Защо се разпада българското семейство?

• 24 273
  • 956
  •   1
Отговори
# 780
И детето гледа, да не споменавам, че сигурно е сменял повече памперси от мен и е къпал повече.
Аз не се оплаквам (много) от моя, но като чета за сборния образ на българския мъж, който смята, че жена му е длъжна да върши домашната работа, понеже на него след години може да му се наложи да качи хладилник с асансьора, и ме хваща яд.

Иначе моят преди малко се беше амбицирал да прави пица - тестото от мен, пицата от него, - и я забравил във фурната. Сега нямаме пица. Иначе е пълен с идеи.

# 781
  • Paris, France
Хаха. Bon appétit! Все ще си спретнете хубав сандвич със салатка.  Аз затова си държа пиците да ги печа лично. Само дето поне 10 пъти ми е изключвал фурната, защото видял, че няма нищо вътре, а работи половин час. 100 пъти съм казала, че камъкът се загрява до 300° поне 45 минути. Другото е, че непрекъснато ме питаше защо увеличавам температурата а не я сложа на максимум от самото начало. - За да не се пукне камъка като предишните 3 😇.

Преди месеци ме пита това в торбата червен пипер ли е. Да, ясно, че не е зелен пипер. Наготвил гулаш. Съседката подскочи. Гадта сложила лют пипер в буркана за червен пипер и наготвила с него.

Обаче съм категорична, че мъжете трябва да опитат от всичко. Ако един ден се гътна, децата ще трябва да ядат сготвено от него, ще ги гледа, макар и не всеки ден. Няма как.

# 782
  • Варна
Ммм, докато бяхме млади (да кажем до към 40те) беше образец на мечтания мъж. Сетне взе на моменти да проявява ганьовски мераци, ама кой му връзва... Е, разменяли сме реплики, че да си наместим чарковете и да функционираме правилно сетне.
Думата ми е, не трябва да се връзваме винаги и за всичко на несъвършените.

# 783
  • София
Викате, що мъжете не помагали за домакинската работа, ама като помогнат, олеле малеле, как можа така да го свършиш, дай сега два часа да ходя след теб Smile Еми то не става така, трябва да се покаже, с търпение да се подходи, с разбиране, да го научиш. И ние да хванем някоя мъжка задача, няма от първия път да е идеално.

Ама те някои хитрушовци нарочно така замажат работата, та другия път жената да не ги и занимава JoyWink

# 784
  • France
Ще започна разговора връщайки се на първия пост по темата.
Замислям се напоследък за причините и за последствията от масовия разпад на българското семейство. Всяка втора тема тук е точно за това. И макар, за щастие около мен да е преобладаващо неразпадналото се все още семейство, в по-широкия ми кръг всички до един са потърпевши от разпада. Чудя се защо "навремето" не са се разпадали така браковете. Ясно, че са били заложници на общественото мнение, но това ли е всичко? Все си мисля, че не. Все си мисля, че тогава личното щастие не е било на такъв пиедестал като днес и, че някак си хората са били по-търпеливи, мъчили са се да поправят нещата вместо да ги напускат. Какви мислите, че са причините днес всяко второ, да не кажа всяко семейство да се разпада? Вярвате ли, че те са достатъчно сериозни? Днес като мантра някак си егоистично тръбим, че всеки има право на щастие и при най-малката трудност или дори без трудност, решаваме, че не сме щастливи, че искаме нещо друго и просто обръщаме страницата. Резонно или не? Какви смятате трябва да бъдат резонните причини за развод? Вярвате ли в мантрата, че за децата е по-добре с разделени родители отколкото с "нещастни"-(какво ли значи това)? И мислите ли, че целият този разпад не допринася за разпада ни като общество и ценности ?
Много хаотично нахвърлях всичко но толкова много неща са свързани с това, че със сигурност съм пропуснала нещо.
Да, разводите се случват при 50% от браковете. В големите градове този брой стига и до ⅔. Това е едно напълно нормално следствие на днешната индивидуална свобода. Няма нито религиозни, нито законови, нито дори финансови пречки за това. И това е чудесно! Радвам се, че ММ е с мен само защото ме обича, не защото обществото го налага.
Питам се обаче, какво има Нори под "достатъчно сериозни" причини. Нори, няма как да знаеш дали са сериозни или не, защото не си им в чаршафите на хората. А и за едни сериозна причина е едно, за други - друго. И когато една раздяла е факт, зад клишето "несъответствие в интересите" може да се крият много неща. Различно либидо, адикции, трети човек... не всички искат да оповестяват личните причини на всеослушание. Когато си инвестирал в една връзка (време, емоции, финанси), когато има и деца, общи пасиви и активи, никога, ама НИКОГА не е лесно да напуснеш. Дори и едно работно място не се напуска от днес за утре. За да бъде взето това решение означава, че няма друг начин. И аз приветствам всеки, който е имал смелостта да се бори за щастието си. Светът щеше да е едно много по-добро място ако имаше по-малко нещастни и фрустрирани мъже и жени.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 19:48 от Philomena

# 785
С жената сме се разбрали, че кухнята и гаража са с визи, а любимите тенджери и инструменти са табу 😀

# 786
Би трябвало семейството да носи щастие и да не е само развода повод за радост, ама... явно действителността е друга Simple Smile

# 787
Очакванията, очакванията са препъникамъкът. Разбира се, има фундамент, който не бива да се коментира изобщо, останалото да напасвания. Но кой на 20г., мисли за фундамент? Морето е до колене, слънцето се гледа през розовите очила.

# 788
  • France
От друга страна ако не очакваш любов, разбиране и нежност, за какво ти е да влизаш във връзка. За брак да не говорим.

# 789
С жената сме се разбрали, че кухнята и гаража са с визи, а любимите тенджери и инструменти са табу 😀
Така беше някога в дома на родителите ми. Така и не можех да си обясня защо крехката и нежна жена трябва да заета всекидневно с какво ли не, без почивен ден и час, а силният мъж от дъжд на вятър, когато се счупи нещо. И от задълженията си избирах "мъжките" Simple Smile категорично отказах да се включвам в каквото и да е домакинско. И не съм го направила с цел да се съревновавам с мъжете, а защото искам да ми е по-леко. И така беше. Да изхвърля боклука, да измия колата веднъж в седмицата и да се включа в някои ремонтни дейности (веднъж на няколко години) ми отнемаше пъти по-малко усилия и време, в сравнение с всекидневно чистене, готвене, пране и гладене.

Също си обещах, че няма да създам семейство с мъж, който услужливо слага всичко на гърба на гърба ми. Някой ще каже, това са битовизми, ами такива са, но защо пък аз да ги отнасям? Та това за мен е една от основните причини за разпадане на семейството. Човек търпи, търпи и му писва. Разбира се, има и други, не твърдя, че е единствената, но и натрупаното напрежение и умора избива в друга причина, така че не се знае дали не лежи в основата и на някоя от останалите.

Скучно ми е да съм домакиня, искам интересна работа и искам след това и аз да имам свободно време, в което да си почина. Съвсем човешки нужди, нищо повече.

П.П. Баща ми вече не следва следва онези принципи, донякъде и примерът на моето семейство помогна за промяната, предполагам.

Последна редакция: нд, 13 юни 2021, 19:13 от Не се сърди, човече

# 790
Семейството се състои от двама. С годините човек се сблъсква с толкова различни проблеми и ситуации, че шансовете за отдалечаване на тези двама един от друг са доста. И повечето семейства не издържат.

# 791
Любов и разбиране са горен пласт на фундамента.
От друга страна ако не очакваш любов, разбиране и нежност, за какво ти е да влизаш във връзка. За брак да не говорим.

# 792
Аз обичам баланса, а също така смятам, че един ден може и да ми се наложи да нося всичко на гърба си сама, но то ще е защото съм сама.  С друг до мене не се гърбя.  Лентяй, залепен за дивана, щото му свършило работното време и два дни няма да изтрая.

# 793
  • София
Влачат жените, влачат и деца и мъжове на гърбовете си и не го правят на въпрос, докато не им прекипи.
Ако̀ не носят хладилници.

# 794
Това е само докато им прекипи. На някои. ДРуги си трошат нервите, краката и ръцете, трети вярват, че на дивана пръцка Негово Величество и докрая го подавят. Какво беше там за силния пол??? Grinning
Аз, за такива кекавци, дето смятат, че една работа им идва премного,  а на жената две са й малко само мога да благодаря на Господ, че ми е втъкнал да не харесвам органически.

Общи условия

Активация на акаунт