Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 596
  • 778
  •   1
Отговори
# 585
На работещите в детските ясли и градини трябва да се увеличат заплатите, квалификацията и паралелно с това трябва да се увеличат изискванията към тях. Трябва и да са по-малко деца в групи. Това са мерките, които ще подобрят грижите към децата, не преференциален прием.

# 586
Искам да питам - сигурни ли сте, че при кандидатстване за определена градина, НЕзаетите места по социални критерии се теглят още веднага на 1во класиране между децата по общи критерии?

# 587
Здравейте, може би е коментирано някъде, но в последните 10 страници не открих - незаетите места за ХЗ и СОП сега ли се прехвърлят към общия ред или на следващо класиране?

# 588
Тук гледам някои хора не са наясно със значението на думата дискриминация. Тя не е за частни случаи, а регулира принципно поведение. Това, че за градините било едно, защото няма места, а за училище друго, защото има, извинявайте, са празни приказки. Едно и също е - даване на предимство на едни деца пред други при равни останали критерии/обстоятелства. А искаме децата да са равни. Това няма общо с емпатия, има общо с правила и нормативна уредба и по този критерий последната може да бъде коригирана. Мене никой не ме пита аз как ще плащам частна ясла.

# 589
  • СОФИЯ
ХЗ - &8 от ПЗР на наредбата. Сега виждам че са оправи &9.
Свободните места от СК се прехвърлят на втория етап от първо класиране.

# 590
Melusine, няма смисъл...докато има шуробаджанашко мислене, ще е все така, за жалост...
Трябва, освен заплатата, да се увеличи и персоналът, за да успяват жените да се справят...няма да коментирам заплата на учителка, но тя едва ли е по-малка от тази на 50% от жените, на които им се налага да плащат ЧДЯ или ЧДГ.
Сори за отклонението и успех на всички днес!

# 591
А кога е втори етап на 1во класиране?
Не откривам в календара.

# 592
И аз съжалявам за отклонението, но някак не мога да подмина поста на потребителката с изказването после да не се чудим защо бият и обиждат децата. Т.е. според вас е нормално, ако детето на дадена учителка не е прието, то тя да си го изкара на децата чрез бой и обиди? Щото така излиза от поста ви...А и просто не мога да повярвам колко ви е изкривено мисленето и какви неща определяте като причина-следствие, а още по-тъжно е, че не може да разберете къде е проблема в този начин на мислене...

# 593
Аз също смятам, че за децата на работещите в градините и яслите е редно да има места. 

Всяка точка е дискриминация. По същата логика - защо брат/сестра в същата градина да дава точка, а родител, работещ в същата градина - не?
Да не говорим за моята "любима" точка за породени деца - на много хора дори да искат не им е физически възможно да родят в този срок, това не е ли дискриминация, даже на здравно основание? 

Проблемът е липсата на места, всичко друго е отвличане на вниманието от този проблем.

# 594
  • Beyond the stars
И аз съжалявам за отклонението, но някак не мога да подмина поста на потребителката с изказването после да не се чудим защо бият и обиждат децата. Т.е. според вас е нормално, ако детето на дадена учителка не е прието, то тя да си го изкара на децата чрез бой и обиди? Щото така излиза от поста ви...А и просто не мога да повярвам колко ви е изкривено мисленето и какви неща определяте като причина-следствие, а още по-тъжно е, че не може да разберете къде е проблема в този начин на мислене...

Потресаващо е, просто е потресаващо.

Иначе има хиляда и едно и неща, които следва да се подобрят в условия, заплащане, брой деца и т.н. Но да ми каже някой да не се чудя защо ще ми бият детето, понеже се опитвам да променям нещата и защитавам права (и задължения) главата ми не може да го побере, съжалявам. И никога няма да се оправим с тва робско шуробадженашко мислене, без извинение.

# 595
Аз не мога да говоря от името на всички, но... За протокола, учител съм, макар сега да работя друго. Като бях в системата, ще ви споделя какво исках: по-добро заплащане, по-добри условия на труд (материална база, условия за допълнителни занимания за децата), повече гъвкавост в учебния план и материалите, повече свобода на организация спрямо нивото и интереса на децата, възможности за допълнителни обучения и квалификации и подкрепа от директора да се работи по проекти и да се прилага наученото в ежедневната организация на работа, честно казано даже нямам против соц придобивката евтино море в почивна станция на МОН. И адекватни проверки от методисти, от инспекторат, абе да усещам, че наистина работим за децата, а не ходим да трупаме стаж. Тези неща ме смазваха, не дали ще ми приемат детето приоритетно. То като е все болно, чудо голямо, че има място. Кой ще го гледа, като не мога да отсъствам, нямам и пари за гледачка? Между другото, психологията отдавна отрича даването на придобивки без дори и минимално положено усилие. Това води до леност, приемане за даденост и не дава добри резултати в дългосрочен план, ако и да е направено с добри намерения. Толкова за емпатията. Успех на всички утре и няма нужда да се караме, всички сме в една и съща лодка, както се казва.

# 596
А дете, набор 2018, което кандидатства сега, пише че за 2018 е текущ прием. Това означава ли, че трябва да тръгне веднага, а не от септември? Досега не е посещавало друга градина

# 597
  • СОФИЯ
*Lorena*, редактирам се за ОК 5.
В момента в наредбата е така
§ 9. (Отм. - Решение № 5847 от 15.10.2021 г. по адм. дело № 5957 от 2021 г., XI тричленен състав на Адм. съд София-град, оставено в сила с Решение № 3327 от 7.04.2022 г. по адм. дело №77/2022 г., пето отделение на ВАС, промяната е отразена на 8.04.2022 г.)

Има някакво разместване в номерацията на параграфите. По-късно ще погледна какво е отпаднало, но от новите предложения е това
§ 8. Действието на критерий № 5 от Раздел III. КРИТЕРИИ: "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране - 1 т." по чл. 18 се отменя от 1 март 2023 година.
Т.е. пак искат да го въведат.

# 598
  • София
А дете, набор 2018, което кандидатства сега, пише че за 2018 е текущ прием. Това означава ли, че трябва да тръгне веднага, а не от септември? Досега не е посещавало друга градина

И мен това ме интересува, макар че шансът за прием е 4%.

# 599
Я, тая година не се осраха. 12:02 системата е заключена. Да видим и класирането като как ще е...

Общи условия

Активация на акаунт