Лека и безаварийна на тези, които карат ШОФЬОРСКИТЕ - 14

• 71 101
  • 764
  •   1
Отговори
# 750
За мласи шофьори при нас е задължително да имат стикер на задното стъкло L до навършване на 1 година от вземането на книжката. Това помага определено, съобразяване има от страна на всички водачи.
Първите си км като млад водац дъщеря ми навъртя с мен или баща си в колата. Установихме грешки, които допускаше, отработи някои маневри( паркингът ни е странен и труден, ако не си свикнал) и придоби увереност. Скоро пътуваха с баща си на дълъг път, навъртя и над 500 км по магистрала и междуградски пътища.

Моя изпитващ ми каза, че първите 2000 км. задължително се карат с опитен шофьор до теб. Nerd

# 751
Още на първата седмица след курса и вземането на книжка започнах да карам сама. Това е единственият за мен начин да се свикне с движението. Не разбирам хората, които минават курс, вземат книжка и след това не карат с години. Обичам да карам, за мен не е стрес, но определено си е нужно внимание и изострени сетива. Карам може би 9 години. Всеки го е страх в началото, с времето се придобива опит, а единственият начин да придобиеш опит е да шофираш.

# 752
Още на първата седмица след курса и вземането на книжка започнах да карам сама. Това е единственият за мен начин да се свикне с движението. Не разбирам хората, които минават курс, вземат книжка и след това не карат с години. Обичам да карам, за мен не е стрес, но определено си е нужно внимание и изострени сетива. Карам може би 9 години. Всеки го е страх в началото, с времето се придобива опит, а единственият начин да придобиеш опит е да шофираш.

И аз съм на същото мнение, но пак зависи от много неща, например от това дали караш детето (децата) си. В такъв случай е по-разумно, в началото да си с придружител. Освен това, голям фактор е дали караш в малък град или в столицата. Rolling Eyes

Друг вариант е, в началото да караш сам, но по познат маршрут, който увеличаваш и променяш с времето, за да свикнеш с движението и с усещането да си сам в колата. Nerd

# 753
Или през почивните дни когато няма толкова хора. Съботно Неделните шофьори

# 754
Относно това да има опитен шофьор до теб - аз карах с приятеля ми, баща ми и брат ми. Ами скъсаха ми нервите и тримата. Всеки си има стил на шофиране кога да се престоява, по какъв маршрут да избира да минава, колко бързо да се включва в движение, та даже и при какви обороти да сменям скоростите. Или "настисни газта да минеш" на зелен светофар и "залепи се за този отпред при тръгване" в задръстване и преди светофара. Още: "не прави ластик с този пред теб", когато аз карам с 50 км в ограничението, "никой не кара в ограничението, защото задръства движението". Нямаше сила, която да ги накара да вдянат, че аз не се чувствах комфортно да ги правя тези неща. Като млад шофьор концепцията ми беше да си карам в лентата, в ограничението и да правя възможно най- малко маневри.

И реакциите им не са реакциите на инструктора, който знае как да обясни и как да те коригира. Веднъж баща ми до рев ме докара и исках да го свалям от колата по средата на Цариградско. Мерси, шофирането сама ми е по-малко стресово и объркващо от шофирането с опитен водач.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 16:13 от Rebel Rebel (innasn)

# 755
  • 1st floor
Абсолютно подрекпям! Повечето стари шофьори ще ти скъсат нервите. С ММ бяхме пред развод - караше ме да изпреварвам при някакви ситуации, в които аз не бях сигурна и не исках да рискувам, друг път, когато поемах някакъв супер незначителен риск, ми крещеше в колата и аз наистина веднъж спрях на едно кръстовище със светофар и му казах да слиза веднага! Не се стигна до слизане, но млъкна за пет минути! Grin Сърдеше се, че не паркирам по начина, по който той ми казва, а както ме е научил инструктора. Мръщеше вежди, че държа волана, когато го въртя с лявата ръка, а дясната ми е на скоростния лост. Трябвало както той ми бил показвал - да опра длан върху него и само с натист да въртя. Абсолютна малоумна история. Моята единствена цел беше да подкарам автомобила от точка А до точка Б без да ударя никого и нищо и без да създавам стресови ситуации на пътя за мен и за останалите. И така след няколко карания с него, през които ми идваше да си хвърля книжката, започнах да карам само със сина си. Тогава беше още ученик, нямаше книжка. Но го возех и ми помагаше усещането, че не съм сама. Например, ако се забутам в някоя теснотия, да излезе от колата и да ме навигира как да изляза. Не се е стигало до там, но много ми помагаше по някакъв начин присъстивето му в колата.

# 756
Не съм в София, карам в областен град. Децата започнах да карам постепенно. В началото се притеснявах и имаше може би месец период, в който отказвах да са с мен в колата.
Иначе с мм и аз имах подобни случки. Единият път му казах, че чудесно се справям в колата и без него, не блъскам хора и коли по пътя и никой не ме блъска мен, така че нямам нужда да ми дудне. Слязох от колата и му обясних, че повече с него в колата няма да карам. Оттогава не ми прави забележки.

# 757
Като ви чета коментарите, направо се радвам, че моя мъж не е такъв невротик и ми обяснява спокойно, всичко за което съм се допитала до него.
Всъщност аз така разбирам функцията на "асистента" при шофирането, да се обажда, само ако аз го питам нещо конкретно, как да постъпя и да ми даде съвет, а не да се намесва в шофирането ми. Камо ли да ми повишава тон...

# 758
Здравейте,

Изчетох предходните теми, тъй като съм в търсене на инструктор. За всички има разнопосочни мнения - Росен 85 (Христов), Владимир...
Ще съм благодарна, ако може да ми препоръчате инструктор. На 33 години съм и имам driving anxiety.

Поздрави,
🌞

# 759
  • Варна - Черна гора
Здравейте,

Изчетох предходните теми, тъй като съм в търсене на инструктор. За всички има разнопосочни мнения - Росен 85 (Христов), Владимир...
Ще съм благодарна, ако може да ми препоръчате инструктор. На 33 години съм и имам driving anxiety.

Поздрави,
🌞

За Варна препоръчвам Димитър Костов. Изключително спокоен, обяснява и в края на часа прави анализ на допуснатите грешки.

# 760
Здравейте,

Поздрави,
🌞
В кой град сте?

# 761
Здравейте,

Поздрави,
🌞

Мога да Ви препоръчам за гр. София Nerd

# 762
Здравейте, търся за София. Живея в центъра (НДК), но доколкото прочетох, относно кормуването инструкторите нямат проблем да взимат с кола от мястото, където лицето живее/работи.

В противен случай, ще мога главно уикендите и вечерите след 17-18 ч.

Здравейте,

Поздрави,
🌞
В кой град сте?
Здравейте,

Поздрави,
🌞
В кой град сте?

# 763
Христо Цанков, има и youtube канал, към автошкола "Рулан"

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063771721123

https://www.youtube.com/@HristoTsankov/videos

Станислав Яланджийски, към автошкола "Тотов"

https://www.facebook.com/profile.php?id=100054277670887

Има и една дама, но при нея няма места за месеци напред (освен, ако случайно не се освободи нещо..)

https://www.facebook.com/DrivingInstructorMihaelaAngelova

# 764

Общи условия

Активация на акаунт