Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 765
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 780
  • В офиса
И аз нямам обаждане, най-вероятно ще говорим като се прибере.
Щом им се е видяло лесно, да разбирам не дълго четене с разбиране и лесна граматика?

# 781
  • София
Учителки твърдят, че текстът за преразказа е преработван и включен в сборника "Не толкова кратка история на самолета". Едва ли е точно в този вид. Ще изчакаме да го публикуват.

# 782
  • София
Учителки твърдят, че текстът за преразказа е преработван и включен в сборника "Не толкова кратка история на самолета". Едва ли е точно в този вид. Ще изчакаме да го публикуват.
За този сборник пише, че съдържа разкази и есета... това в коя ли категория попада???

# 783
  • София
На моята девойка черешите са й един от любимите плодове, дори сутринта й взех едно кило, да хапне следобед, че вчера не посмях да й дам, за да не стане като в разказа, но от днес сигурно ще ги ненавижда.
Кога официално трябва да приключат, че още нямам обаждане, а ще се побъркам вече?

# 784
Според сайта на МОН творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет.
Чакам и аз децата да се приберат, че да разказват

# 785
И моя звънна...лесно било!
Хем си отдъхнах, че той е спокоен, хем като чуя " беше лесно" и тръпки ме побиват! Че сме имали неприятни изненади от такива "лесни" неща.

# 786
  • На морето!
И моят син се оценява високо, което ме притеснява.
На текста с грешки открил 18, това говори достатъчно.

# 787
  • София
И моят син се оценява високо, което ме притеснява.
На текста с грешки открил 18, това говори достатъчно.
Което всъщност не означава, че не са били 18. Важно е да е нацелил тези от ключа.

# 788
  • На морето!
14 са били, той се е презастраховал.
Учителката им казала ако се съмняват за нещо да го поправят, по-добре било грешна корекция от липсваща.

# 789
  • София
За този сборник пише, че съдържа разкази и есета... това в коя ли категория попада???

В условието е указано като разказ. Simple Smile

# 790
  • София
Нищо особено не бил разказа, само малко досаден накрая.😃 Както си знаех, на тезата не е писал нищо - изобщо не бил разбрал за какво става дума.
Е, свърши. Каквото, такова.

# 791
  • В центъра на моретата
Не се спичайте! Детето тръгна много спокойна, даже се притесни, че е така спокойна. Аз също. Сега започнах да ви чета и ме стегна гастрита. Чакам пред училище- все още не е излязла.
Относно изтеклата информация - напълно съм убедена, винаги изтича, както и това, че за определени хора даже няма изпити- те просто се записват, където искат. А пък за нас е треперенето.

Последна редакция: ср, 16 юни 2021, 13:16 от zaek

# 792
Текстът е доста скучноват. Дано да им е било лесно.
Карабашлиев много го лансират...още не мога да се наканя да прочета "Опашката" Confused

# 793
  • София
14 са били, той се е презастраховал.
Ох, добре че има такива сладури, за да ме развесели  Heart

# 794
И официално от МОН.
Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас днес. Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници. 

Общи условия

Активация на акаунт