Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 398
  • 778
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Тикълсче,абсолютно разбирам позволеното 60 дни отлагане. И аз ще пусна моето момченце около октомври/ноември на частна ясла,за да е макар и с мъничко по-голям. Ама да залее група с въпроси,хора да отделят време да обясняват и накрая с ясно съзнание,че иска септември 2023 година да пусне детето си,да ощети детенце,което се нуждае в момента....и нагло да го плясне пред очите на стотици разочаровани,за мен е безобразие.

# 721
За такова отлагане съм съгласна, че е недопустимо и дано да няма вратички, а мястото да се освободи за детенце, което реално ще го ползва. Отлагането, за което аз говоря е заради поредната недомислица на системата. Sad

# 722
Съжалявам за всички, които се чувстват по моя начин...отново...за пореден път...това с отлаганките ще го прескоча, че съм яко на метлата и имам нулев толеранс-н-у-л-е-в...даже и не искам да гледам тъпите им машинации с номерата, щото ми се повръща и не ми останаха думи за обиди вече...това безсилие...тази безтегловност...дано всички тия, които си играят със семействата на хората, да я изпитат на куб.

# 723
  • Sofia
И ние пак не сме приети. Това си е направо гавра! И като прочета във фейса пост на някоя мама "как да запазя мястото, но да не тръгва детенце" направо побеснявам. На фона на този недостиг е потресаващо.
Това от години е така, и аз побеснявам. А толкова лесно може да се разреши този проблем. Над някакъв процент непосещаемост - мястото се освобождава и точка.

# 724
И ние пак не сме приети. Това си е направо гавра! И като прочета във фейса пост на някоя мама "как да запазя мястото, но да не тръгва детенце" направо побеснявам. На фона на този недостиг е потресаващо.
Това от години е така, и аз побеснявам. А толкова лесно може да се разреши този проблем. Над някакъв процент непосещаемост - мястото се освобождава и точка.
А какво става с децата, които боледуват постоянно?

# 725
  • Sofia
А какво става с децата, които боледуват постоянно?
Ще имат протокол от лекарска комисия. Аз за 13 години в детските градини съм виждала единични такива случаи. Това дали детето е болно реално го решава майката, която понякога лек прозрачен секрет я кара да си държи детето седмици вкъщи.
Ако случайно детето е толкова болнаво и постоянно се налага да отсъства - ами защо да заема място?
Не ме разбирай грешно - просто всички постоянно и системно злоупотребяват.
В нашата градина едно детенце беше спряно от градина, защото майка му забременя и я е страх да не и донесе нещо…еми после и бебето ще се роди..пак същите опасения. Не може така. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.

# 726
И моето дете не е прието, но не смея да се оплача, защото миналата година го изтеглиха на текущо класиране при шанс 1/92 и де факто си посещава ясла. Просто искам да го преместя до нас, а не през квартал и половина. Аз съм съгласна с Тикълсчето, че принципно трябва да има две класирания и няколко тръгвания, но да речем, че тоя въпрос е решен с текущите класирания. За текущи класирания обаче места няма.
Но това за отсъствията е безумно. Принципно правилно, но безумно. Синът ми откакто ходи, всеки месец има поне една седмица с мораксела вкъщи. Всички знаем, че първа яслена при повечето деца е така, отсъствията са доста по болест. По-скоро в момента знам, че детето трябва да има поне един ден в ясла, за да се отлага с медицински бележки, а това значи, че майката трябва да е на работа. Предвид 40-те дни болничен, това значи ли, че тези майки напускат заради едното отлагане?

# 727
  • Sofia
Една седмица отсъствия нищо не е. Но да е било един ден в месеца - айде стига глупости. На всички им е ясно какво се прави, но се изискват усилия да се прекрати.
Моракселата си е градинска бактерия. Върне ли се в градината - пак се появява. Повечето педиатри не я лекуват освен ако няма клинична картина - температура, отпадналост..
Като за всичко останало и за това е добре да се види как се случват нещата в развитите държави.

# 728
Аз пък мисля, че са единични случаи децата, които не боледуват, моята е постоянно болна, по две -три седмици след два дни на ясла. И не, не са бистри сополи, а са дни с 39+ температура, отит, болки. За мен болнични, недоспиване, бял кичур в косата и тн. Аз съм от тия, които не пускат детето да ходи, поради тези причини. А заради такива като вас, които пускат детето с "бистри" сополи, моето дете не може да се социализира.
И ок, като давате такива идеи детето да се изключва при определен брой отсъствия, аз за пореден път ще дам идеята хора, които имат поне двадесет години жителство в София да са с предимство, защото през тези години са плащали данъци в общината и е нормално това да им се отплати след време.

# 729
Всеки голям европейски град има недостиг на градини. Може би не колкото тук, но го има. По-скоро трябва да се мисли за алтернативите , частните градини да не извиват ръце с непосилни суми. Моя състудентка ми каза, че в Атина таксата е макс 400 евро, на техния стандарт. На нашия стигат до 1500.

# 730
Истината е, че най-големият проблем е липсата на места. Всичко останало е следствие от това. Ако има места щом детето навърши една, две три годинки го пускаш на ясла/градина и майката спокойно тръгва на работа. Обаче, за всичките тези години едно голямо нищо, родители притиснати в ъгъла, които трябва да се лишават и да търсят скъпоплатени алтернативи. И пак обвързаността на градините с платените данъци, разбирам, че децата не са виновни за некоректните си родители, но държавните ДЗ се издържат именно с данъците...
Като цяло смятам, че Фандъкова има милион причини да си подаде оставката, но не намирам нито една причина, която е накарало стотици хиляда да гласуват за нея...

# 731
  • София
И в Австрия частните са по-евтини от нашите… Отлагането особено в 1гр яслена има смисъл за родените на края на годината най-много. Ние имахме късмет (вярно на ЧДЯ беше, че не се класира хич), но е роден януари… Ако беше декември, не знам какво щяхме да правим.

# 732
  • Sofia
Аз пък мисля, че са единични случаи децата, които не боледуват, моята е постоянно болна, по две -три седмици след два дни на ясла. И не, не са бистри сополи, а са дни с 39+ температура, отит, болки. За мен болнични, недоспиване, бял кичур в косата и тн. Аз съм от тия, които не пускат детето да ходи, поради тези причини. А заради такива като вас, които пускат детето с "бистри" сополи, моето дете не може да се социализира.
И ок, като давате такива идеи детето да се изключва при определен брой отсъствия, аз за пореден път ще дам идеята хора, които имат поне двадесет години жителство в София да са с предимство, защото през тези години са плащали данъци в общината и е нормално това да им се отплати след време.
Защо не освободите място тогава? Какъв е смисълът - Вашето дете все е вкъщи, друго няма възможност да ходи.
И не, не си пускам детето с бистри сополи 😉 От късметлиите сме явно.

# 733
Ма чакайте, това, че двтето боледува често, означава ли, че трябва да си седи вкъщи? А тоя имунитет как да го гради тогаз? Дори не включвам другите фактори тук.
Съгласна съм с много от предложенията тук. Например да се урегулират таксите на ЧДЯ и ЧДГ. Да се дотира по някакъв начин. Изобщо да бъдат финансирани от държавата и общината всякакви алтернативи на отглеждане на малки деца.

# 734
  • Sofia
Ако отсъства всеки месец по 20 дни - за мен означава, че трябва да си стои вкъщи, да. То си е мъка - нито детето се социализира, нито майката работи, нито друго дете има възможност да ходи.

Общи условия

Активация на акаунт