Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 773
  • 778
  •   1
Отговори
# 750
Бих освободила място, ако някой ми даде адекватна причина да го направя. Заради някоя майка от форума, която се подиграва, че детето ми боледува ли да се отпишем? Нито сте ми близки, нито роднини, че да ви правя тази услуга. Нито смятам, че някой би направил това за мен и за моето дете. Да си изгубя мястото, за да може някоя от вас да е доволна. Не мисля, че ще стане. Детето боледува много, но рано или късно ще започне да посещава градина редовно. Болестите би трябвало да се разредят с времето. До тогава естествено, че ще си пазя мястото.

# 751
  • Sofia
От група 25 деца в нашата ясла, посещават едни и същи 13 вече една година. Не искам да съм крайна, но другите деца идват за един, два дни. Нормално е тези, които посещават по-рядко да боледуват повече, защото другите са изградили вече имунитет към средата в групата. Няма смисъл да продължаваме с темата. Дано се приемат повече деца, но много ми се иска да е справедливо, а съм сигурна, че не е.

# 752
  • София
То в този случай даже е по-добре, че не всички посещават, защото могат по-адекватно да им обърнат внимание.

# 753
Ами това, че на вас изобщо ви е минала такава мисъл през главата, не го прави справедливо. За щастие няма как да се приеме такъв дискриминационен критерий, защото по същество е такъв.

# 754
  • Sofia
Ами това, че на вас изобщо ви е минала такава мисъл през главата, не го прави справедливо. За щастие няма как да се приеме такъв дискриминационен критерий, защото по същество е такъв.
Чакайте сега, забравихте, че говорим за децата, които с фалшиви бележки пазят място.

# 755
Всъщност останах с впечатлението, че вие не говорите за децата, които с фалшиви бележки пазят място. Има доста деца, които активно си боледуват. В групата на сина ми има няколко дечица, които сякаш с мигване на окото стигат до бронхиолити и буквално една седмица са в градината, две вкъщи. И по вашата велика логика много често боледуващите деца да излизат извън системата, защото и без това боледуват много и отсъстват. Просто е абсурдно.
Че има хора, които въпреки всичко пазят места, има, но не виждам как проблемът може да бъде решен без откриване на нови места. Аз съм блгодарна, че вече поне не се правят злоупотреби с телкове.
И миналата година бях на протест, и тази бих отишла, но буквално всяка година сме едни и същи и все родители с приети деца преимуществено.

# 756
И аз съм за това, който не ходи системно да бъде отписван и да се намалят злоупотребите с фалшиви белжки, телкове, рушвети и т.н. Не е честно към останалите родители и деца. Като трябва да се направи обособена зона за деца под карантина или да се засили хигиената. Но основния проблем е, че докато София масово се презастроява, то няма новопостроени детски градини в кварталите и хора от съседни квартали кандидатстват в градините в нашия квартал. Докато проблема не се реши от градоначалниците ще има предпоставки за корупция и частен бизнес. А явно, че протестите не са достатъчни и парите от данъци потъват някъде.

# 757
Каквото и да си говорим, липсата на места е проблемът и това озлобява родителите едни срещу други. Каквито и критерии да сложат, пак ще има ощетени, недоволни и няма да е честно.
В други европейски държави съм чувала от познати, че родителят плаща градината (държавна) и държавата покрива процент от таксата всеки месец, приспада от данъци или друг подобен механизъм. На някои места този процент е различен за отделните семейства спрямо възможностите им и други социални фактори.
В България подобно решение може да е да станат държавните с такса и частните да се покриват частично на минимум 50% от таксата месечно и така да няма ощетени. Друг е въпросът че трябва да се сторят още градини, защото масово в прилежащите квартали на живущте няма градини и се почва едно пътуване през 3 квартала.

# 758
И аз съм за това, който не ходи системно да бъде отписван и да се намалят злоупотребите с фалшиви белжки, телкове, рушвети и т.н. Не е честно към останалите родители и деца. Като трябва да се направи обособена зона за деца под карантина или да се засили хигиената. Но основния проблем е, че докато София масово се презастроява, то няма новопостроени детски градини в кварталите и хора от съседни квартали кандидатстват в градините в нашия квартал. Докато проблема не се реши от градоначалниците ще има предпоставки за корупция и частен бизнес. А явно, че протестите не са достатъчни и парите от данъци потъват някъде.
Всички искаме злоупотребите да спрат, но това, че някой системно не ходи, не означава, че злоупотребява.

# 759
Колкото и да се е провалила като кмет няма да подаде оставка. Всяка година все едни и същи опашати лъжи. И все гласуват за нея, което е тъжно.
Трябва да се строят ДГ и ДЯ! А до тогава държавата е длъжна да дава средства за неприетите, за да могат родителите да ги изпращат на частни такива. И то на 100 %. Тогава ще е справедливо и няма да се озлобяват родителите. Спокойно ще си работят, а децата ще се социализират. А не да ги отглеждат 70+ годишни баби/дядовци.
Аз съм на мнение, че децата трябва да са сред връстниците си. Аз съм тръгнала на 1,2 г на ясла и винаги ми е било от полза. Ако и моето дете беше прието щях да го пусна. Защото искам да расте пълноценно. Кога в къщи можем да им предложим всичко това, което го дава ясла или градина? Ами не можем, колкото и да се занимаваме с децата. Най-малкото нямаме педагогически подход.

# 760
  • СОФИЯ
Проблемът е и за 1 клас. Някои от мамите тук имат повече от едно дете и участват в темата за 1 клас. Наясно са с недомислиците и проблемите. Виж университети има предостатъчно и ненужно с оглед населението ни, но децата търсят и предпочитат в чужбина, защото тук нивото на обучение вече не е ОК.
Всичко това на фона на дългогодишен демографски СРИВ, не просто криза!

# 761
  • София
Да,факт,всички неприети сме бесни. Прадядо ми е живял на същото място,в което съм сега. Е,за сина ми няма място в ясла. Ама съм бясна не на приетите дошли от другаде деца и родители,а на тези,които могат да одерат 100 кожи от гърба на обикновен човек като мен
 /защото нали "еееее,Лозенец"/,а място за детенцето ми няма,за да се върна спокойно на работа. И накрая като "бонус",че честно си плащам всички сметки,трябва да извадя и стотици левове за ясла. Уви,без точка ще е.
Значи има място да ни скубят всички,тогава разбира се всички са им добре дошли,но да се подсигурят децата на всички,това не може.
И да се допълня на 100% съм съгласна с Vi_To - трябват строежи и компенсации за неприетите,защото докато не удари нещо по техния джоб и не регистрират дефицит,просто не им пука.

# 762
Всички искаме злоупотребите да спрат, но това, че някой системно не ходи, не означава, че злоупотребява.

Разбира се има и изключения, но много правят точно това - злоупотребяват.

Ако един човек ви тормози 17 години, защо ще искате да сте още с него?!?
Същото важи и за нищоправенето в управлението на града и държавата.
Платили сме десетки и стотици хиляди лева данъци през годините...

Аз лично ще ходя на протест. Това е много време и оправдания не важат.

# 763
Е как така ще отписвате боледуващите деца с лека ръка? Може пък да боледуват 2-3-4-6 месеца и после да заякнат и да посещават  редовно. А хронично болните защо да са в неблагоприятно положение и тях ли да ги описват?

# 764
  • СОФИЯ
Лесно е да се пресметне и планира, но никой не го прави, повече от 10 години им го навираме в очите без резултат. Не са необходими специални знания или образование. Данните са общодостъпни на сайта на НСИ. Тази година в София се раждат Н брой деца. Ясно е че след 2 години тези деца ще имат нужда от ясла, след 3 от детска градина, а след 7 от училище. Няма места и само за родените в София. Без коментар че все пак е столица.

Общи условия

Активация на акаунт