднали - по никакъв начин не бих сравнила тяхното разпадане с края на брак.

Да де. Аз говоря за хората и връзките с трайни намерения. Не за другите.

Общи условия

Активация на акаунт