Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са изискванията за записване в шофьорски курс и какво включва той?
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка или при подаване за такава след успешно полагане на изпит?
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са изискванията за записване в шофьорски курс и какво включва той?
За да се запишете в шофьорски курс, трябва да сте навършили 17 години и 9 месеца, да представите диплома и копие за завършен минимум основно образование, лична карта и копие, снимка паспортна форма. Записването изисква попълване на формуляр и плащане на такси. Необходими са основни документи като лична карта и медицинско удостоверение. Курсът се състои от теоретични лекции, обикновено провеждани в събота и неделя, последвани от практическа част с инструктор. Препоръчително е да се подготвите предварително за теорията, тъй като изпитите често включват въпроси от учебния материал.
-
Какви документи са необходими за получаване на шофьорска книжка или при подаване за такава след успешно полагане на изпит?
Необходимите документи за получаване на шофьорска книжка включват валиден документ за самоличност, диплома за минимум основно образование (оригинал и копие), удостоверение за завършен курс по първа помощ от БЧК (оригинал и копие), медицинско свидетелство и документ, потвърждаващ платена такса. При подаване на документи за издаване на шофьорска книжка след успешно положен изпит е необходимо да се предоставят следните: медицинско удостоверение, удостоверение от БЧК, диплома за завършен 12 клас и лична карта. Снимка за книжката обикновено е на място в КАТ, но е важно личната карта да е актуална.
-
Какви са разликите между вътрешния и външния шофьорски изпит?
-
Какво представлява курсът на БЧК и какви са възможностите за участие в него в София?
-
Какво е БЧК и колко време отнема?

Сърдеше се, че не паркирам по начина, по който той ми казва, а както ме е научил инструктора. Мръщеше вежди, че държа волана, когато го въртя с лявата ръка, а дясната ми е на скоростния лост. Трябвало както той ми бил показвал - да опра длан върху него и само с натист да въртя. Абсолютна малоумна история. Моята единствена цел беше да подкарам автомобила от точка А до точка Б без да ударя никого и нищо и без да създавам стресови ситуации на пътя за мен и за останалите. И така след няколко карания с него, през които ми идваше да си хвърля книжката, започнах да карам само със сина си. Тогава беше още ученик, нямаше книжка. Но го возех и ми помагаше усещането, че не съм сама. Например, ако се забутам в някоя теснотия, да излезе от колата и да ме навигира как да изляза. Не се е стигало до там, но много ми помагаше по някакъв начин присъстивето му в колата.