Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 730
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 125
  • София
Изчакай да се подхване и темата за "тия от провинцията", които имат наглоста да кандидатстват в София и да заемат места в елитните гимназии в София.
Не ми се иска да ставам свидетел на такава тема и мисля, че нивото на пишещите тук е далеч по-високо.
За протокола - от София съм, никога не сме имали баби и дядовци на село - те си живееха пак тук, /сигурно и затова разказът на З.К. ми е чужд/, но и никога не съм делила хората на "София" и "провинция", така възпитавам и сина си. Ако той е изкарал по-малко точки от детето Х, което идва от град/селце Y, никой няма да му е виновен, освен него самия. Това е може би един от малкото плюсове на НВО - не разделя децата по измислени критерии /за разлика от приема в 1-ви клас/.

Карабашлиев по бТВ в момента. Човекът каза, че идеята е да се извлича есенцията и не е необходимо преразказването/описването на всички детайли !!
Той пък кога се запозна с критериите за оценяване, че така смело се изказва какво е и не е необходимо?
Или се е явявал самият той на НВО може би?
Сигурно и деца в прогимназиален етап няма Rolling Eyes

...в национален мащаб рязко ще спадат продажбите на конкретен плод и покупките от конкретна верига книжарници...
JoyJoyJoy За книжарницата съм сигурна! Плодовете все пак са полезни.

Мире, да си жива и здрава! Пожелавам ти една прекрасна и вълшебна нова лична година! Flowers Four Leaf CloverBalloonBirthdayChampagneGiftTada

# 1 126
  • България, София
Мира, честита си! Бъди жива и здрава, много обичана и щастлива и сбъдвай мечтите си смело Simple Smile

Давам бърз отчет за вчерашния ден и се връщам да дочитам. Кога ли ще успея. От вчера в работата съм на черешата, въртележката и каквото там се сетите. Такава лудница е...

Девойката по нейни думи се е справила добре. Снощи гледахме от сайта на МОН теста. Оказа се, че е допуснала грешки на задачи 10, 19 и 24, б.в). Това значи 5 точки по - малко на първи модул. Теза е писала. Надявам се 2 - 3 точки да й дадат. Ако наистина само това са й грешките, очаквам между 54 и 57 - 58 т. Не е лошо.
Преразказът дано е за поне 25 т. Някои подробности ги е спестявала, други ги е писала. Объркала къщата. Писала, че е вилата на лелята, не къщата на баба и дядо Smile
Здраве да е!
В тяхната стая е имало гаф от страна на квесторите. След първия модул не са откъснали бланката с отговорите, а са запечатали в големия  бял плик целия свитък заедно с листите за белова. Децата не са имали белова за преразказа.  Вероятно на камерите това се е видяло, защото една от помощник - директорките се е намесила и оправила нещата.
Думи нямам! Децата по - добре са разбрали кое кога се къса и в какво и кога се слага. А квесторите са инструктирани и се подписват за този инструктаж Rage То да кажеш, че са се объркали за 1 дете, но така е било за цялата стая.
Добре, че си подготвих детето да знае, макар че тя нищо не е посмяла да каже.
Моля се по математика да имат други квестори. А и след като е имало гаф, повече да внимават.

Днес в 10.30 ч. помощник директорката ги събира в училище. Явно за допълнителни указания, от които децата едва ли имат нужда. Но ще отиде девойката и после се прибира да преговаря и да си почива.
Ще трябва да навакса пропуснатите дни.

Връщам се да изчета 40 страници Smiley Само, докато пишех има публикувани 6 - 7 отговора Simple Smile

# 1 127
Не мога да повярвам колко стрели се размениха в спокойната и позитивна, до момента, тема😪.
Има деца, които са учили сериозно и отговорно дълги години, и за тях този тест е голям минус, защото ще имат равен старт с тези, които не са придобили техните знания, но показаното на изпита ще е достатъчно, за да имат сходни резултати. Знаем, че оценката на преразказа, въпреки подробните критерии на МОН, може да е много субективна и варираща.
 Не може да съдим за всички с един аршин. В темата има родители на деца, учили до момента в СМГ, МГ- Пловдив, Варна и Бургас и т.н., за които ученици е изключително важно да продължат в своето училище, с приятелите си и на тях лесният изпит може да се отрази сериозно - както на бъдещата мотивация, така и на емоционалното им състояние за дълъг период от време. Имам приятелка, която въпреки, че е на  мениджърска позиция в голяма международна институция,  още не може да преживее неуспеха си, свързан с недостатъчния бал за най- желаната от нея гимназия.
Разбира се, това е изпит на МОН, който трябва да покрие държавните образователни изисквания, но, може би, има нещо сбъркано в критериите за прием в най- желаните училища. Много по- лесно би се разрешил проблемът, ако има трети модул, на който да се явяват кандидатите за СМГ, НЕГ и т.н.
Нека не забравяме, че изпитът е моментна картина и отразява не само знанията, а концентрацията и психиката. Децата със състезателен опит често се представят по- добре заради придобития тренинг, а не заради многото знания.
Нека не забравяме, че вселената си знае работата и най- важно е да отгледаме здрави (психически и физически), уверени, знаещи и можещи деца.
Много мина, мъничко остана❤!

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 09:43 от silan

# 1 128
Мислех си днес' в Американския колеж с 45% от теста си приет. Не е нужно да са 90 или 100. Тестът е направен така,че ако има много подготвени или просто умни деца да ги открие. Няма нужда да се доказва нечие его и претенции.
Е как ще ги стигнем американците ?
И аз за това си мислех и въобще дали е правилно така да се отсяват деца, но очевидно има резон и системата сработва.
Аз обаче си мисля за друг глобален проблем създаден умишлено или "без да иска" от родната образователна система. Какво значи понятието "елитни гимназии" и няма ли най-сетне да се намери някой да го изкорени? Чудя се как така преди няколко години 1АГ и Френската са били първенци, а сега Испанската ги подмина с пълна газ? Кои са факторите, които определят тези тенденции? Може би  желанието на децата с висок бал , качеството на преподаване или учебните планове? Защото аз в нито една от гореспоменатите училища не можах да намеря балансиран учебен план, който развива мисленето на детето в повече от 1 сфера. Да вземем за пример НПМГ - добре замислено училище, но видите ли и то вече било западнало? Кой го казва? Какво се е случило, за да западне? Кой движи тази система и има ли някакъв съспенс въобще? За чия полза?
Аз изначало съм противник на частното образование специално в България, но намерих едно единствено училище, което не ме кара да си задавам въпросите по-горе. Това е американския колеж - за зло или добро, със страхотни профили и избор на втори език. Синът ми се яви на този извънземен изпит и влезе в топ 20 с 57%. Да, чудесно за интелигентно дете по природа, което има взети само няколко часа частни уроци и идващо от кварталното училище. Пасва му на натюрела, но не пасва на джоба ми. Ако не получим прилично намаление на таксата трябва ли да се гърча със заеми 5 години , за да осигуря качествено образование на детето ми или да направя гладна стачка пред МОН да се стегне и да направи така, че всички училища в цялата страна да са т.нар. "елитни"?! Синът ми нито има желание да учи немски в Немската нито испански в Испанската, за СМГ пък дори и не ще да чуе. Какво да го правя? По пътя на тези мисли май е най-добре да си го оставя в кварталното и да се свършва ( от, което всъщност сме много доволни).
Извинявайте за спама ...малко подпалих. В заключение ще кажа,че не трябва да има никакви НВО-та, всяко училище да има приемен изпит спрямо профилите, които предлага и да бъде съобразен с тази крехка възраст и психика. Като чуя БАЛ, лошо ми става.
П.С.- И ние няма да имаме 100 точки по БЕЛ,откри си грешка в първи модул и е пропуснал доста детайли да преразкаже.

# 1 129
  • София
mira70, да си жива и здрава, преизпълнена с много положителни емоции Kissing Heart И да знаеш, че имаш късмет - ако рожденият ти ден беше вчера или утре, пожеланията към теб щяха да се изгубят в превода Joy. Весел празник ти пожелавам Kissing Heart

# 1 130
Мира70, честит рожден ден! От мен пожелание да сте здрави всички в семейството, за да няма пречки по пътя към успеха и сбъдване на мечтите на всеки от вас, което пък ще ти гарантира усещането за щастливи дни! Весел празник!

По мое време всяко училище имаше свои критерии за прием, като в някои училища беше на база диплома, а в други на база диплома и изпити подготвени от тези училища. Например за МГ изпит по математика, различен от изпита по математика за английската, за прием в която имаше и изпит по български. Сигурно съм с остарели разбирания, но за мен лично това е правилния начин за кандидатстване в избрано училище. Съответно нямаше как да се кандидатства за всички училища с изпити. А в професионалните гимназии и техникумите се кандидатстваше след 8 клас. Не знам кога кандидатстването мина под шапката на НВО, но не съм сигурна че така по-добре се преценява за кое дете кое училище е подходящо като възможност да развие способностите си и силните си страни.

# 1 131
  • София
И сега да си представим един идеален свят, в който всяка гимназия си има собствен изпит. И 6 000 (или повече) софиянчета кандидатстват след 7 клас. На колко изпита трябва да се яви всяко, че да е сигурно, че ще го приемат?

# 1 132
Няма защо да се притесняват родителите на деца, които са положили екстремно много усилия. Така или иначе, нали няма да бъдат изместени? Пак ще успеят да влязат там, където са пожелали. Аз не вярвам много на това как ще хвърчи балът до тавана, а повечето, които смятат, че е бил много лесен теста, ще видят, че имат повече допуснати грешки от очакваното. Както е всяка година. Нищо по-различно.

За училите деца е лесен, но не те са единственият критерий.

На мен ми хареса и преразказа, и теста. Щеше да е несправедливо да има прекалено завъртяни и специфични въпроси. Надявам се само на обективна оценк на тезата и преразказа.

И мисля, че понятията за елитни училища вече са много размити. Не всеки желае детето му да учи непременно в "модерните" училища и "модерните езици".
Поне за Пловдив много родители умишлено избягват Руската и Английската, поради различни причини. Не всеки се ръководи от модата, а много от собственото си дете - кое е най-добро за него.

Не разбирам и болните родителски амбиции, които се прехвърлят върху децата  и после те страдат, и приемат като провал за цял живот неприемането в желаната гимназия. Това -  родителят наистина може да съсипе психиката на едно дете за цял живот. По-добре едно дете да е прието, дори на 3-4-5 място по желано училище, но да има самочувствие и да е доволно, за да може да постига след това в живота, отколкото да се обвинява и да страда, ако е на второто. Животът не свършва с приемането в дадено училище. Трябва по-леко да се кара ...

И да си допълня поста Simple Smile Никое знание не е излишно, тъпо е да се учи само за оценки. Чрез знанията децата придобиват самочувствие, богата обща култура и увереност, не е само идеята да учат, когато се изисква да бъдат приети някъде. Така че нищо не е напразно, и нищо не се губи.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 10:05 от Dara N.

# 1 133
Много сте изписали, ще се върна да ви чета след малко, само да споделя нещо: връща се моят снощи и ми разказва следната история, която му споделили приятелите му: в училището в селото, в което живеем (голямо село на 20 минути от центъра на София) квесторите в една от стаите в едно от двете училища в селото попитали децата, кои са най-добри, децата посочили двама и през цялото време квесторите гледали от работите на тези двама и помагали на деца, които имат затруднение с отговорите. Отделно от това квесторите казали всичките 14 грешки на текста за коригиране. Главата ми не го побира. Връщам се назад във времето и от една случайно изтървана реплика на майка на дете от това училище оставам с впечатлението, че това не е за първа година. Както казах има две училища в селото и учители от едното са квестори в другото. Мисля да пусна жалба и да поискам преглед на камерите, но за да си позволят да направят такова нещо, вече се съмнявам колко записват тези камери. Много съм набрала - квесторите са всъщност учители, на които сме поверили децата си, а те в прав текст им показват как да нарушават правилата...

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 13:08 от Amelin

# 1 134
  • София
Рори, и аз мисля по същия начин. Най - добре е всяко училище да си има свои изпити и така хем отсяването ще е адекватно, хем няма да е тази луда надпревара за най - желаните гимназии.
Тогава списъка с желанията ще съдържа само гимназиите които представляват интерес за детето, а не като сега да се изброяват по 10 училища.

# 1 135
mira70, бъди здрава и се радвай на интересни и вълнуващи дни! Flowers Hibiscus

Напълно изпуснах всичко, но от все сърце желая късмет и добра концентрация на децата ви утре Heart ExlУспех и спокойствие - последен напън е настал! Flowers Four Leaf Clover

# 1 136
Съученик на моят син е споделил , че на тях са им оставили текста за преразказа да го четата 30 мин , вместо за 15 мин. Много още такива истории явно ще прочетем и чуем.

# 1 137
  • гр.Варна
И нашето момче учи много.Сам си спря PS4.До последно преговаря преди изпита,а аз го гонех да му взема учебниците.И накрая отишшъл и объркал най-елементарният въпрос,защото решил,че отговора няма как да е толкова лесен....и още един.Тезата уж била ок.Преразказа му е близък,защото живеем доста на вилата и ходим до баба му на село,което на около 20км от Варна и има паметник в центъра...И той няма да има 100т.Даже може би и 90,но така му се учи в точно конкретно училище с определен профил и език.Дано успее да се "събере" и утре се представи на математиката,която счита за по-силният му предмет добре и да постигне мечтата си.
Лошо е,когато имаш дете,което е болезнено амбициозно и иска винаги да е първи.Обясняваме как няма как да си номер едно във всичко!Изключително тежко преживява случаите,в които не се представя отлично по негово мнение.Колкото и да говорим,той си се самонавива и трудно излиза от това си състояние.Намерил е отговорите вчера и си ги е проверил сам.
За съжаление и сега е така точно преди НВО-математика.Flushed
Аз вярвам в него и знам,че може,но понякога психиката може да окаже доста лошо влияние на представянето!
Успех на всички деца и утре Simple Smile

# 1 138
  • София
Амелин, вчера прочетох коментар във ФБ, че във вторник една школа е предоставила теста на своите курсисти в часовете им. Това не знам дали/как е било възможно, но факт е, че се коментира.
Чух и за квестори, които са подсказвали, но нарочно са давали грешни отговори.
Със сигурност има злоупотреби на изпита, но и винаги е имало.

Сетих се за един въпрос. Когато излязат резултатите, има ли къде да се види разбивката по точки - например, колко точки са дадени на тезата или по всеки критерии от преразказа колко точки има?

# 1 139
Да, всеки ще може да види работата на детето си, но нищо не може да се промени след това, дори и да има някаква несправедливост.

Общи условия

Активация на акаунт