Домакиня в 21 век?

• 31 189
  • 1 175
  •   1
Отговори
# 120
Служителството изисква едни компропмиси, домакинството - други. Няма как да се сравняват. Пак всичко опира до парите. За мен поне.

Живея в реалния свят, всичките ми истински заможни приятелки работят. Наистина всички. Две от тях
са омъжени за мнооого богати мъже. И все пак всяка има бизнес и работи. Не щат вкъщи.

# 121
Скрит текст:

Щом за тях е ОК, какво начение има, че комшията смята за нередно?

Ами чудя се дали е възможно да е ок, включително здравословно, за човек - мъж или жена, да влага цялата си енергия другаде и

В същото време доколкото разбирам смяташ за нормално мъжът ти да няма време за книга, не виждаш нищо нередно.

Може и така да си я кефи жената, може и да го прави по инерция или защото си мисли, че така трябва, защото примерно нашите майки са го правили... Живяла съм и в двата варианта, ако някой ми беше насочил вниманието към това по-рано, нямаше да се разсърди.
Мъжът ми си прави свой бизнес, той му отнема огромна част от времето, и не няма време да чете Пруст, има време за развлекателна литература, както и болшинството работещи - нещо разтоварващо. Надали и вие имате време, ако ходите на работа и гледате деца, да се насладите на "по
Разбирам мъжът ти да не е четящ, но да се радваш, че се изгърбва от работа и няма как да чете книжката ти...

Както повечето хора се опитваш да омаловажиш чуждия избор като питаш дали е редно тя да живее така - в случая на някаква жена, която работела, вместо да прави като теб. Много вероятно е тя да ти отвърне със същия присмех и обезценяване на твоето ежедневие. Тесни хоризонти, какво да се прави. Трудно е да се приеме, че има хора, които живеят добре по техния начин.

Явно темата е "болна", доста остро реагираш, и то от името на някой, който не познаваш .  Присмех със сигурност няма, загриженост - да. Работеща или домакиня, въпрос на здраве е човек да създава време за себе си.И защото аз самата съм била в такава позиция в продължение на години - коментирам, от най добри чувства...
А че мъжът ми работи здраво и няма време за друго - това също е негов избор, желае да се развива в тази насока и ги подкрепям, поемайки грижата за семейството ни, както и той ме подкрепя да се развивам в посока, различна от работа за пари.

# 122
Ако жената си има доходи, поработила е яко и вече не й се налага да работи е друго. Обаче жена, издържана от мъжа си да се надува и показва неуважение и превъзходство към работещите жени, това не го приемам. Да спомена само, че и на работещите жени мъжете им работят, в повечето случаи.

# 123
  • София
Скрит текст:
Домакинята може ли да си позволи да си хване шапката и да каже - Връщам се след 5 дни?

Като работеща не можех. Заради работата.
Сега мога.
Както казах, предстоят ми 2,5 месеца на морето. Това никога дори не съм си го представяла, че може да ми се случи, докато работех.
Не се брои, защото ще си с децата Grinning .

Нормално е, след като човек има деца. Но пък можех да съм без децата в някой офис, а те вкъщи сами.
Всъщност, ние редовно пътуваме без тях (съобразявам се отново, но с програмата на съпруга ми, защото не ме влече да пътувам сама), както и пътувам с големите дъщери (съобразяването ми е с тяхната програма тогава).
Ако съм искала да дивея сама, нямаше да създам семейство. Никой не ме е насилил и не вярвам работещите да си зарязват с лека ръка децата и семейството, защото като работеща не ми се е случвало никога.
Доколкото разбрах темата не е за работеща жена без семейство, деца и ангажименти срещу домакинята с деца. Нали говорехме за жени със семейство и в двата случая?!
И се брои, защото на морето децата ще са на свободна програма и в 80% от времето ще са с бабите си, пралеля си, братовчедите си или с каките си и аз няма да имам ангажимент (в един момент по роднински се обзаведохме с морски жилища). Даже ако ги видя ще е добре.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 15:45 от Fever Ray

# 124
Ами чудя се дали е възможно да е ок, включително здравословно, за човек - мъж или жена, да влага цялата си енергия другаде и да няма дори и един час за себе си, камо ли за децата си
Ами според мен не. Както не е здравословно и да я влага само в ролята на домакиня.

# 125
Скрит текст:
Скрит текст:

Щом за тях е ОК, какво начение има, че комшията смята за нередно?

Ами чудя се дали е възможно да е ок, включително здравословно, за човек - мъж или жена, да влага цялата си енергия другаде и

В същото време доколкото разбирам смяташ за нормално мъжът ти да няма време за книга, не виждаш нищо нередно.

Може и така да си я кефи жената, може и да го прави по инерция или защото си мисли, че така трябва, защото примерно нашите майки са го правили... Живяла съм и в двата варианта, ако някой ми беше насочил вниманието към това по-рано, нямаше да се разсърди.
Мъжът ми си прави свой бизнес, той му отнема огромна част от времето, и не няма време да чете Пруст, има време за развлекателна литература, както и болшинството работещи - нещо разтоварващо. Надали и вие имате време, ако ходите на работа и гледате деца, да се насладите на "по
Разбирам мъжът ти да не е четящ, но да се радваш, че се изгърбва от работа и няма как да чете книжката ти...

Както повечето хора се опитваш да омаловажиш чуждия избор като питаш дали е редно тя да живее така - в случая на някаква жена, която работела, вместо да прави като теб. Много вероятно е тя да ти отвърне със същия присмех и обезценяване на твоето ежедневие. Тесни хоризонти, какво да се прави. Трудно е да се приеме, че има хора, които живеят добре по техния начин.
Явно темата е "болна", доста остро реагираш, и то от името на някой, който не познаваш . 

Simple Smile Задължителното омаловажаване "ах, тази тема ти е болна, но аз не съм виновна", когато вече няма какво да кажеш по темата.
Не, не ми е болна. Затова и не аз съм пуснала тема от загриженост към непознатите работещи жени, които не правят като мен.
Не се напъвам да обяснявам колко правилен е моят начин и да питам дали другите жени живеят правилно или се разболяват с различен житейски избор.

Като човек без никакви комплекси на тема работеща\неработеща жена ти казвам, че доволните от избора си хора си живеят живота и не се подкачат от изказвания като "домакинята е скучна и затъпяла", "работещата е обезличена и изтормозена" и т.н.

Wink Човек трябва да се научи да живее в мир със собствения си избор. Като омаловажи чуждия, не печели нищо.
И ако може - но това явно не всеки го умее, - да не слага етикети "правилно\неправилно" на избора на хора, които не познава.

# 126
  • София
Wink Човек трябва да се научи да живее в мир със собствения си избор. Като омаловажи чуждия, не печели нищо.
И ако може - но това явно не всеки го умее, - да не слага етикети "правилно\неправилно" на избора на хора, които не познава.

Напълно подкрепям! На това му се казва "широкоскроен човек" - който е готов да приеме чуждия начин на живот, дори и той да е пълна противоположност на неговия собствен. Лошото, обаче е че много хора се определят, като такива, но реално не приемат нищо извън техните собствени стандарти и рамки.

# 127
  • Terra incognita
.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 23:21 от VickyTaylor

# 128
Човек трябва да се научи да живее в мир със собствения си избор. Като омаловажи чуждия, не печели нищо.
Абсолютно. Всеки човек е различен и има различни представи за живота.
За мен всяка роля, независимо дали е на дете (спрямо родителите ни), приятел, съпруг/а, колега, родител, домакин, съсед и т.н. ми носи различен опит и различно удовлетворение, съответно и ме обогатява по съвсем различен начин. Но ако някой се чувства добре и иска да живее на изолирано място или пък да няма деца, да не е част от двойка, да не работи и т.н., не виждам защо не. Аз съм си избрала тези, които ми харесват и неговият избор не ме засяга. Не се обиждам от аргументите на отсрещната страна, те си важат за нея. Както и моите мотиви не би трябвало да жегват човек, който е доволен и уверен в избора си.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 16:16 от Не се сърди, човече

# 129
Fever Ray, Вие имате бизнес, не сте домакиня. Всички си вършим домакинска работа, без значение на колко часа работим. А когато човек може да си позволи да печели пари докато не работи, той не е домакиня. По принцип това е идеята - парите да работят за човека, а не той за тях. Всеки успешен човек, освен повече пари, иска и повече време за себе си. Въпреки това, ако бях на Ваше място, щях да работя, но много по-малко, както сте и започнала. Дори сега като съм в майчинство си чета мейлите от работа, зная какво прави екипът, до къде сме стигнали, ходя от време на време в офиса и провеждам интервюта. Много ми харесва сутринта да провеждам интервю, а следобед да бутам количката из парковете. Тези неща се случват от втората седмица.

# 130
  • София
Fever, не скачай така, на шега го казах.
Второ, коментарите тръгнаха от Горджъс, че като си на работа - можеш да метнеш молба за отпуск и да си биеш камшика,  като си вкъщи - не можеш.

# 131
  • София
За мен домакиня е жена, която се грижи за домът изцяло - менажира времево всичко, менажира финансите, прави планове за почивки, прави списъкът за пазар, запазва часове за доктори и тн. Може и да не чисти - ако стигат парите, да си наеме и чистачка. Яденето да поръчва отвън.
Божеее, па аз съм била домакиня, без да знам. 😃

Предпочитам да съм работеща жена. Засега.

# 132
Никога съм нямала потребност да зарежа семейството и децата и да отида с приятелки за няколко дни някъде. Абсурдно ми е. Семейството ми е най- важно. С приятелка мога да пия някъде нещо за 1 час, колкото да се впишат в добрия тон.

# 133
  • София
Fever Ray, Вие имате бизнес, не сте домакиня. Всички си вършим домакинска работа, без значение на колко часа работим. А когато човек може да си позволи да печели пари докато не работи, той не е домакиня. По принцип това е идеята - парите да работят за човека, а не той за тях. Всеки успешен човек, освен повече пари, иска и повече време за себе си. Въпреки това, ако бях на Ваше място, щях да работя, но много по-малко, както сте и започнала. Дори сега като съм в майчинство си чета мейлите от работа, зная какво прави екипът, до къде сме стигнали, ходя от време на време в офиса и провеждам интервюта. Много ми харесва сутринта да провеждам интервю, а следобед да бутам количката из парковете. Тези неща се случват от втората седмица.

Нямаме бизнес. Имаме семейна кантора. Аз получавам и един малък наем, който си е само за личните ми нужди, но в момента не работя и една минута. Не броя това да помогна на съпруга ми с идея или коментар. Не съм кариеристка. Обикновен юрисконсулт съм. Съпругът ми е движещата сила в кантората ни. Той и брат му са адвокати, те са "лицата" ни и са тези, които работят, когато имат ангажименти и за които работят имената им.
Сега ми харесва да не работя. Тикала съм количкИ 4 пъти, четейки документация или пишейки становища и подобни. Изобщо не ме влече вече. Започнах да работя на 20 г. и много ми се работеше. Големите ми деца минаха вече тази възраст. Сега съм на 46. Наработих се. Предпочитам да изляза да тичам в парка сутрин, а следобед да изпия едно кафе с приятелка, докато малките се приберат. Дори планира(х)ме още едно дете, но май се оказа, че сме позакъснели физически.

# 134
Толкова съм изморена в момента, че ролята на домакиня би ми се отразила добре,но..
В същото време стоенето в къщи в бездействие, защото колкото и да ме мързи апартамента би светнал за седмица, ще ми се отрази депресивно. Аз и отпуските си обичам да планувам в изживявания до последния ден.
Харесвам работата си и колкото и да не съм приказлива..общуването с хората, динамиката ме зареждат.

Общи условия

Активация на акаунт