Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 2

• 47 546
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Здравейте,
Първо да пожелая късмет на дечицата в утрешното класиране Hug
Аз съм в момента като една "заблудена овчица", която не може да си намери мястото. Имам следния въпрос:
За конкретна градина в таблицата за набор 2019 общ ред свободни места е даден 40,  1 СОП, 2 ХЗ. Като се влезеше в менюто на чакащи излизаха таблици с надписи- 1 СОП, 2 ХЗ, 10 социален критерий и 30 общ критерий. До тук добре, но в описанието на градината в текстовото поле беше изписано, че броят за прием на децата набор 2019 е 25.
Тоест колко деца ще приемат?

# 601
Олеле, колко съм потресаваща, потресаваща... Потресена съм от себе си, как мога да защитавам жените, които работят в системата, не ме е срам!
Простете, че ви потресох, потресени бг мами. Може би от прекалено голям потрес не можете да схванете елементарни неща. Нищо, продължавайте да се сражавате с вятърни мелници, докато решенията на истинските проблеми отдавна са в банковите сметки на управляващите столицата. И да, ще продължават да тормозят децата при положение, че правите всичко възможно да ви намразят.

# 602
  • СОФИЯ
А никакъв смислен аргумент на тази защита, който да не противоречи на действащото в страната законодателство?
Не е ясно защо очаквате при посочване на някакви проблеми някой да обича или мрази, както и да тормози деца.

# 603
  • Beyond the stars
Олеле, колко съм потресаваща, потресаваща... Потресена съм от себе си, как мога да защитавам жените, които работят в системата, не ме е срам!
Простете, че ви потресох, потресени бг мами. Може би от прекалено голям потрес не можете да схванете елементарни неща. Нищо, продължавайте да се сражавате с вятърни мелници, докато решенията на истинските проблеми отдавна са в банковите сметки на управляващите столицата. И да, ще продължават да тормозят децата при положение, че правите всичко възможно да ви намразят.

Вие всъщност защитавате системата като такава. Тъжното е, че дори не разбирате къде е потресът.

# 604
Евчето, вярно има елементарни неща в тази тема... Ако човек е прост или некадърен в професията си, място за детето му няма да го направи топ кадър. Ако залогът е място за детето ми или ще бия твоето, направо закривай тая институция. Не знам защо се пените толкова, тук се изписа достатъчно в защита на учителите и необходимостта от сериозни реформи в системата, които да ги защитават, но и да регулират дейността, обаче не съм сигурна, че на всички ще им изнася да е така. Вие си въртите като латерна едно и също. Еми да, повтарям се, има елементарни неща. Следващия път като Ви трябва спешно педиатър, ще чакате. Ще обслужва дете на колега, защото е повече дете от Вашето. Който разбрал, разбрал.

# 605
  • София
Поради ангажименти, представителите на СНБМ в работната група, няма да могат да присъстват на заседанието, което ще се проведе на 16.05.2022 г., затова изпратихме нашето становище по предложения проект за Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община.

Цитат
   Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ приветства предложението новите разпоредби, чл. 21 до чл. 25, да бъдат част от Наредбата за прием в ДГ. Причините, поради които към настоящия момент представителите на СНБМ не участват в гласуванията на заседанията на РГ за прием, са записани в протоколите. Поради служебна ангажираност, наш представител не може да вземе участие в заседанието на 16.05.2022 г. Изпращаме следното становище, като очакваме аргументите ни да бъдат взети предвид при обсъжданията.
Необходимо е отново детайлно да се изчетат мотивите, въз основа на които са постановени първоинстанционното и окончателното съдебно решение, Решение № 6212 от 23.10.2019 г. на АССГ по адм. д. № 4986/2019 г., XIII тричленен състав, потвърдено с Решение № 9359 от 13.07.2020 г. на ВАС по адм. д. № 397/2020 г., седмо отделение. Съответно новите разпоредби да се съобразят с тях. На заседание на РГ да се обсъди, при липса на законова възможност за делегиране на правомощия на кмета на Столична община, възможно ли е заповедта за състава на РГ да е негова, или актът следва да изхожда от СОС. Горното във връзка с новия чл. 24. Интересува ни становището на юристите на СО по този въпрос.
От общодостъпните протоколи от заседанията на РГ за прием се установява, че основният брой от приетите деца са на родители по чл. 21, ал. 5. Предлагаме да се обсъди процентно ограничение за децата по чл. 21, ал. 5. Така това няма да бъде преобладаващият брой деца, които се приемат през РГ, съответно няма да се ограничат правата на децата по чл. 21 ал. 1, 2, 3, 4 и 6. Да се има предвид и влязло в сила Решение № 6932 от 11.11.2013 г., постановено по дело № 4372 по описа на АССГ за 2013 г., Трети тричленен състав, с което беше отменен критерий № 4, с мотиви че осъществява състава на пряка дискриминация. Вероятно е законосъобразно привилегията за децата на служителите по чл. 21, ал. 5 изобщо да отпадне. По този въпрос също ни интересува становището на юристите на СО.
С изненада установихме, че в общ критерий три „Работещ родител“ е добавен „граждански договор“, с единствен изискуем документ съответно граждански договор. Въпросът е коментиран многократно през годините и до момента считахме че е постигнато единомислие по въпроса защо той не отговаря и не може да бъде включен в критерия работещ родител, подобно на съществувалото предложение за активно търсещ работа родител. Гражданският договор е уреден в ТЗ и ЗЗД. Това е договор за възлагане, най-често на услуга, в повечето случаи еднократна, а не с продължаващо действие. Работещите по граждански договор не са самоосигуряващи се лица. В архива на СНБМ намерихме становища от 2016, 2018 и 2020 г, които сме изпращали във връзка със самоосигуряващо се лице и задължителните осигурителни вноски за социално осигуряване и ДЗПО в универсален пенсионен фонд. В тези становища е засегнат въпросът за гражданския договор. От СНБМ сме категорично против този договор да се включи в ОК 3 и да се получават две точки за работещ родител.
Виждаме промени и в параграфите на ПЗР, независимо че не са отбелязани с червен цвят. Настоящият § 9. (Отм. - Решение № 5847 от 15.10.2021 г. по адм. дело № 5957 от 2021 г., XI тричленен състав на Адм. съд София-град, оставено в сила с Решение № 3327 от 7.04.2022 г. по адм. дело №77/2022 г., пето отделение на ВАС, промяната е отразена на 8.04.2022 г.)
и сега предложеният § 8. Действието на критерий № 5 от Раздел III. КРИТЕРИИ: "Дете, което посещава/е посещавало общинска самостоятелна детска ясла или частна детска ясла, регистрирана от СРЗИ на територията на Столична община най-малко 6 месеца от последните 12 месеца преди датата на класиране - 1 т." по чл. 18 се отменя от 1 март 2023 година.
Родителите настояват тази точка да остане. Аргументите им са различни. Показателно е, че като физически лица представляващи непълнолетните си деца, вече обжалваха тази разпоредба. От СНБМ предлагаме тя да отпадне от новия проект за изменение и допълнение на наредбата, независимо че аргументите на съда за отмяна са по отношение на неспазена процедура.
С интерес ще очакваме протокола от заседанието на 16.05.2022 г.
Оставаме на разположение при необходимост от допълнителна или разширена дискусия.

# 606
  • Седмото небе
Момичета здравейте!
Вече днес по кое време може да се провери отговора на големия въпрос-Приеха ли ни или не ни приеха? На първо класиране поне...
Успех на всички чакащи и максимално удовлетворени желания!

# 607
Ако приемат детето, ще получите имейл, дори да е заключена системата. Не знам в колко е тегленето, ако има някой от РГ, който да разполага с такава информация, нека сподели. Всъщност за това първо (голямо) класиране, всички получаваха имейл, независимо дали детето е класирано или не, общо взето, чакаме всички. Дано няма технически проблеми при изпращането на мейлите.

# 608
Четох, че тегленето на тото 6/49 ще е от 14:00 днес, предполагам или след 17:00 ще се получи мейл, или най-късно до 13.05.

# 609
  • СОФИЯ
В Календара е записано, че резултатите следва да са достъпни днес, настоявахме за това.
Класирането е в 14 ч., ще присъствам. В рамките на гражданския контрол, след приключване на процедурата, мога да проверя няколко деца. Ще се радвам да съм полезна на активните мами в темата, които помагат тук през годните. Изпратете ми на ЛС:
1. № на детето от системата /не ЕГН/
2. имена на детето
3. първите две желания - това ако искате, само по № би следвало да излезе.

17.05.2021 г. (свободни места 13 375)

Кандидатстващи деца   22 445
За преместване                      2 286
                                             20 159

Класирани                                9 907
Неприети деца                10 252

Остават 3 300 места за второ класиране.
Второ класиране 31.05.2021 г. общо 858 класирани деца. Сред тях има за преместване и незаписани и отказали записване от първо класиране.

12.05.2022 г. (свободни места 13 377)

Кандидатстващи деца   
За преместване    

Класирани             
Неприети деца               

Остават ……………….места за второ класиране.

Имаме данните и от предходни години.

# 610
От данните, които ни даваш излиза, че за една година СО е осигурила само ДВЕ допълнителни места. Направо не ги е срам....

# 611
  • СОФИЯ
Това го забелязах и аз. При това местата може да са ПГУ в училище, а не в ДГ.

# 612
Не знам как може да няма никаква мисъл за децата и реално за никого.
В миналогодишния имейл, с който ме уведомиха, че не сме приети обещаваха, че ще има още места до края на годината. Обаче обещаното не като даденото.

# 613
  • Beyond the stars
Обещават 14 градини до края на годината 1500 места, гледах снощи в репортаж.

# 614
  • СОФИЯ
https://www.sofia.bg/en/web/guest/-/nova-sgrada-na-detska-gradin … -seslavci-v-sofia
Те всяка година изграждат по 20 Smiling Imp Ако имаше поне по две на година до сега проблемът щеше да е решен.

Общи условия

Активация на акаунт