Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 46 842
  • 778
  •   1
Отговори
# 735
Аз да питам любителите на идеята за "жителство" и "чиста столична раса" как ги виждат нещата с предимството? Точки за всеки родител ли? Или само ако и двамата родители са родени на жълтите павета? Изобщо, разбирам ви недоволството, и аз 3 години плащах частна ясла и градина, но хайде стига вече. Живеем в столица. По цял свят столицата има различна динамика от останалите градове. Административните неуредици са гадни, шикалкавенето на дребно - също.

# 736
Проблемът с пазането на места идва от същия генерален проблем - огромния недостиг. Никой няма да пази място, ако има нормален шанс за прием по някое време. Но и никой не е длъжен да освобождава място и след това години наред да плаща за ЧДГ. Има деца, които минават през дълга десенсибилизация заради хранителни алергии, родители на имуносупресивни терапии, как точно ще им се размахва пръстче да освобождават място и после да плащат за ЧДГ. Разбирам, че са най-лесната мишена за пренасочване на разочарованието, но са доста далече от първоизточника на проблема.

Само ще напомня, че в последните две години всички отсътствия се освобождаваха служебно през по-голямата част от времето. За тази учебна година - от 18.09 до 31.03. Заедно с 30-те дни по домашни причини, се покрива почти цялата учебна година. Без врътки, връзки и фалшиви бележки.

# 737
Аз пък мисля, че са единични случаи децата, които не боледуват, моята е постоянно болна, по две -три седмици след два дни на ясла. И не, не са бистри сополи, а са дни с 39+ температура, отит, болки. За мен болнични, недоспиване, бял кичур в косата и тн. Аз съм от тия, които не пускат детето да ходи, поради тези причини. А заради такива като вас, които пускат детето с "бистри" сополи, моето дете не може да се социализира.
И ок, като давате такива идеи детето да се изключва при определен брой отсъствия, аз за пореден път ще дам идеята хора, които имат поне двадесет години жителство в София да са с предимство, защото през тези години са плащали данъци в общината и е нормално това да им се отплати след време.

Е аз имам повече от 20 г в столицата, ама детето ми не е прието!

# 738
  • СОФИЯ
На някого и прабабите са от жълтите павета, но това няма как да дава предимство. С МДТ също не става. Който е собственик на повече недвижими имоти, детето му да получи повече точки.
Аз чакам протокола от РГ 16.05. Обещаха в понеделник да го качат на сайта. Остава точката от СДЯ. Остава обаче и граждански договор. Трябва да следим и кога ще качат проекта на сайта на СО.

# 739
  • София
мама САННЯ, това означавали, че тези прословути акредитирани ЧДЯ от МОН ще продължат да дават точка???
Ние бяхме в такава и съм изключително доволна от нея, ако не са я махнали тая точка, пък съвсем ще е…

# 740
  • СОФИЯ
Трябва да видим протокола и проекта. Попитах в телефонен разговор, търсиха ме по друг повод.

# 741
Темата пак изплиска легена. janinche, злобата ви трови. Дано все тяка да си останете с късмета да не боледувате, тогава обаче не размахвайте на никой пръстче колко му боледува детето. Като не искате болните деца да стоят вкъщи, ами да се връщат нелекувани тогава, както и се случва често и вашето рязко ще приключи с периода си на неболедуване. А изказването кой да няма право на градина, защото само боледува...арогантна сте.

# 742
И ние пак не сме приети. Това си е направо гавра! И като прочета във фейса пост на някоя мама "как да запазя мястото, но да не тръгва детенце" направо побеснявам. На фона на този недостиг е потресаващо.
Това от години е така, и аз побеснявам. А толкова лесно може да се разреши този проблем. Над някакъв процент непосещаемост - мястото се освобождава и точка.
А какво става с децата, които боледуват постоянно?
Ще имат протокол от лекарска комисия. Аз за 13 години в детските градини съм виждала единични такива случаи. Това дали детето е болно реално го решава майката, която понякога лек прозрачен секрет я кара да си държи детето седмици вкъщи.
Ако случайно детето е толкова болнаво и постоянно се налага да отсъства - ами защо да заема място?
Не ме разбирай грешно - просто всички постоянно и системно злоупотребяват.
В нашата градина едно детенце беше спряно от градина, защото майка му забременя и я е страх да не и донесе нещо…еми после и бебето ще се роди..пак същите опасения. Не може така. Който го е страх от мечки, да не ходи в гората.
И Вие не ме разбирайте грешно. Аз имам повече от 20 години в София, плащам си всички данъци и глоби, но забременях март и родих ноември. Приети са в ясла, с удоволствие бих ги пуснала още на 15.09 и бих ги водила всеки ден. Само че ми казаха да не ги видя преди да са проходили. Кога ще проходят не е ясно. Не знам и колко ще боледуват, но болни няма да ги водя.
Разбирам недоволството, но не мисля, че е редно когато на прието дете му се налага да отсъства да се анатемосат родителите или детето да трябва да освободи мястото. Съгласна съм, че не е редно да се зандидатства и записва дете с идеята да се пази място, но не мисля, че на приетите трябва да им се стъжнява живота.

# 743
Незнам, всеки е бесен, а като дойде време за протест не идва и нещата всяка година са си по старо му. Ако се организираме бройте едно четиричленно семейство на протеста. 20+ години плащаме съвестно данъци, а сега няма кой да гледа детето. Според мен като кмет на София от 2011, а и преди това в ресора си Фандъкова се провали (не само с детските градини) и е крайно време да поеме отговорност за това. Редно е за всички неприети на ясли и градини, държавата да плати 100% таксата за частни такива. И да започне незабавно строителство на държавни градини - това е социална услуга с огромни икономически ползи.

Трябва да излезе класиране, а системата не е заключена и има незаети близо 500 места за хронично болни.. меко казано странна работа Close

Последна редакция: нд, 29 май 2022, 11:08 от Пух

# 744
  • Sofia
Аз не пренасочвам към частни градини боледуващите, защото не и там ще са болни. Не виждам смисъм да си пази място, което няма да ползва. При над 50 процента отсъствие да се освобождава за друго дете и това е.

# 745
  • СОФИЯ
Няма основание за такова освобождаване. Ползването на болнични основание ли е за прекратяване на трудов договор.

# 746
Че то няма да останат деца в яслите, дори и да се освобождават и заемат местата на боледуващите. Joy За щастие това никога няма да се приеме, та освен да поцъкаме с език как на някой може да му хрумне по форумите, едва ли някога ще дойде на дневен ред.

# 747
  • Sofia
И болнични не могат да се ползват безкрайно, за разлика от бележките в детските градини. Но както и да е. Докато има недостиг, хиляди деца ще стоят вкъщи при баба. И ще стискат палци сопола да изчезне за първи клас.

# 748
Janin, в първи клас сополи няма, защото първо децата не си разменят нон-стоп вещи със сополиви ръчички, второ излизат редовно навън и трето, не си дишат в лицата, докато спят. 99% от децата всъщност доста преди първи клас са израснали градинския сопол. За разликата в имунитета на дете на 1-2г. и такова на 7г., даже няма да започвам, че е смешно да ги сравняваме изобщо. Та тая злобничка мантра - “Ще видите в първи клас”, си я спести. Някои сме видели вече.

Недостигът не е, защото има деца, които си седят вкъщи, докато оздравеят и закрепнат. Но пък е удобна теза, на която по-лесно поддаващите се на внушения се ловите.

# 749
  • София
Направо не вярвам какво чета?!? Бабите в наши дни работят поне до 63-65. Болнични могат да се използват безкрайно, просто след един момент трябват комисии или няма да се заплатят от НОИ.
Проблемът е просто, че местата за два пъти по-малко от децата.

Общи условия

Активация на акаунт