Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 97 048
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 755
  • Варна
Хана, много се радвам за твоето момиче и стискам палци точките по БЕЛ да са достатъчни, за да сбъдне мечтата си! Вярвам, че ще е така, щом и тя е доволна от себе си. В крайна сметка, това е най-важното. И много благодаря на теб и на Инвизибъл, че споделяте информация от "кухнята" на МГ. За всички нас, чиито деца тайничко поглеждат натам, тя е безценна за ориентир в напрегнатите дни до класиранията.

# 1 756
  • София
[При нас повечето деца' решили 23 не са доказвали това' ползвали са го наготово' но при условие ' че цялото подусловие е 4т ' предполагам това ще коства 1 или 2т
Ако визирате 23 б), според мен ще са 3 т., защото решението се състои в това, да се докаже, че триъгълникът е равностранен. Последната стъпка е проста сметка.

# 1 757
  • София
Колко пък да е отсяваща дори 23-та? В първите две подточки е от стандартна, по-стандартна. А в третата клопката е само в необходимостта да се докаже твърдението по основна задача. По моя, разбира се,  субективна преценка в други години е имало далеч по-хубави геометрични задачи. И задачата от ПИЗА е преместена във втората част за сметка на някоя хубава текстова задача за движение или работа, която наистина би позволила отсяване. А тази с уравнението и неравенството също отстъпва като сложност на варианти в други години, когато примерно чрез лица на  геометрични фигури (налагащи определяне на ДС за дадена страна) се стигаше до уравнение от по-висока степен, изискващо разлагане и последващо съобразяване за махане на корен.

Ганис, според мен Инвизибъл пита за В подточка. Тоест колко точки ще се отнемат , ако основната задача за правоъгълен с 15 градуса е ползвана директно, без да бъде доказано зашо височината е  1/4 от хипотенузата.

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 14:59 от пенсионирана русалка

# 1 758
  • София
Абсолютно подкрепям Русалка. В този изпит не видях нищо сложно.

# 1 759
И моят син каза , че изпита не е бил труден , ама реално е сбъркал по една подточка от всяка задача от втори модул.За децата от МГ и паралелки сигурна съм ,че това са супер лесни задачи, но слава Богу , те не са толкова много , за да има място и за нашите деца под слънцето. Ако все пак не бяха се отворили пропасти между различните училища в София, може би щеше да имаме някаква по-реална оценка за сложността на изпита. Дори и една година упорито ходене на уроци , не може да коригира пропуски трупани с години и максимум трите задачи давани за домашно след 125-тия урок по математика .

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 18:36 от red_violet

# 1 760
  • Пловдив
Колко пък да е отсяваща дори 23-та? В първите две подточки е от стандартна, по-стандартна. А в третата клопката е само в необходимостта да се докаже твърдението по основна задача. По моя, разбира се,  субективна преценка в други години е имало далеч по-хубави геометрични задачи. И задачата от ПИЗА е преместена във втората част за сметка на някоя хубава текстова задача за движение или работа, която наистина би позволила отсяване. А тази с уравнението и неравенството също отстъпва като сложност на варианти в други години...
И аз съм на това мнение.
И нещо друго си мислех вчера-от МОН сякаш са взели решение да няма задачи от типа сплави, смеси, работа, движение, капитал.
Тя зад.21 какъв тип се води, в смисъл по материала от 6 клас или от 7 клас?

# 1 761
И аз очаквах текстовата да е нещо интересно' а не диаграми' но явно това е стратегията на МОН
Друго и не очаквах след ДО

# 1 762
  • Бургас
И моята днес спа до обяд. Стана с доста ведро настроение ,че много отдавна не си е позволявала да спи до късно. И после отново се разтрои, др седмица ще правят изходни по химия и физика Sad
Тя тотално ги беше зарязала.  Според нея ,ако хванела тройка ,трябвало много да се радвам и да черпя целия квартал 🤣🤣🤣
Случайно някой да има примерни изходни тестове по тези предмети?

# 1 763
  • София
Сега погледнах задачите. Първия модул е отчайващо лесен. Решава се наум. Дъщерята го е решила за 10 минути и го е проверила над 4 пъти, защото не е могла да повярва, че е толкова лесен и няма уловка. Втория модул 21ва задача грешките които са допуснали децата са по-скоро от невнимание, колкото до трудност. 22ра има уловка в уравнението, защото понякога децата не се сещат да умножат преди да сложат под общ знаменател и то се получава грешно. Сгреши ли там му умират 2 подточки. Третата задача не е особено трудна с изключение на това за правоъгълен триъгълник с 15 градуса. Това е основна задача, но тези основни задачи се учат в СМГ. Останалите училища няма къде да го чуят в повечете случаи. Може и да я има в някой от многобрайните учебници, но да не подхващам темата за учебници в които липсват формули, които ги има в друго издателство. Моето дете учи в математическа паралелка. Еми не го знаеха децата. Тя го знаеше, защото майка й разбира от математика и я е научила. В резултат от класа масово са решили всичко без тази прословута подточка.

# 1 764
  • София
Е, не е вярно това, основната задача за правоъгълен с 15 градуса си  я има в учебниците. И си я учат и деца извън СМГ, ако учителят е съвестен и не пропуска материал. В учебните тетрадки на разните издателства  също има задачи  с прилагането й. Във всеки един сборник -също. да не търсим все пак под вола теле.. Да каже човек, че са дали някакво засукано построение, ОК, на много малко места се разглеждат такива задачи, ама  случаят с тази ОЗ не е такъв.

# 1 765
  • София
Е, не е вярно това, основната задача за правоъгълен с 15 градуса си  я има в учебниците. И си я учат и деца извън СМГ.
В кой учебник? В нашия го няма. Затова питам. Както и формулите за сложна лихва я няма във всички учебници. Просто не сте се сблъсквали с няколко издателства, за да видите за какво става дума. Тази година ми се наложи да разглеждам учебници за 7ми клас и в някой точно таз формула я нямаше. В нашия учебник пък тази за 15 градуса я няма.

# 1 766
  • София
Вижте в урока за медиана към хипотенузата. Или в  упражененията след него и след правоъгълен с 30. Или е дадена директно като ОЗ, или е поне някъде в задачите за упражнение  под урока и се иска да бъде доказана. Друг е въпросът, ако детето не е решавало задачите дори от учебника, какво остава за сборник - независимо дали по собствена инициатива или  по искане на учител като ДР. Същото е и с други задачи - като примерно тази, че ако в един триъгълник сборът от два ъгъла е равен на третия, то триъгълникът е правоъгълен. Или, че всяка медиана дели триъгълника на два с равни лица. И още ред други за ъглополовящи, височини и т.н...Често са дадени като текуща задача за доказване след даден урок. Идеята е хем да се научат като твърдения, хем да се знае как се доказват  при използване във втората част на изпита. Опира всичко по-скоро до учителя - какво е казал на децата по въпроса..

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 15:56 от пенсионирана русалка

# 1 767
  • София
Търсех не го намирам. Аз се радвам, че аз съм го казала на дъщеря си. Но сте права, ако го има в урока, особено ако е основна задача трябва да се знае. Общо взето не беше труден изпита. Факт е, че дали от недоглеждане, необръщане на внимание точно на тази задача има доста деца от познатите ни, които не са я решили. Ние лично сме срещали това в 3 пробни изпита които сме правили от книжки някакви, така че е можело да се види, но понякога децата неглижират 1 нерешена задача и не се задълбочават защо точно не са я решили, особено ако е от първи модул и има само отговор без обяснение от къде идва.

# 1 768
Бележката ще им трябва ли' че я е загубил?

# 1 769
  • София
Бележката ще им трябва ли' че я е загубил?

Би трябвало да не трябва, надявам се да я имате снимана за да видите резултатите в сайта.

Общи условия

Активация на акаунт